POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Mám právo na polovicu majetku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Mám právo na polovicu majetku?

Už som ženatý 20 rokov a moja manželka získala celý majetok darovacou zmluvou od svojej babičky. Tento prenos sa uskutočnil keď sme už boli manželia. Pri rozvode, mám nárok na polovicu tohto majetku? Rozvod je iniciovaný z jej strany. Ďakujem za odpoveď. Fero.

Odpoveď: Mám právo na polovicu majetku?

Dobrý deň,

podľa § 143 Občianskeho zákonníka V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

Ak teda získala Vaša manželka majetok počas manželstva darom, potom tento majetok nepatrí do Vášho spoločného vlastníctva (BSM). Jedine, ak by darca výslovne prejavili vôľu darovať majetok obom spoločne. Potom by tento majetok síce nebol v BSM, ale bol by vo Vašom podielovom spoluvlastníctve.

Vychádzam však z toho, že majetok zrejme darovala výlučne Vašej manželke, a teda nepatrí do BSM. Pri vyporiadaní BSM sa však uplatňujú isté pravidlá: 

§ 150 OZ  "Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."

Trápi vás "Mám právo na polovicu majetku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mám právo na polovicu majetku? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Môj manžel nadobudol rodinný dom pred naším manželstvom. Sme spolu už 10 rokov a máme dve deti. Pred 6 rokmi potreboval refinancovať úver a vzhľadom na to, že sme boli manželia, podpísala som zmluvu. Všetky svoje úspory a zarobené peniaze som minulala na dovolenke, ktorá trvala 6 rokov a moje momentálne zarobené peniaze míňam na chod domácnosti a deti. Nežiadam si od manžela finančnú podporu, pretože viem, že má záväzky vyplývajúce z jeho podnikateľskej aktivity. Manžel nechce prepísať na mňa žiadne majetky. Mám v prípade rozvodu nárok na časť majetku? Ďakujem.

Odpoveď: Mám právo na polovicu majetku?

(odpoveď odoslaná: 11.03.2020)

Dobrý deň,

poznamenávame, že otázke zrušenia BSM za trvania manželstva z dôvodu podnik. činnosti sa venujeme v mnohých odpovediach v našej poradni.

Ak manžel nadobudol RD pred uzatvorením manželstva, manžel nie je povinný na Vás previesť zodpovedajúci podiel podľa úhrady splátok úveru počas trvania manželstva. Je to vec dohody medzi Vami, či Vám darujem napr. 1/2 RD, ktorý je v jeho výlučnom vlastníctve.

Obč. zákonník v ust. § 148a/ umožňuje, aby ste  podali návrh na súd na zrušenie BSM za trvania manželstva, čo je predovšetkým vo Vašom záujme a záujme detí (citujeme) : 

"(1) Na použitie majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov potrebuje podnikateľ pri začatí podnikania súhlas druhého manžela. Na ďalšie právne úkony súvisiace s podnikaním už súhlas druhého manžela nepotrebuje.

(2) Súd na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich.

(3) Ak podnikateľskú činnosť po zrušení bezpodielového spoluvlastníctva manželov vykonáva podnikateľ spoločne alebo s pomocou manžela, ktorý nie je podnikateľom, rozdelia sa medzi nich príjmy z podnikania v pomere určenom písomnou zmluvou; ak taká zmluva nebola uzavretá, rozdelia sa príjmy rovným dielom."

Súd tomuto návrhu vyhovie ak preukážete, že manžel má oprávnenie na podnik. činnosť. Následne bude musieť dôjsť k vyporiadaniu BSM a to buď dohodou alebo opätovne na základe podania žaloby na súd. 

Pri vyporiadaní BSM podľa ust. § 150 Obč. zákonníka platí, že manžel, keďže počas trvania BSM boli použité fin. prostriedky patriace do BSM na financovanie nehnuteľnosti v jeho výlučnom vlastníctve, je povinný nahradiť Vám to, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na majetok v jeho výlučnom vlastníctve. Len poznamenávame, že v prípade rozvodu máte rovnaký nárok ako je uvedené vyššie v súlade s ust. § 150 Obč. zákonníka.

