Máte
otázku?

Kúpa pozemku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Kúpa pozemku

Moja stará mama mi chce odpredať časť pozemku, na ktorom má svoj dom. Po smrti môjho starého otca však polovičný podiel na dome prešiel dedičským konaním na tri dcéry, vrátane mojej mamy. Ak mi chce moja stará mama odpredať časť svojej záhrady, je potrebný súhlas aj od jej dcér? Čo je potrebné urobiť, aby som zabezpečil, že všetko bude aj z právnej stránky v poriadku? Je potrebný súhlas aj od susedov, ak na tomto pozemku plánujem postaviť dom?

Odpoveď: Kúpa pozemku

Dobrý deň, z Vašej otázky nie je zrejmé, či predmetom dedičského konania bol aj samotný pozemok -  záhrada resp. jej časť o ktorej sa zmieňujete, že by Vám ju chcela odpredať stará mama. Je možné, že predmetom dedenia bol iba rodinný dom a pozemok má samostatný právny režim.  Ak  je stará mama výlučnou vlastníčkou pozemku s týmto môže disponovať podľa svojho uváženia. Najlepšie je ak stavba a pozemok pod ňou sú vo vlastníctve  tej istej osoby.  V prípade, že predmetom dedič. konania bol aj pozemok podľa vyššie uvedenej otázky, potom na prevod Vám ako blízkej osobe nepotrebuje pozemok ponúknuť ostatným spoluvlastníčkam.

Pokiaľ sa jedná o stavbu na bývanie určite budete potrebovať stavebné povolenie.  Stavebník  v stav. konaní musí preukázať, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo /napr. nájomná zmluva, dohoda o budúcej kúpnej zmluve a pod./  

Pred samotnou realizáciou uvedených krokov /odkúpenie pozemku/ je potrebné z právneho hľadiska vyhodnotiť podklady /dedič. konanie, LV/, ako aj spojiť sa s geodetom, ktorý  by zabezpečil zameranie pozemku,  aby vznikla samostatná parcela, samozrejme po posúdení príslušných dokladov z katastra nehnuteľností a zápise časti pozemku ako samostatnej parcely na stavbu rodinného domu.

Dôležité je to preto, že pri umiestňovaní stavby platia  okrem prísl. právnych predpisov aj mnohé technické normy. /napr. : pri umiestňovaní stavby a jej začleňovaní do územia sa musia rešpektovať obmedzenia nesmie byť zaťažené okolie nad prípustnú mieru a ohrozovaná bezpečnosť a plynulosť prevádzky na priľahlých komunikáciách, umiestnenie stavby musí zodpovedať urbanistickému a architektonickému charakteru prostredia a požiadavkám na zachovanie pohody bývania, musí sa umožniť jej napojenie na vedenia a zariadenia verejného dopravného a technického vybavenia územia, rátať aj na potrubné, telekomunikačné a elektrické rozvody a vedenia sa v zastavanej časti obce umiestňujú pod povrch zeme, vzájomné odstupy od stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania,  musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia. Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 m, vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m, atď./. 

Pokiaľ sa jedná o susedov, títo budú účastníkmi stavebného konania,  nakoľko aj  ich vlastnícke alebo iné práva k ich  pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté.

 

 

 

Trápi vás "Kúpa pozemku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kúpa pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, Som spoluvlastníkom pozemku s výmerou 9153m, pričom vlastním najväčší podiel, konkrétne 1/6. Chcem odkúpiť zvyšné podiely. Pozemok sa nachádza mimo zastavanej časti obce a má pritom asi 30 ďalších vlastníkov, z ktorých mnohí už nežijú. Aktuálne pozemok využíva miestny hospodár. Neviem však, či má v tomto prípade hospodár predkupné právo, alebo sa toho to netýka. Mám možnosť odkúpiť podiely len od žijúcich vlastníkov a neskôr po otvorení dedičského konania odkúpiť zvyšok? Alebo by som mala časť pozemku po tých, ktorí už nežijú, ponechať tak ako je? Ďalšou možnosťou by mohla byť darovacia zmluva. Ďakujem.

Odpoveď: Kúpa pozemku

(odpoveď odoslaná: 10.08.2022)

Dobrý deň,
v takýchto prípadoch sa v praxi najčastejšie postupuje tak, že sa odkúpia, resp. darujú podiely známych vlastníkov. Následne ak sú tam mŕtvi a neznámi vlastníci, rieši sa to súdnou cestou o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. To, či nechávať neznámych a mŕtvych vlastníkov na liste vlastníctva závisí od toho, čo chcete v budúcnosti s týmto pozemkom spraviť. Určite je však najlepšie, ak ste jediným vlastníkom, lebo ste potom jediným subjektom oprávneným rozhodovať o osude nehnuteľnosti. Subjekt, ktorý obrába pôdu nemá predkupné právo k pozemku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kúpa pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, mám záujem o kúpu pozemku v intraviláne obce, ale žiaľ, vlastní ho viac ako 300 vlastníkov. Existuje nejaká cesta, ako to kúpiť, bez toho aby som musela za každým z nich chodiť?

