POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Exekúcia na auto na úver


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Žilina

Otázka: Exekúcia na auto na úver

Môj obchodný partner má pohľadávku v banke z dôvodu prekročenia a nenahrádzania dlhu na kreditnej karte vo výške približne 4 000 eur. Otázka znie: Môže v prípade exekúcie exekútor siahnuť na auto, ktoré je síce registrované na našu spoločnú firmu, ale používa ho len ja? Auto je financované cez UNI Credit Leasing SRO a ja som ten, kto platí splátky.

Odpoveď: Exekúcia na auto na úver

Dobrý deň. 

 

Exekučné konanie je postup súdneho exekútora a účastníkov konania pri nútenom výkone práva priznaného exekučným titulom. Exekútor musí konať v súlade s Exekučným poriadok a je oprávnený siahnuť len na majetok povinného, t.j. majetok vo vlastníctve Vášho spoločníka za účelom uspokojenia pohľadávky oprávnenej osoby. 

 

Obchodný podiel v spoločnosti 

 

Platná právna úprava vzťahujúca sa na všetky typy obchodných spoločností vymedzuje v § 61 ods. 1 Obchodného zákonníka podiel ako mieru účasti spoločníka na čistom obchodnom imaní spoločnosti.

Čistým obchodným imaním je obchodný majetok spoločnosti po odčítaní záväzkov vzniknutých podnikateľovi v súvislosti s podnikaním (§ 6 ods. 3 OBZ). Obchodným majetkom sa pre účely Obchodného zákonníka rozumie súhrn majetkových hodnôt, t. j. vecí, pohľadávok, iných práv a peniazmi oceniteľných iných hodnôt, ktoré patria spoločnosti a slúžia alebo sú určené na podnikanie. 

 

Obchodný zákonník v § 114 obchodný podiel definuje ako súhrn práv a povinností a im zodpovedajúcu účasť spoločníka na spoločnosti. Ako súhrn práv a povinností je obchodný podiel spôsobilý byť samostatným predmetom právnych vzťahov.

 

Predmetom právnych vzťahov však môžu byť aj jednotlivé majetkové práva, ktoré tvoria súčasť obchodného podielu, a to za predpokladu, že sú samostatne prevoditeľné (napr. právo na vyplatenie vyrovnacieho podielu, právo na vyplatenie podielu zisku a pod.).

 

Z občianskoprávnej definície vecí a práv ( § 118 až 121 Občianskeho zákonníka) vyplýva, že obchodný podiel nie je vecou, ale inou majetkovou hodnotou. Ide o majetkovú hodnotu, ktorá je obchodovateľná a oceniteľná v peniazoch.

 

Každý spoločník má jeden obchodný podiel. Ani v prípade, keď spoločník v súvislosti so zvyšovaním základného imania preberá záväzok na nový vklad, mu nevzniká nový obchodný podiel. Rovnako ako pri prevzatí nového vkladu spoločník nemá dva vklady, ale dochádza k zmene výšky jeho pôvodného vkladu, spoločník nevlastní ani dva obchodné podiely, ale zväčšuje sa jeho pôvodný obchodný podiel.

 

Jeden obchodný podiel môže patriť viacerým osobám. Svoje práva z tohto obchodného podielu môžu tieto osoby vykonávať len prostredníctvom spoločného zástupcu a na splácanie vkladu sú zaviazaní spoločne a nerozdielne. 

 

Záložné právo na obchodný podiel

 

V zmysle § 117a Obchodného zákonníka na obchodný podiel možno zriadiť záložné právo.

 

Vznik záložného práva na obchodný podiel je podmienený splnením zákonom ustanovených podmienok, ktorými v zmysle Obchodného zákonníka sú:


a) spôsobilosť obchodného podielu byť predmetom záložného práva,
 
b) súhlas valného zhromaždenia so zriadením záložného práva na obchodný podiel v zmysle spoločenskej zmluvy,
 
c) splnenie ďalších podmienok, ktoré určuje spoločenská zmluva,
 
d) uzavretie záložnej zmluvy, ktorá musí mať písomnú formu,
 
e) zápis záložného práva do obchodného registra.

