Máte
otázku?

Nárok na odstupné


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Banská Bystrica

Otázka: Nárok na odstupné

Dobrý večer, rada by som sa informovala, či mám nárok na odstupné, ak sa ruší moje pracovné miesto. Firma však bude naďalej existovať. Ďakujem.

Odpoveď: Nárok na odstupné

Dobrý deň. Nárok na odstupné primárne závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru a tiež aj od dôvodu a spôsobu ukončenia pracovného pomeru. Kľúčovým právnym predpisom je v tomto smere Zákonník práce, konkrétne jeho ustanovenie § 76. Zo zadanej otázky usudzujem, že dôvodom skončenia pracovného pomeru sú organizačné zmeny, takže to, či budete mať nárok na odstupné a ak áno, tak v akej výške, bude závisieť najmä od už spomínanej dĺžky trvania pracovného pomeru a od toho, či pôjde o výpoveď alebo o dohodu o skončení pracovného pomeru.

Ak pôjde o výpoveď, tak budete mať nárok na odstupné v sume:

a) priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,

b) dvojnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,

c) trojnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,

d) štvornásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.

Ak pôjde o dohodu, tak budete mať nárok na odstupné v sume:

a)  priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,

b) dvojnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,

c) trojnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,

d) štvornásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,

e) päťnásobku priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.

Trápi vás "Nárok na odstupné" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o nároku na odstupné. Zamestnávateľ ruší moje pracovné miesto vedúcej výroby, a preto mi predložil na podpis dodatok k pracovnej zmluve, v ktorom je uvedená pracovná pozícia montážneho pracovníka a nižšia hrubá mzda. S navrhovanými podmienkami však nesúhlasím, pretože nechcem prijať nižšiu pracovnú pozíciu. Neviete mi poradiť, ako by som mala postupovať? Mal by som v takom prípade podať výpoveď? Ak by som to urobila, mala by som stále nárok na odstupné? Vopred ďakujem za vašu pomoc a radu.

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 22.03.2024)

Dobrý deň,
ak nesúhlasíte s ponukou zamestnávateľa po zrušení Vášho pracovného miesta, tak dodatok k pracovnej zmuve na inú pozíciu, nepodpíšete. 

Zrušenie pozície je jedna z možných organizačných zmien u zamestnávateľa, o ktorej musí existovať určité písomné rozhodnutie zamestnávateľa a ide o výpovedný dôvod v § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce.

Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."

Zamestnávateľ by Vám mal dať výpoveď, s nárokom na odstupné vo výške podľa odpracovaných rokov u tohto zamestnávateľa (§ 76 ods. 1 alebo 2 ZP).

Ak by ste dali výpoveď Vy (§ 67 ZP), nárok na odstupné by ste nemali. 

Pri nároku na odstupné sa rozlišujú dva prípady. Jeden prípad je výpoveď za určitých výpovedných dôvodov, uvedený v odseku 1 § 76 ZP. Druhý prípad je dohoda o skončení pracovného pomeru ale s uvedením výpovedného dôvodu, uvedený v odseku 2 § 76 ZP. 

Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov. Podľa § 76 ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume  a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  e) päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, čo je pre mňa ako zamestnanca (s pracovným pomerom dlhým 19 rokov) výhodnejšie? Podanie výpovede alebo uzavretie dohody? Mám nárok na odstupné v inej výške v závislosti od každej z týchto možností? Dôvodom výpovede je hromadné prepúšťanie.

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 16.03.2024)

Dobrý deň,
v prípade výpovede zo strany zamestnávateľa z dôvodu znižovania stavov, by ste mali nárok na trojmesačné odstupné. Ide o výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, a odstupné podľa § 76 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce. 

Ak by bol Váš pracovný pomer ukončený dohodou ale v dohode by bol výpovedný dôvod uvedený vyššie, tak by ste mali nárok na štvormesačné odstupné podľa § 76 ods. 2 písm. d) Zákonníka práce. Upozorňujeme, že nemôže ísť o klasickú dohodu bez uvedenia dôvodu ale o dohodu s uvedením výpovedného dôvodu. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."

Podľa § 76 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."

Podľa § 76 ods. 2 písm. d) Zákonníka práce, Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."


Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám nárok na odstupné po odpracovaných 15 rokoch, ak môj zamestnávateľ, ktorý je SZČO (samostatne zárobkovo činná osoba), chce k 31.3.2024 prerušiť svoju živnosť? Skončenie pracovného pomeru ešte nespecifikoval. Ponúka mi novú pracovnú zmluvu od 1.4.2024 v novej firme, ktorá je s. r. o. Ďakujem.

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 10.03.2024)

Dobrý deň,
v prípade skončenia pracovného pomeru z dôvodu, že zamestnávateľ sa zrušuje, zamestnávateľ by Vám mal dať výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod. 1 Zákonníka práce. Pri tomto výpovednom dôvode máte nárok na trojmesačné odstupné podľa odseku 1 § 76 ZP.

Podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje."

Podľa § 76 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."   Ak však zamestnávateľ nebude chcieť čakať na plynutie Vašej výpovednej doby, môže s Vami uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomeru, v ktorej bude uvedený tento výpovedný dôvod, a budete mať nárok na štovrmesačné odstupné podľa odseku 2 § 76 ZP. Ak by v dohode nebol uvedený tento výpovedný dôvod, a išlo by o dohodu o skončení pracovného pomeru bez uvedenia dôvodu, nemali by ste nárok na odstupné. Preto    Podľa § 76 ods. 2 písm. d) Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."
Trápi vás "Nárok na odstupné" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, blíži sa koniec mojej rodičovskej dovolenky a v práci, kde som zamestnaná 14 rokov, sme sa dohodli na skončení pracovného pomeru z dôvodu nadbytočnosti. V súlade so § 60 Zákonníka práce mi zamestnávateľ vystavil výpoveď. Zamestnávateľ tvrdí, že mám nárok len na trojmesačné odstupné, avšak ja si myslím, že mám nárok na štvormesačné odstupné. Môžete mi, prosím, poradiť? Ďakujem.

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 07.03.2024)

Dobrý deň, v otázke uvádzate dva spôsoby skončenia pracovného pomeru, k čomu uvádzame nasledovné :

1./ Ak pracovný pomer bol ukončený dohodou podľa § 60 Zákonníka práce z dôvodu org. zmien na strane zamestnávateľa v zmysle ust. § 63 Zákonníka práce, čo aj vyplýva zo samotnej dohody o skončení pracovného pomeru, potom máte nárok na odstupné v zmysle ust. § 76 ods. 2  Zákonníka práce vo výške 4 násobku priemerného zárobku. Uvádzame tiež, že v prípade dohody o skočení pracovného pomeru z organizačných dôvodov na strane zamesntávateľa, musí byť tento dôvod povinne uvedneý v dohode o skončení pracovného pomeru, nie je to teda na vôli zamesntávateľa, či tento dôvod chce alebo nechce uviesť.

2./ V príapde, že pracovný pomer skončil výpoveďou zo strany zamestnávateľa v zmysle ust. § 63 Zákonníka práce z organizačných dôvodov na staren zamesntávateľa, potom máte v zmysle ust. § 76 ods. 1 Zákonníka práce nárok na odstupné vo výške 3 násobku priemerného zárobku.


Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, som zamestnaná od 15. júla 2022 a firma, v ktorej pracujem, sa ide zrušiť. Všetci dostaneme výpovede. Ak som tu zamestnaná menej ako dva roky, mám nárok na odstupné? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 04.03.2024)

Dobrý deň,
ak dostanete od zamestnávateľa výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod. 1 Zákonníka práce, tak nemáte nárok na odstupné. Pokiaľ by ste pracovali u zamestnávateľa viac, ako dva roky, tak by ste mali nárok na odstupné. Odstupné sa odvíja od počtu odpracovaných rokov. Ide o postup podľa odseku 1 § 76 Zákonníka práce. 

Zamestnávateľ by s Vami mohol namiesto výpovede, ukončiť pracovný pomer dohodou, ale v dohode by bol uvedený výpovedný dôvod zrušenia zamestnávateľa. V tom prípade, by ste mali nárok aspoň na jednomesačné odstupné. Ide o postup podľa odseku 2 § 76 Zákonníka práce. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod 1. Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje." Podľa § 76 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov."   Podľa § 76 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky."

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, zamestnankyňa pracovala v spoločnosti tri roky. Zamestnávateľ jej vypovedal pracovný pomer z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 odst. 1 písmeno b) Zákonníka práce. Prácu ukončila v deň, keď obdržala výpoveď. Aký dlhý nárok na odstupné jej vzniká? Ďakujem.

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 01.03.2024)

Dobrý deň,
po odpracovaných troch rokoch, má zamestnankyňa nárok na jednomesačné odstupné. 

Výška odstupného sa určuje podľa počtu odpracovaných rokov u daného zamestnávateľa. Odstupné sa však vypláca iba pri určitých dôvodoch výpovede, nie vo všetkých prípadoch. Tieto sú uvedené v § 76 ods. 1 Zákonníka práce. 

Pri výpovednom dôvode, ktorý uvádzate, teda nadbytočnosť, vzniká nárok na odstupné podľa § 76 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce. 