 

Odporúčame z dôvodu Vašej ochrany podanie návrhu na súd na zrušenie BSM z dôvodu podnik. činnosti manžela.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Mám právo na polovicu majetku? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mojím problémom je, že s manželom sme spoločne postavili dom na pozemku, ktorý si sám kúpil ešte pred sobášom. Teraz sa chce od mňa rozviesť. Dom je však napísaný len na jeho meno. Mám napriek tomu právo na polovicu hodnoty domu? Manžel argumentuje tým, že som v čase výstavby domu bola na materskej dovolenke a nemala som vlastný príjem. Pred uzatvorením manželstva som bola vlastníčkou bytu, ktorý som neskôr predala. Plánujem použiť získané prostriedky na kúpu nového bytu a jeho dofinancovanie hypotékou. Ak si kúpim byt ešte počas trvania manželstva, má manžel právo na časť bytu, aj keď dokážem preukázať pôvod peňazí použitých na jeho kúpu? Manžel nesúhlasil s podpísaním BSM. Chcela by som sa čo najskôr osamostatniť, keďže daná situácia má negatívny vplyv na deti. Viete mi poradiť, ako by som mala postupovať? Vzdávanie za každú radu.

Odpoveď: Mám právo na polovicu majetku?

(odpoveď odoslaná: 17.09.2019)

Dobrý deň. Vychádzajúc z opisu situácie môžem skonštatovať, že pozemok, na ktorom máte dom patrí výlučne Vášmu manželovi. O tom niet pochýb. Čo sa ale týka domu, tu je situácia komplikovanejšia. Ak ste dom postavili počas manželstva, mal by patriť do BSM bez ohľadu na to, ako je evidovaný na katastri a bez ohľadu na to, že ste boli v danom čase na materskej. Rozhodujúce je, že dom bol postavený počas manželstva, zo spoločných prostriedkov.

Financie získané predajom bytu, ktorý Vám patril ešte pred manželstvom, nepatria do BSM a sú to Vaše výlučné prostriedky. Ak by ste za tieto peniaze kúpili iný byt, hoci počas manželstva, nepatril by do BSM, lebo by len išlo o transformáciu Vášho výlučného majetku. Problém by bolo to, že ešte počas manželstva by ste kúpu iného bytu chceli dofinancovať aj hypotékou, v takom prípade by už byt, ktorý takto získate, patril do BSM a Vy by ste sa mohli v rámci vyporiadania BSM domáhať jedine vnosu do BSM, ktorý ste vykonali z výlučných prostriedkov.

Ak Váš manžel nechce pre daný prípad podpísať notársku zápisnicu o zúžení BSM, tak pre Vás ide o značnú komplikáciu. Bez nej alebo bez právoplatného zániku BSM by boli akékoľvek investície počas manželstva rizikové. Ideálne by bolo rýchle rozvodové konanie a následne vyriešenie BSM.

Pokiaľ ide o riešenie súčasnej situácie, ktorá má negatívny dopad na deti, z pohľadu ochrany Vášho majetku by bolo vhodné nájsť byt, ktorý by ste vedeli zafinancovať výlučne z Vašich vlastných prostriedkov, ktoré nepatria do BSM.


Podotázka: Mám právo na polovicu majetku? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na niekoľko otázok. Pred časom môj terajší manžel zakúpil dom aj so záhradou od obecného úradu. Vtedy ešte bol len môj priateľ, preto je dom a záhrada formálne v jeho vlastníctve. Neskôr sme sa vzali. Chcem sa opýtať, aké kroky je potrebné urobiť, kde sa obrátiť a aké tlačivá alebo dohody sú potrebné, aby som sa stala spoluvlastníkom tohto domu a záhrady. Vzhľadom na to, že som do tejto nehnuteľnosti taktiež investovala, považujem to za spravodlivé. Ďakujem vopred za skorú odpoveď.