 

Okrem osobitných podmienok vyplývajúcich z príslušných ustanovení Obchodného zákonníka treba, samozrejme, splniť aj všeobecné podmienky ustanovené Občianskym zákonníkom, ktorými sú:

a) existencia platnej pohľadávky, ktorú možno zabezpečiť záložným právom,
 
b) spôsobilosť predmetu záložného práva (pod ktorou treba rozumieť už spomínanú spôsobilosť obchodného podielu byť predmetom záložného práva),
 
c) existencia právnej skutočnosti, s ktorou zákon spája vznik záložného práva.

 

Exekúcia na obchodný podiel

 

V zmysle § 113b Exekučného poriadku exekúciou možno postihnúť aj obchodný podiel v obchodnej spoločnosti. 

 

Exekútor však neprevádza, nespeňažuje obchodný podiel, ale svojimi exekučnoprávnymi úkonmi dosahuje zánik povinného v spoločnosti a vznik nároku povinného na vyrovnací podiel (ak mu nevznikol iný nárok, napríklad na podiel na likvidačnom zostatku), ktorý sa stáva pohľadávkou a tá sa stáva predmetom exekúcie.

 

Exekútor poverený vykonaním exekúcie


a) upovedomí oprávneného, povinného a obchodnú spoločnosť, v ktorej je povinný spoločníkom, o začatí exekúcie postihnutím obchodného podielu. Dôsledkom tohto upovedomenia je to, že povinný už nesmie disponovať obchodným podielom, t.j. najmä prevádzať ho a zriadiť k nemu záložné právo. 
 
b) prikáže obchodnej spoločnosti, aby po vydaní príkazu na začatie exekúcie postihnutím obchodného podielu už nevyplatila vyrovnací podiel alebo podiel na likvidačnom zostatku povinnému,
 
c) zakáže obchodnej spoločnosti, aby po vydaní príkazu na začatie exekúcie udelila súhlas na prevod obchodného podielu, ak je taký súhlas potrebný.

 

Upovedomenie o začatí exekúcie exekútor doručí oprávnenému, povinnému a obchodnej spoločnosti. Po uplynutí lehoty na podanie námietok alebo po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa námietky zamietli, exekútor vydá exekučný príkaz. Exekučný príkaz sa doručí oprávnenému, povinnému a obchodnej spoločnosti do vlastných rúk.

 

Doručením exekučného príkazu zaniká účasť povinného v obchodnej spoločnosti a ak to ustanovuje Obchodný zákonník (§ 88 ods. 1, § 93 ods. 2, 148 ods. 3), obchodná spoločnosť sa tým zrušuje.

 

V zmysle § 88 ods. 1 písm. g) Obchodného zákonníka platí, že okrem prípadov uvedených v § 68 sa verejno obchodná spoločnosť zrušuje doručením exekučného príkazu na podiel spoločníka. 

 

V zmysle § 148 ods. 3 Obchodného zákonníka platí, že ak nejde o spoločnosť s jediným spoločníkom a ak spoločenská zmluva nepripúšťa prevod obchodného podielu alebo ak sa na prevod obchodného podielu vyžaduje súhlas valného zhromaždenia, má doručenie exekučného príkazu spoločnosti na obchodný podiel spoločníka rovnaké účinky ako zrušenie jeho účasti v spoločnosti súdom.

 

Zánik účasti povinného v spoločnosti znamená, že mu vzniká nárok na vyrovnací podiel, ktorý je vlastným predmetom tejto exekúcie.

 

Exekúcia obchodného podielu sa nevykonáva predajom obchodného podielu na dražbe.

 

Obchodná spoločnosť je povinná peňažné prostriedky zodpovedajúce vyrovnaciemu podielu poukázať spravidla oprávnenému, a to v rozsahu vymáhanej pohľadávky a jej príslušenstva, ak sa oprávnený s exekútorom písomne nedohodol inak. Hodnota vyrovnacieho podielu sa určí podľa Obchodného zákonníka. 