Podľa § 76 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov." Zamestnankyňa nedodržala výpovednú dobu, ktorá sa vždy spája s výpoveďou. Zamestnávateľ by mal za toto nedodržanie, nárok na peňažnú náhradu, ale iba v prípade, že má túto sankciu uvedenú zamestnankyňa v jej pracovnej zmluve.    Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."
Trápi vás "Nárok na odstupné" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či výška odstupného závisí od dátumu doručenia výpovede tak, ako je to pri určovaní výpovednej lehoty. Konkrétne, ak mám v čase doručenia výpovede nárok na odstupné vo výške štyroch platov, ale po uplynutí výpovednej lehoty budem mať nárok na päť platov, keďže prekročím hranicu dvadsiatich rokov práce. V momente dostávania výpovede mám odpracovaných devätnásť rokov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. S pozdravom, Anna

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 20.02.2024)

Dobrý deň,
pre určenie nároku na odstupné v zmysle ust. § 76 ust. Zákonníka práce je podstatné to ako dlho trval pracovný pomer ku dňu skončenia pracovného pomeru, a nie ku dňu doručenia výpovede a to z jednoduchého dôvodu, že počas trvania výpovednej doby riadne pracujete. Nie je teda podstatné, či po skončení pracovného pomeru a teda po uplynutí výpovednej doby uplynie 20 rokov trvania pracovného pomeru. Podstatné je trvanie pracovného pomeru ku dňu jeho skončenia.

Nezabudnite, že v zmysle ust. § 116 Zákonníka práce máte nárok na preplatenie nevyčerpanej dovolenky  /citujeme/ :

"Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."


Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, od mája 2022 som bola na pracovnej neschopnosti, následne som vyčerpávala materskú dovolenku a momentálne som na rodičovskej dovolenke. V práci mám odpracovaných 17 rokov. Avšak k 31. 12. 2023 zamestnávateľ zrušil prevádzku a preto nám všetkým poskytol odstupné. Moja otázka znie: Podľa akého základu mi bude odstupné vyčíslené? Ďakujem.

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 18.02.2024)

Dobrý deň,
výška odstupného sa určuje podľa počtu odpracovaných rokov u zamestnávateľa. Jednotlivé rozdelenie podľa odpracovaných rokov je upravené v § 76 Zákonníka práce. V prípade Vašich odpracovaných 17 rokov, je to trojnásobok Vášho priemerného mesačného zárobku.

Materská a rodičovská dovolenka je Vaša prekážka v práci podľa § 141 ods. 1 Zákonníka práce ale berie sa to ako výkon práce podľa § 144a ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, a preto sa bude brať Váš priemerný mesačný zárobok, ako by ste normálne pracovali.

Podľa § 144a ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Ako výkon práce sa posudzuje aj doba, keď zamestnanec nepracuje pre prekážky v práci, ak tento zákon neustanovuje inak."

Podľa § 144a ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci počas jeho dočasnej pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, materskej dovolenky, otcovskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, karantény, osobného a celodenného ošetrovania chorého člena rodiny podľa osobitného predpisu, osobnej a celodennej starostlivosti o fyzickú osobu podľa osobitného predpisu a počas obdobia, kedy sa osoba, ktorá sa inak stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku dieťaťa alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku dieťaťa, ak ide o dieťa s dlhodobým nepriaznivým zdravotným stavom, podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak."

Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."

Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Ak som mala pracovnú zmluvu na dobu určitú 1,5 roka, ktorá vyprší na konci tohto mesiaca, a zamestnávateľ sa rozhodol, že ju nepredĺži, pričom ma o tom informoval v strede mesiaca, mám nárok na odstupné?

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 14.02.2024)

Dobrý deň, ak je váš pracovn pomer dohodnutý na dobu určitú, potom ak vám zamestnávateľ oznámil, že pracovnú zmluvi nepredĺži, váš pracovný pomer v zmysle ust. 1 Zákonníka práce končí uplynutím dohodnutej doby trvania pracovného pomeru. Nárok na odstupné v zmysle ust. § 76 Zákonníka práce vám nevzniká.


Trápi vás "Nárok na odstupné" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nárok na odstupné (Pracovné právo)

Dobrý deň, pri ukončení pracovnej neschopnosti a súčasnom ukončení pracovného pomeru dohodou, keď už som zároveň aj v dôchodku, mám nárok na odstupné alebo odchodné? Ďakujem.

Odpoveď: Nárok na odstupné

(odpoveď odoslaná: 20.01.2024)

Dobrý deň,
pri skončení pracovného pomeru dohodou, Vám nevzniká nárok na odstupné. 

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."

Odstupné sa vypláca iba v prípade výpovede zo strany zamestnávateľa a to tiež len v prípadoch, kedy existujú dôvody na strane zamestnávateľa. A to v prípade, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje, premiestňuje a zamestnancovi nevyhovuje nové miesto výkonu práce, ak sa stane zamestnanec nadbytočný pre zamestnávateľa z dôvodu organizačnej zmeny u zamestnávateľa (zrušenie pracovného miesta), alebo zo zdravotných dôvodov na strane zamestnanca. 

Budete mať nárok na odchodné, ak spĺňate podmienky vzniku tohto nároku, ktoré sú uvedené a zvýraznené v § 76a ods. 1 Zákonníka práce. Podmienkami sú, že ide o Vaše prvé skončenie pracovného pomeru po vzniku nároku na dôchodok a že o dôchodok ste požiadali pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení. 

Podľa § 76a ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení."

Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume  a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,  b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,  c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,  d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nárok na odstupné" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.