Máte
otázku?

Lehota vydania osvedčenia o dedičstve


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Banská Bystrica

Otázka: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, aká je maximálna lehota vydania osvedčenia o dedičstve notárom v prípade, keď sa účastníci na prvom konaní zvolanom notárom nedohodli o dedičstve. Rovnako by ma zaujímalo, do kedy musí notár predložiť danú vec súdu a vyrozumieť účastníkov konania v prípade, že nevydá osvedčenie o dedičstve. Ďakujem.

Odpoveď: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve

Dobrý deň

zákon neurčuje lehotu pre vydanie osvedčenia o dedičstve. Podľa § 175zb ods. 1 OSP: “Súd môže odňať vec poverenému notárovi, ak napriek predchádzajúcemu upozorneniu spôsobí zbytočné prieťahy v súdnom konaní. Súd potom poverí úkonmi v konaní o dedičstve iného notára podľa rozvrhu práce.” Notár by mal postupovať tak, aby vec bola v primeranom čase s ohľadom na všetky okolnosti prejednaná a rozhodnutá.

Osvedčenie o dedičstve notár vydá so súhlasom účastníkov ak dedičstvo nadobudol jeden dedič, dedičstvo nenadobudol žiadny dedič, dedičia sa vyporiadali medzi sebou dohodou,  alebo ked’ dedičia uzavreli s veriteľmi poručiteľa dohodu o prenechaní predĺženého dedičstva na úhradu dlhov.

 

Podľa §175zd ods. 1 OSP: “Ak sa prejednanie dedičstva neskončilo vydaním osvedčenia o dedičstve, notár pripraví všetky potrebné podklady na vydanie uznesenia súdu a návrh na uznesenie súdu a vyúčtuje svoju odmenu a hotové výdavky. Ak podklady nie sú úplné alebo návrh na uznesenie súdu nie je po vecnej stránke správny, súd môže vec vrátiť notárovi s pokynom na doplnenie konania alebo na zmenu návrhu uznesenia; pokynom súdu je notár viazaný.”

 

Trápi vás "Lehota vydania osvedčenia o dedičstve" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, čo mám robiť, ak sa podpis na závete zdá byť falošný? Ako mám postupovať?

Odpoveď: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 15.01.2020)

Dobrý deň. V takom prípade je potrebné podpis na poslednej vôli spochybniť a požadovať preverenie jeho pravosti grafologickým znaleckým posudkom. Pre tento účel je tiež vhodné zabezpečiť niekoľko iných dokumentov, ktoré v tom čase (plus/mínus jeden rok) poručiteľ podpisoval. To bude slúžiť ako porovnávací materiál.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, povedať, aký dlho trvá, kým nám príde osvedčenie o dedičstve? Dedičské konanie prebehlo 19. júla. Momentálne len čakáme na čo najrýchlejšie doručenie týchto dokumentov, avšak zatiaľ nám nič neprišlo. Ďakujem vám.

Odpoveď: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 19.09.2018)

Dobrý deň, Civilný mimosporový poriadok, ktorý upravuje procesný postup notára v dedičskom konaní neobsahuje ustanovenie týkajúce sa lehoty na doručenie uznesenia o dedičstva. Z toho dôvodu sa na určenie tejto lehoty použijú ustanovenia Civilného sporového poriadku upravujúce uznesenia v spojení s ustanoveniami o rozsudku. Z nich je možné následne vyvodiť, že vo Vašom prípade by malo byť uznesenie doručené do 30 dní od jeho vyhlásenia. Ak teda na pojednávaní dňa 19.07. bolo vyhlásené uznesenie, mal Vám ho notár doručiť do 19.08. Vzhľadom na to, že sa tak nestalo ani do 60 dní, odporúčame Vám jednak telefonicky zistiť stav veci u notára a keď Vám k tomu nebude vedieť nič uviesť, môžete sa obrátiť aj na súd, ktorý ho poveril.


Podotázka: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na určitú záležitosť. Ja a moja mama sme boli jedinými dedičkami v dedičskom konaní po môjho otca. Mama sa vzdala dedičstva v môj prospech, takže som získal všetko. Súhlasili sme aj s tým, že sa vzdávame možnosti odvolania. Notárovi sme hneď zaplatili odmeny. Povedali mi, že si mám do týždňa prísť po uznesenie. No už prešli tri týždne a stále nič. Každý týždeň tam volám a neustále mi sľubujú, že to bude hotové do konca týždňa, no bez výsledku. Chcel by som sa opýtať, či existuje nejaký termín, do ktorého sú mi povinní vydať takéto uznesenie? Bez tohto uznesenia totiž nemôžem uplatniť iné veci, ktoré mi vyplývajú z dedičstva. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 21.06.2018)

Dobrý deň. Procesné predpisy v takýto prípadoch neurčujú súdu, resp. notárovi, ako súdnemu komisárovi prejednávajúcemu dedičstvo, lehotu, dokedy sa má uznesenie o dedičstve vydať.

Ak ste sa vzdali práva podať proti rozhodnutiu opravný prostriedok, tak takéto rozhodnutie nemusí obsahovať odôvodnenie. Takýto postup má preto spravidla za následok to, že rozhodnutie bude vydané skôr.

Odporúčam Vám naďalej priebežne zisťovať, či bolo uznesenie o dedičstve vydané a pokiaľ nebude vydané v najbližšej dobe, môžete podať písomnú žiadosť o jeho vydanie.


Trápi vás "Lehota vydania osvedčenia o dedičstve" a chcete pomôcť?

Podotázka: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň. Môj otec zomrel 12.1.2017 a doteraz som nedostal žiadnu informáciu o dedičskom konaní, ani od súdu, ani od notára. Kde sa môžem dozvedieť viac informácií? Musí ma niekto kontaktovať? Je možné, že sa dedičské konanie koná aj bez môjho vedomia? Ďakujem.

Odpoveď: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 04.07.2017)

Dobrý deň. Informácie o dedičskom konaní získate na súde príslušného podľa bydliska poručiteľa (Vášho otca). Súd Vám poskytne informáciu ktorému notárovi bola dedičská vec pridelená. Na základe tejto informácie môžete potom kontaktovať notára a zistiť bližšie informácie. 


Podotázka: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, či existuje nejaký zákon či vyhláška, ktorý určuje maximálnu lehotu od úmrtia osoby až po prvé pojednávanie (stretnutie s notárom)? Ďakujem.

Odpoveď: Lehota vydania osvedčenia o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 07.02.2017)

Dobrý deň, žiadny zákon ani vyhláška neurčuje notárovi, ako súdnemu komisárovi maximálnu lehotu na nariadenie prvého pojednávanie po úmrtí poručiteľa. Avšak notár je viazaný Civilným sporovým poriadkom a Civilným mimosporovým poriadkom, z ktorých základných princípov vyplýva, že súd (i notár ako súdny komisár) majú konať tak, aby bola každá jedna vec prejednaná a rozhodnutá v primeranej lehote a bez zbytočných prieťahov.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Lehota vydania osvedčenia o dedičstve" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.