Odpoveď: Mám právo na polovicu majetku?

(odpoveď odoslaná: 13.09.2019)

Dobrý deň, ak dom s pozemkom nadobudol terajší manžel pred uzatvorením manželstva, je v jeho výlučnom vlastníctve.

Z otázky vyplýva, že kúpna cena resp. časť kúpnej ceny bola už splácaná počas trvania manželstva, teda z prostriedkov patriacich do BSM. Potom v prípade rozvodu (teoreticky) máte nárok na vrátenie pomernej časti Vašich vkladov v čase trvania BSM, keďže ste v podstate investovali do cudzej nehnuteľnosti.

Za terajšieho stavu môžete sa s manželom dohodnúť na spísaní darovacej zmluvy, s tým, že Vy ako manželka sa stanete podielovou spoluvlastníčkou nehnuteľnosti v dohodnutom podiele.

Je treba kontaktovať advokáta, ktorý Vám spíše darovaciu zmluvu.

 

 

 


Trápi vás "Mám právo na polovicu majetku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Mám právo na polovicu majetku? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na nasledujúcu vec. Môj priateľ a ja sa chystáme o mesiac vziať za manžela. Má už postavený dom, ktorý nadobudol sám. Po vstupe do manželstva by som mu rada pomohla s jeho dokončením, teda by som chcela investovať svoje peniaze. Avšak, mám obavy, pretože momentálne na tom dome nie je nič na mňa. Ako by to potom bolo v prípade rozvodu alebo keby sa môjmu manželovi niečo stalo? Mám nárok na vrátenie investovaných peňazí alebo na časť domu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Mám právo na polovicu majetku?

(odpoveď odoslaná: 19.08.2019)

Dobrý deň prajem,

v tomto prípade je na dohode medzi Vami a ním, či by ste sa stali napr. podielovou spoluvlastníčkou. V takom prípade by ste v budúcnosti (ak by vznikla taká potreba) mohli žiadať zrušiť a vyporiadať podielové spoluvlastníctvo. Môžete medzi sebou napr. uzavrieť zmluvu o investovaní prostriedkov, kde si vymedzíte rôzne životné situácie a možnosti týkajúce sa Vašej investície a prípadného vysporiadania majetku, v prípade rozchodu.


Podotázka: Mám právo na polovicu majetku? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, som ženatý a plánujem predať časť záhrady, ktorá je v mojom výlučnom vlastníctve. Má moja manželka právo požadovať časť peňazí z tohto predaja? Chcel by som pomôcť našej dcére kúpiť garzónku. Má určité finančné prostriedky, avšak chcel by som jej pomôcť prostriedkami z predaja tohto pozemku. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Mám právo na polovicu majetku?

(odpoveď odoslaná: 16.07.2018)

Dobrý deň. Pokiaľ záhrada patrí do Vášho výlučného majetku (na liste vlastníctva ste evidovaný len Vy v podiele 1/1), potom môžete s touto záhradou nakladať podľa Vašej vôle. Nie je pritom rozhodujúce, že ste ženatý. Ak záhradu, resp. jej časť predáte, peniaze získané predajom budú naďalej Vašim výlučným vlastníctvom, nakoľko pôjde len o transformáciu Vášho výlučného majetku. Na takto získané peniaze teda nebude mať Vaša manželka nárok.

Ak sa rozhodnete z takto získaných peňazí pomôcť dcére s bývaním, v zásade Vám v tom nič nebráni.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Mám právo na polovicu majetku? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či je možné, že ak manželia žijú oddelene viac ako jeden rok a jeden z manželov počas tejto doby neprispieval finančne do domácnosti, stráca nárok na polovicu majetku. Konkrétne mám na mysli byt, ktorý sme nadobudli, resp. kupovali spoločne. Počul som, že existuje také niečo. Ďakujem vám vopred za odpoveď.