 

Ak doručením exekučného príkazu účasť povinného v obchodnej spoločnosti podľa osobitného predpisu nezaniká (porovnaj § 148 ods. 3 OBZ), na exekúciu obchodného podielu sa primerane použijú ustanovenia o exekúcii predajom hnuteľných vecí.

 

Záverom

 

Exekútor sa v prípade exekúcie voči Vášmu spoločníkovi môže rozhodnúť vykonať exekúciu obchodného podielu Vášho spoločníka vo Vašej spoločnej spoločnosti. V tomto prípade nemôže siahnuť na majetok, ktorý je vo vlastníctve Vašej spoločnej spoločnosti, ale vydaním exekučného príkazu zanikne účasť Vášho spoločníka v spoločnosti a vznikne mu nárok na vyrovnávací podiel, ktorý spoločnosť bude povinná vyplatiť oprávnenému a nie povinnému. 

 

 

Trápi vás "Exekúcia na auto na úver" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Exekúcia na auto na úver (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám na úver auto vo firme a na ňom je záložné právo firmy, ktorá poskytla úver. Exekútor však na toto vozidlo nariadil blokáciu. Je to možné?

Odpoveď: Exekúcia na auto na úver

(odpoveď odoslaná: 09.11.2022)

Dobrý deň,
áno, žiadny právny predpis to nevylučuje. Dokonca nie je vylúčené, aby na jedno vozidlo (alebo nehnuteľnosť) boli viaceré záložné práva alebo blokácie v exekučnom konaní.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Exekúcia na auto na úver (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Predal som auto, o čom sme sa dohodli v kúpno-predajnej zmluve, ktorú som napísal a ktorú sme podpísali obaja – ja aj kupujúci. Pri prepise som zistil, že auto je zablokované kvôli exekúcii. Kupujúci sa odmieta vrátiť auto, aj keď som mu bol ochotný zaplatiť celú sumu, ktorú mi dal. Poslal som mu aj doporučený list, v ktorom som odstúpil od zmluvy, ale auto mi stále nechce vrátiť. Môžete mi prosím poradiť, ako by som mal ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Exekúcia na auto na úver

(odpoveď odoslaná: 16.03.2020)

Dobrý deň,

keďže na MV je vedená exekúcia, dopravný inšpektorát prepis MV nepovolí. 

Uvádzame tiež, že podľa ust. § 61d/ exek. poriadku na nakladanie s majetkom po doručení upovedomenia  o začatí exekúcie je potrebný predchádzajúci písomný súhlas súdneho exekútora, teda Vy ste mali žiadať súdneho exekútora o súhlas s predajom MV ešte pred podpísaním kúpnej zmluvy.

V otázke uvádzate, že chcete odstúpiť od kúpnej zmluvy. Podľa ust. § 48 Obč. zákonníka platí, že "od zmluvy môže účastník odstúpiť, len ak je to v tomto alebo v inom zákone ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté. Odstúpením od zmluvy sa zmluva od začiatku zrušuje, ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak."

V ust. Obč. zákonníka o kúpnej zmluve nie je uvedený prípad resp. okolnosť, ktorá by umožňovala odstúpenie od kúpnej zmluvy zo strany predávajúceho, naviac predpokladáme, že v kúpnej zmluve možnosť odstúúeniaod kúpnej zmluvy nemáte dohodnutú. 

Možnosťou by bolo len písomné oznámenie kupujúcemu podľa ust. § 61d/ exek. poriadku, že nárok oprávneného v exek. konaní môže byť uspokojený v exekúcii aj predajom tohto MV a to bez toho, aby musel takémuto právnemu úkonu oprávnený v exek. konaní odporovať podľa ust. § 42a ods. 3 a 4 Občianskeho zákonníka. Ak kupujúci nemá doklad o zaplatení PZP, policajt môže zobrať tabuľku s evidenčným číslom v zmysle ust. § 72 zákona o cestnej premávke a naviac v prípade používania diaľnic nesie zodpovednosť za jazdu MV bez diaľničnej známky.