Odpoveď: Kúpa pozemku

(odpoveď odoslaná: 12.04.2021)

Dobrý deň,
bohužiaľ nie. Vlastnícky podiel na nehnuteľnosti musíte odkúpiť od každého jedného vlastníka, a to buď jednou spoločnou zmluvou alebo každý podiel samostatnými zmluvami. V prípade, že sú tam aj podiely, ktoré neboli po úmrtí prededené, tie budú musieť dedičia predediť, aby ste sa k nim vedeli dostať.


Podotázka: Kúpa pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu týkajúcu sa vzájomných vzťahov pri kúpe pozemku, vybavení stavebného povolenia a potenciálnom hypotekárnom úvere. Ak by som s priateľom kúpila pozemok v podiele 1/2 ja a 1/2 on, je nevyhnutné, aby ako stavebníci na stavebnom povolení vystupovali obidve osoby, alebo môže pre zjednodušenie vybavovania potrebných súhlasov byť stavebníkom len jedna osoba? V prípade, že by mohol byť len jeden stavebník a stavba by bola dokončená až počas manželstva, ako by bolo možné zabezpečiť, aby aj druhá osoba bola zapísaná v katastri? Môže to následne mať nejaký vplyv na možnosti financovania následnej výstavby, ak by jedna osoba bola stavebníkom aj majiteľom pozemku a druhá osoba by napríklad mohla čerpať hypotekárny úver? Ďakujem vám veľmi pekne.

Odpoveď: Kúpa pozemku

(odpoveď odoslaná: 09.11.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že s budúcim manželom chcete kúpiť pozemok do podiel. spoluvlastníctva a následne na ňom stavať RD.

Vec nie je potrebné komlikovať a teda treba kúpiť pozemok do podiel. spoluvlastníctva a rovnako aj pri podaní žiadosti o vydanie stav. povolenia je treba uviesť Vás oboch ako stavebníkov. Následne bude aj stavba v podiel. spoluvlastníctve. Uvedeným spôsobom - dvaja spoluvlastníci pozemku aj stavby ľahšie získate prostriedky na financovanie cez banku.

 

 


Trápi vás "Kúpa pozemku" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kúpa pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či je možné odkúpiť pozemok od pozostalých, ak neprebehlo dedičské konanie? Pozostalým sa neoplatí začínať konanie. Všetci dediči súhlasia s predajom a cenou. Ďakujem.

Odpoveď: Kúpa pozemku

(odpoveď odoslaná: 03.06.2017)

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ V súlade s ust. Civilného mimosporového poriadku platí, že príslušná matrika oznámi úmrtie vo svojom matričnom obvode súdu príslušnému na konanie o dedičstve. Súd uznesením začne konanie aj bez návrhu, len čo sa dozvie, že niekto zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho, ibaže sa konanie už začalo na návrh. Uznesenie o začatí konania netreba doručiť.

2./ V zmysle cit. zákona dedičia môžu veci patriace do dedičstva počas konania scudziť alebo urobiť iné opatrenia presahujúce rámec obvyklého hospodárenia len so súhlasom súdu.

3./ Odporúčame, aby dedičia kontaktovali príslušného notára, ktorého zistíte na príslušnom súde podľa miesta trv. pobytu poručiteľa. Nateraz môžete s dedičmi uzatvoriť zmluvu o uzatvorení budúcej zmluvy. Či sú ale dedičmi bude závisieť od zistení notára /závet, možné vydedenie/.

 


Podotázka: Kúpa pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň. Máme záujem o kúpu pozemku od developera, ktorý je vlastníkom týchto pozemkov, ale má dlhy voči pôvodným vlastníkom v urbariáte. Pozemky sú plne vybavené, vrátane ciest a sietí, a nachádzajú sa tam aj budujúci a bývajúci noví vlastníci. Člen urbariátu nás varoval, že nám nebude dovolené stavať na tomto pozemku, pretože hodlá oplotiť parcely a blokovať prístupové asfaltové cesty z dôvodu pohľadávok. Predstavuje kúpa takéhoto pozemku nejaké riziko? Ďakujem.

Odpoveď: Kúpa pozemku

(odpoveď odoslaná: 11.04.2017)

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovné :

1./ V otázke píšete, že Vy máte záujem kúpiť pozemok. Otázkou však podľa nášho názoru je aj to, z akého dôvodu developer chce pozemok predať ?

