Máte
otázku?

Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť?

Dobrý deň, pred troma dňami som si kúpila auto. Cestou domov mi však auto pokazilo. Kontaktovala som predávajúceho s požiadavkou, aby mi auto vzal späť a vrátil mi zaň peniaze. Túto moju žiadosť však odmietol. Čo môžem s touto situáciou urobiť? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť?

Dobrý deň, z Vašej otázky nevyplývajú viaceré dôležité skutočnosti. Napriek tomu Vám opíšem Vaše možnosti. Ich aplikácia závisí na tom či majiteľ (predávajúci) vedel, že sa auto každú chvíľu pokazí alebo to nevedel.

1/ v zmysle ustanovení o kúpnej zmluve v Občianskom zákonníku Vás musí predávajúci upozorniť na vady, o ktorých vie. Z Vašej otázky nevyplýva, či Vás upozornil na nejaké vady auto. Ak by vedel, že auto je "nepojazdné" a neupozornil Vás máte právo na primeranú zľavu z kúpnej ceny, ktorá musí zodpovedať povahe a rozsahu vád (náklady potrebné na to, aby bolo auto opravené). Ak je vec neupotrebiteľná (nedá sa opraviť) máte právo odstúpiť od zmluvy a následne si navzájom musíte vrátiť to čo ste plnili (vrátiť auto, peniaze).

2/ druhá možnosť je odvolať sa na ustanovenia Občianskeho zákonníka upravujúce omyl. Ak vedel majiteľ, že auto je nepojazdné a ak Vás na to neupozornil, prípadne tvrdil, že je bez vád, uviedol Vás do omylu. V takom prípade môžete podať na súd žalobu o určenie neplatnosti právneho úkonu od počiatku. Ak súd rozhodne vo Váš prospech vysloví, že ste si navzájom povinní vrátiť plnenia, ktoré ste si poskytli (vrátiť auto, peniaze).

3/ ak majiteľ vedel, že je auto nepojazdné prichádza do úvahy i trestnoprávna rovina veci. Môžete podať na neho trestné oznámenie za spáchanie trestného činu podvodu. Predávajúci sa obohatil na škodu cudzieho majetku, tým že Vás uviedol do omylu.

 

4/ ak majiteľ nevedel, že auto je nepojazdné (čo vzhľadom na jeho reakciu nepredpokladám), je možné sa s ním dohodnúť o zániku záväzku v zmysle § 570 a nasl. Občianskeho zákonníka (buď úplne alebo nahradením novým záväzkom - napr. že Vám predá iné auto, ak má ďalšie autá na predaj). 

Trápi vás "Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň, Prosím Vás o radu. Kúpil som auto pričom mi predajca povedal, že musí ešte niečo naprogramovať na svoje náklady v hodnote 1000 eur. Odvtedy sa mi dotyčný vyhýba. Ako by som mal postupovať?

Odpoveď: Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 05.06.2021)

Dobrý deň,
ak už s ním máte podpísanú kúpnu zmluvu, odstúpte od nej a žiadajte od neho vrátenie zaplatenej časti kúpnej ceny. Ak nemáte uzatvorenú žiadnu zmluvu, po právnej stránke sa môže jednať o bezdôvodné obohatenie, ktoré je možné vymáhať súdnou cestou.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť? (Občianske právo)

Dobrý večer. Rád by som sa opýtal, že ešte v septembri som kúpil auto. Spísali sme kúpno-predajnú zmluvu. Lenže pán do kolonky pre vady nenapísal nič a ani pri prezeraní auta mi o žiadnej chybe nehovoril. Auto, ktoré som kúpil, je už dva týždne v servise a tam sa zistilo, že niekto úmyselne počítačom odstránil ikonku motora, takže nebola vidieť na palubnom počítači. Nechcem odstúpiť od kúpnej zmluvy, len by som rád vedel, či je mi spomínaný pán povinný aspoň čiastočne preplatiť náklady na opravy auta, alebo ako mám postupovať ďalej. Suma za opravy sa už vyšplhala na 1080 €. Ďakujem.

Odpoveď: Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 24.11.2020)

Dobrý deň,
je Vám povinný dať zľavu z ceny, pretože ak by sme zohľadnili danú vadu, tak by bola cena vozidla nižšia, než za akú ste ju kúpili. Tento rozdiel sa môže de facto rovnať cene opravy, takže ja by som odporúčal ho vyzvať, aby Vám poskytol zľavu vo výške ceny opravy. Inak, že to budete vymáhať, prípadne podáte trestné oznámenie pre podvod


Podotázka: Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť? (Občianske právo)

Dobrý deň. Kúpil som auto a boli mi vopred oznámené nejaké chyby, ktoré sa na aute nachádzali. Mám aj kúpno-predajnú zmluvu, ktorú mi predávajúci poslal cez sociálnu sieť. Môj kamarát, ktorý má s autami viac skúseností, sa pýtajúc na stav vozidla, identifikoval problém s vodou. Mechanik mi naznačil, že by to mohlo súvisieť s expanznou nádobou (ktorú som ten deň menil), no že nie je to na škodu, len občas niečo stratíme alebo musíme dolievať. Poučil ma, aby som to sledoval.

Počas cesty domov mi však napísal, že by som mal byť naozaj opatrný. Približne 1 km pred príchodom domov sa mi teplota auta zvýšila na 130 stupňov Celzia. Musel som doliať vodu - nie len deci, ale hneď dva litre. O chvíľu som pod autom zbadal mláku vody.

Druhý deň som mal problémy so štartovaním - najprv auto naštartovalo na prvý pokus, potom už len na druhý a nakoniec na tretí pokus po štyroch hodinách státia. Napriek tomu som nemal ďalšie problémy s vodou, a doliať som musel iba približne deci.

Precestoval som okolo 200 km, pričom cesta domov bola asi 100 km a problematická jazda prišla až nasledovne: naštartoval som auto (už len na štvrtý pokus) a pre istotu som skontroloval a dolial asi 2-3 litre vody. Pri jazde z Nitry mi na diaľnici pri Piešťanoch auto zaplo servisný mód a teplota opäť stúpla na 130 stupňov. Okamžite som zastavil. Auto sa dokonca samo vyplo. Volal som odtahovku.

Problém spočíval v prasknutej hlave motora, pričom náklady na opravu predstavujú 1000 eur. Chcel by som sa opýtať, či mám v takejto situácii nárok na nejaký príspevok na opravu alebo podobné výhody. Ďakujem.

Odpoveď: Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť?

(odpoveď odoslaná: 29.10.2019)

Dobrý deň prajem,

povinnosť predávajúceho je upozorniť na vady auta, ktoré sa vyskytujú v čase predaja. Ak Vás upozornil na to, že na aute je takáto závada, že uniká voda a ešte Vám aj písal SMS, tak z objektívneho právneho hľadiska si podľa môjho názoru splnil svoju poučovaciu povinnosť a tým pádom nezodpovedá za túto vadu konkrétnu vadu auta (únik vody). Ja síce rozumiem, že teraz máte vysoké náklady na servis, avšak tým, že Vás o tom poučil a Vy ste aj napriek tomu za dohodnutú kúpnu cenu auto kúpili, tak ste vlastne tento stav akceptovali. Ak by však bola závada v niečom inom, teda by tam bola nejaká iná vada, ktorá robí auto neupotrebiteľným, mali by ste právo na odstúpenie od zmluvy.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kúpila som auto, ktoré sa hneď pokazilo, čo mám robiť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.