Ak by ste chceli prepis MV  realizovať,  je nevyhnutné, aby ste kontaktovali súdneho exekútora a uhradili dlžnú sumu podľa exek. titulu. Súdny exekútor následne vydá pokyn na odblokovanie MV z exekúcie a môže byť vykonaný prepis MV.

 


Podotázka: Exekúcia na auto na úver (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či môže spoločnosť vymáhať splátky za auto od mňa, v prípade, že toto auto bolo kúpené na splátky prostredníctvom spoločnosti ***** . V mojej firme som pôvodne pôsobil ako jediný spoločník a konateľ. Po určitej dobe však došlo k zmene spoločníka a ja už v nej ako konateľ nefigurujem. Ako fyzická osoba, ktorá už nemá s firmou žiadne väzby, môže na mňa byť prenesená povinnosť platiť splátky za auto? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Exekúcia na auto na úver

(odpoveď odoslaná: 17.04.2019)

Dobrý deň, ak bolo auto kúpené na Vašu firmu / spoločnosť, nemá právo od Vás vymáhať splátky ani táto spoločnosť a ani vaša bývalá firma. Ide tu o záväzok medzi spoločnosťou, ktorá predala auto a "vašou" bývalou firmou. Mali by ste si pozrieť aj to, či ste sa v zmluve nezaviazali aj ako fyzická osoba. Ak nie, potom sa vás to už netýka.


Trápi vás "Exekúcia na auto na úver" a chcete pomôcť?

Podotázka: Exekúcia na auto na úver (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať. Pred štyrmi rokmi sme s manželom kúpili ojazdené auto, no kvôli exekúciám sme ho napísali na rodinného priateľa. Po štyroch rokoch teraz prišiel v sprievode svojho právnika a polície s tvrdením, že on je vlastníkom auta a máme mu ho vydať. Jediný doklad, ktorý máme, je neoverená kúpnopredajná zmluva. Ako môžeme zabrániť tomu, aby nám odobral auto, na ktoré nemá právo? Ďakujem.

Odpoveď: Exekúcia na auto na úver

(odpoveď odoslaná: 04.05.2017)

Dobrý deň. Pokiaľ by došlo k súdnemu konaniu budete musieť preukázať to, čo tvrdíte. Budete musieť preukázať, že ste auto kupovali Vy, zo svojich finančnách prostriedkov. Kúpnopredajná zmluva pokiaľ je napísaná na Vás je dostatočný doklad preukazujúci to, že Vy ste auto kúpili a zaplatili kúpnu cenu. Kúpna zmluva na kúpu auta však môže byť aj ústna a teda budete tiež musieť preukázať, že ste s Vašim rodinným priateľom neuzavreli ústnu kúpnu zmluvu na predaj auta. On zas bude musieť preukázať, že Vám vyplatil kúpnu cenu za auto, ak by trval na tom, že je skutočným majiteľom auta. Odporúčam zabezpečiť svedkov, ktorí môžu potvrdiť to, čo tvrdíte. Pomôže aj doklad o poistení vozidla na koho je vystavený, kto skutočnosti poistku platí a kto a v akej miere vozidlo užíva. Odporúčam objednať si konzultáciu u advokáta, ktorý Vám po posúdení všetkých sktuočností presnejšie odpovie. 


Podotázka: Exekúcia na auto na úver (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať: mám možnosť výhodne kúpiť auto. Predávajúci ma však upozornil, že ho momentálne nebude možné prepísať na moje meno, keďže má "exekútora". Ak by som takéto auto kúpil - kúpno-predajná zmluva, PZP uzavreté na moje meno, mohol by mi v budúcnosti tento exekútor (predávajúceho) toto vozidlo zabaviť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Exekúcia na auto na úver

(odpoveď odoslaná: 15.01.2017)

Dobrý deň, ak má predávajúci exekúciu, potom má zákaz predávať svoje hnuteľné ako aj nehnuteľné veci. Preto predaj takejto veci by bol neplatný a vy by ste prišli o peniaze. 

Je možné sa však dohodnúť exekútorom na odkúpeni vozidla, avšak kúpnu cenu určí exekútor a nie predávajúci.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Exekúcia na auto na úver" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.