Odpoveď: Mám právo na polovicu majetku?

(odpoveď odoslaná: 27.03.2018)

 

Dobrý večer, 

nevieme odkiaľ máte  takúto informáciu, ale nezakladá sa na pravde.

Pokiaľ nie ste rozvedený, len nežijete spoločne, môžete sa dohodnúť na zúžení BSM, resp. na správe spoločného majetku. Takéto dohody vyžadujú formu notárskej zápisnice v zmysle ust. § 143a/ Občianskeho zákonníka. Ako manželia sa môžete voči inej osobe na túto dohodu odvolať len vtedy, ak jej je táto dohoda známa.

Odporúčame kontaktovať advokáta hlavne z dôvodu, aby druhý z manželov nerobil dispozície s majetkom v BSM, resp. tento nezaťažoval dlhmi, o ktorých Vy nemusíte vedieť. 

Prípadne môžete uviesť ako reakciu na našu odpoveď novú podotázku, kde uvediete podrobnejšie informácie a potrebu riešenia konkrétneho právneho problému. 

Ďakujeme.

 


Trápi vás "Mám právo na polovicu majetku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Mám právo na polovicu majetku? (Spoluvlastníctvo)

Pred tromi rokmi sme s mojím partnerom začali stavať rodinný dom. Nie sme manželia. Teraz, keď kolaudujeme dom, môj priateľ sa rozhodol, že všetko je len jeho. Tvrdí, že mám odísť, pretože má inú a ja nemám nárok na nič. Na liste vlastníctva sme obaja a vlastník pozemku je o jednu desatinu väčší. Prestavil vodu, zobral mi kľúče od garáže a všetky dokumenty a listiny od domu si vzal k sebe. Som zúfalá. Nemám peniaze na právnikov, všetko išlo do domu. Naozaj nemám nárok na nič? Ďakujem.

Odpoveď: Mám právo na polovicu majetku?

(odpoveď odoslaná: 12.12.2016)

Dobrý deň,

z Vami opísaného skutkového stavu vyplýva, že ste vlastníčkou jednej polovice domu a máte aj spoluvlastnícky podiel na pozemku (o jednu desatinu menší od podielu Vášho manžela). Obaja ste teda spoluvlastníkmi vo vzťahu k domu aj pozemku.

Vo vzťahu k domu máte rovnaké práva ako Váš bývalý partner. Ak sa nedohodnete na spoločnom bývaní a ani napr. na odkúpení Vášho podielu, môžete podať na súd návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. V tomto konaní by súd mohol vec rozdeliť, ak by to nebolo možné, mohol by ju prikázať do výlučného vlastníctva jedného z Vás s povinnosťou vyplatiť druhého spoluvlastníka resp. by súd mohol nariadiť predaj veci a rozdeliť výťažok z predaja medzi Vás podľa výšky Vašich spoluvlastníckych podielov.


Podotázka: Mám právo na polovicu majetku? (Spoluvlastníctvo)

Ďakujem za odpoveď. Pokiaľ správne chápem, tak dom zdedila bez vody, kúrenia a elektriny. Je to jej, a všetko čo sa potom investovalo je naše spoločne? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Fero.

Odpoveď: Mám právo na polovicu majetku?

(odpoveď odoslaná: 11.07.2016)

Dobrý deň,

v podstate to chápete správne. Podotýkam, že vlastníctvo domu sa investíciami nemení z jej výlučného na Vaše spoločné. Dom je stále vo výlučnom vlastníctve Vašej manželky. Ak ste napríklad do domu počas manželstva investovali sumu povedzme 30.000 € (zo spoločného majetku), potom máte nárok na 15.000 € (pretože investícia bola zo spoločného majetku Vás oboch, a teda polovica patrí manželke). Musíte však preukázať aká suma sa investovala do domu počas manželstva. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mám právo na polovicu majetku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.