2./ Samozrejme, že je na Vašom zvážení kúpa pozemkov, chcelo by to vedieť resp. vidieť doklady od uvedených pozemkov, stav a druh zapísaných inž. sietí, možnosť stavania akých stavieb je na pozemkoch, umiestnenie pozemku pokiaľ je tento vyčlenený samostatným geometrickým plánom, alebo sa jedná o podielové spoluvlastníctvo existujúceho pozemku,  prístupové cesty existujúce a možnosť stavby nových, samotný list vlastníctva a podľa nášho názoru aj preverenie developera z hľadiska ust. § 42a/ Obč. zákonníka /tzv. odporovateľnosť právnych úkonov/.

3./ Dôvod prečo depeloper neuhradil kúpnu cenu je tiež otázna, resp. prečo tak neučinil. Zatarasenie cesty zo strany urbariátu nie je právnym krokom, resp. z ich strany je to podľa ich názoru cesta, ako sa domôcť úhrady dlžnej sumy.

4./ Odporúčame   obozretnosť a preverenie dokladov a podkladov vo veci uvedeného pozemku.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Kúpa pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa poradila. Máme záujem o kúpu pozemku, ktorý vlastnia moja sestra a brat. Brat je už niekoľko rokov mŕtvy a má dve deti, ktoré dlhodobo nejavili o neho záujem. Jedno z detí je bezdomovec a má exekúcie, s druhým sme v občasnom kontakte. Ako môžeme postupovať, aby sme mohli pozemok kúpiť? Sestra je ochotná ho predať. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Kúpa pozemku

(odpoveď odoslaná: 23.03.2017)

Dobrý deň. 

Pozemok je možné kúpiť len na základe kúpnej zmluvy, ktorá musí byť podpísaná vlastníkmi pozemku. Z dôvodu toho, že Váš brat je mŕtvy, najskôr je potrebné jeho spoluvlastnícky podiel k pozemku vysporiadať v dedičskom konaní a následne môžete tento spoluvlastnícky podiel odkúpiť od dediča.

Kým sa spoluvlastnícky podiel Vášho brata nevysporiada v dedičskom konaní, nemáte od koho tento spoluvlastnícky podiel kúpiť, aj keď brat po sebe zanechal dedičov. Spoluvlastnícky podiel Vašej sestry môžete odkúpiť už teraz uzatvorením kúpnej zmluvy, ktorej predmetom bude kúpa len jej spoluvlastníckeho podielu. 


Trápi vás "Kúpa pozemku" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kúpa pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal na situáciu týkajúcu sa pozemkov. Pred 12 rokmi sme kúpili pozemky, na ktorých sme postavili oplotenie a záhradný domček. Avšak vo zmluve sme mali uvedené iné pozemky s jasne uvedeným údajom, že máme k dispozícii tieto pozemky na veľkej parcele o rozlohe 38 hektárov. Z toho patrí nám 50 árov. Teraz sme chceli na týchto pozemkoch vybudovať chatu, no pôvodný majiteľ, od ktorého sme pozemky zakúpili, nás v tom bráni a vyžaduje za to dodatočné finančné sumy. Má na to právo, keď vo zmluve máme jeho podpis na pridelenie nám týchto pozemkov? K dispozícii máme aj geometrické plány, staré 12 rokov, na ktorých je všetko zakreslené. Uvedomujem si, že situácia je komplikovaná, no akákoľvek rada na začiatok by mi veľmi pomohla. Ďakujem.

Odpoveď: Kúpa pozemku

(odpoveď odoslaná: 05.11.2016)

Dobrý deň, v tomto prípade je možné postupovať výlučne podľa zmluvy. To znamená, že užívať môžete iba pozemky, ktoré sú uvedené v zmluve. Ak užívate aj iné pozemky ako tie, ktoré ste kúpili, potom má vlastník pozemku nárok na to, aby od Vás žiadal peniaze.

Nikoho nebude zaujímať nič iné ako zmluva. Z Vašej otázky vyplýva, že väčšiu časť ste dostali iba do užívania (nie kúpili). Tiež nie je zrejmé, či išlo o užívanie na základe nájmu alebo bezodplatné. Stále však ide iba o užívanie, nie vlastníctvo.


Podotázka: Kúpa pozemku (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na niečo týkajúce sa kúpy pozemku. Na Liste vlastníctva je záznam o jednom majiteľovi, ktorý zahŕňa dve osoby - manželov, a je uvedený ich podiel 1/1. Chcel by som sa teda informovať, či je pri podpise kúpno-predajnej zmluvy potrebný podpis oboch manželov alebo stačí podpis len jedného z nich? Ďakujem.

Odpoveď: Kúpa pozemku

(odpoveď odoslaná: 24.09.2015)

Dobrý deň, v tomto prípade je byt v bezpodielovom spoluvlastníctve. Preto potrebujete na prevo vlastníckeho práva na Vás zmluvu, ktorú podpíšu obaja manželia. Inak by kataster vlastnícke právo na Vás nezapísal.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kúpa pozemku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.