Máte
otázku?

Kúpa prenajatého bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Kúpa prenajatého bytu

Dobrý deň. Môj syn plánuje kúpiť byt, v ktorom sú v súčasnosti nájomníci. Majiteľ bytu im poskytol trojmesačnú výpovednú lehotu. Rád by som sa informoval, ako postupovať v prípade kúpy tohto bytu, ktorý bude voľný až po uplynutí troch mesiacov. Čo by sme mali urobiť v prípade, ak by sa nájomníci po troch mesiacoch odmietli vysťahovať? Ďakujem vopred za radu. S pozdravom,

Odpoveď: Kúpa prenajatého bytu

Dobrý deň. Pokiaľ je predávaný byt predmetom nájomného vzťahu, táto skutočnosť sama o sebe nie je prekážkou prevodu vlastníckeho práva. Každopádne je vhodné, ak sa táto skutočnosť uvedie do kúpnej zmluvy.

Je správne uvažovať aj na tým, čo sa stane v prípade, že by nájomníci nerešpektovali ukončenie nájomného vzťahu a zotrvali by v predmete nájmu. V takom prípade by musel nový vlastník podať na nájomníkov žalobu o vypratanie nehnuteľnosti. Takýto súdny spor by sa však mohol ťahať aj niekoľko rokov. Je preto na zvážení kupujúceho, či kúpiť byt, v ktorý je v čase predaja predmetom nájmu.

Trápi vás "Kúpa prenajatého bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kúpa prenajatého bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem kúpiť byt, v ktorom je momentálne v podnájme matka s deťmi a majiteľ je podľa zákona povinný nájsť jej náhradné bývanie. Ako môžem zistiť, či majiteľ už náhradu našiel a byt je preto bez nájomcu? Čo by som mal v takejto situácii urobiť, aby som neprišiel do situácie, kde by som kúpil byt s nájomcom? Ďakujem.

Odpoveď: Kúpa prenajatého bytu

(odpoveď odoslaná: 15.05.2019)

Dobrý deň,

odpoveď na Vašu otázku je tá, že odporúčame, aby ste počkali až do času, kým sa riadne skončí nájomný pomer medzi terajším vlastníkom ako prenajímateľom a nájomcom.

Ak Vám ny byte veľmi záleží, môžete spísať zmluvu o uzatvorení budúcej zmluvy s podmienkou, že riadna kúpna zmluvy bude uzatvorená v určitej dohodnutej lehote po vyprázdnení bytu.

Zmluvu odporúčame dať nechať vypracovať advokátovi.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kúpa prenajatého bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.