Máte
otázku?

Kto zdedí majetok po druhovi?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Kto zdedí majetok po druhovi?

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Ako to funguje s dedením v prípade, keď som rozvedená a mám dve deti, no žijem s partnerom, ktorý je tiež rozvedený a má dve deti? Spoločne sme postavili dom, ktorý je postavený na mojom pozemku, ktorý som dostala ako dar. Hypotéku vybavoval môj partner a je na neho napísaná. Stavebné povolenie a zápis v katastri je na obidvoch z nás. Je možné napísať nejaký závet, aby v prípade, že sa mojemu partnerovi niečo stane, všetko prešlo na mňa alebo na moje deti, keďže sme sa už na tom dohodli. Musia však dediť aj jeho deti? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Kto zdedí majetok po druhovi?

Dobrý deň, v prípade smrti Vášho partnera, bude predmetom dedičstva, okrem iných majetkových práv, jeho spoluvlastnícky podiel k rodinnému domu. V prípade absencie závetu, budú spôsobilí dediť v prvom rade jeho deti ako osoby v prvej skupine zákonných dedičov. Jediným právnym úkonom, ktorým môže osoba disponovať so svojim majetkom pre prípad smrti, je závet. V zmysle § 476 ods. 1 Občianskeho zákonníka, poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice. V závete poručiteľ ustanoví dedičov, prípadne určí ich podiely alebo veci a práva, ktoré im majú pripadnúť. Ak nie sú podiely viacerých dedičov v závete určené, platí, že podiely sú rovnaké. Zároveň však platí, že maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov. 

Trápi vás "Kto zdedí majetok po druhovi?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kto zdedí majetok po druhovi? (Dedičské právo)

Dobrý deň, už sedem rokov žijeme spolu v mojom prenajatom byte. Oba sme vdovci. Moja partnerka vlastní rodinný dom, v ktorom žije jej dcéra s manželom. Mám nárok na dedičstvo po nej? Ako dokladovať naše spolužitie? Ďakujem, P.

Odpoveď: Kto zdedí majetok po druhovi?

(odpoveď odoslaná: 11.10.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak žijete druh a družka, pričom družka má dcéru, potom jediným zákonným dedičom po vašej družbe bude jej dcéra. Jediným riešením ako by ste sa mohli stať dedičom po družke je to, aby družka spísala závet aj vo váš prospech, pričom tu platí, že dcére ako zákonnému dedičovi sa musí dostať minimálne jedna polovica jej zákonného podielu na dedičstve, čo vyplýva z ust. § 479 Obč. zákonníka :

"Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

Prípadným riešením je, aby vám podiel na dome vaša družka darovala teraz za života.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kto zdedí majetok po druhovi? (Dedičské právo)

Dobrý deň, už päť rokov žijem so svojou dcérou z prvého manželstva v dome môjho partnera, ktorý je jeho jediným majiteľom. Tento dom postavil po svojom rozvode. Obaja sme rozvedení; môj partner nemá žiadne deti. Hypotéku na dom spláca sám, ja mu mesačne prispievam sumou 300 eur, ktorú mu posielam cez účet, a približne 200 eur investujem do stravy. Do domu som tiež investovala peniaze pri výstavbe garáže a všetky vstavané skrine som financovala ja. Momentálne u neho nemáme trvalý pobyt. Mam dve otázky. Prvá je, ak by sa môjmu partnerovi niečo stalo, mám nárok na dedičstvo alebo na bývanie v jeho dome, ak by som naďalej splácala hypotéku? Druhá otázka sa týka prípadného rozchodu. Ak by sme sa rozišli, ako sa dostanem k peniazom, ktoré som do domu investovala? Ďalej by som chcela vedieť, ako to celé ošetriť dopredu. Ďakujem.

Odpoveď: Kto zdedí majetok po druhovi?

(odpoveď odoslaná: 19.10.2020)

Dobrý deň,

 

k Vašej prvej otázke si dovoľujem uviesť, že za daných okolností by ste mohli po partnerovi dediť v druhej dedičskej skupine, nakoľko som toho názoru, že patríte medzi okruh tzv. "spolužijúcich osôb". To sú osoby, ktoré žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktoré sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázané výživou na poručiteľa.

 

Pokiaľ ide o druhú otázku, tak tu v podstate ide o bezdôvodné obohatenie, ktoré by Vám mal ako vlastník majetku, do ktorého ste investovali nahradiť. Pri bezdôvodnom obohatení však býva problém spravidla s premlčaním, keďže tu je lehota na premlčanie len 2 roky. Bolo však judikované, že ak žijete vo vzťahu druh družka, tak bezdôvodné obohatenie vzniká až keď sa rozídete, nie vtedy, keď ste do cudzieho majetku investovali. Druhá problém je tiež to, či by ste vedeli investície preukázať. Ak áno, tak máte možnosť domáhať sa spomenutého vydania bezdôvodného obohatenie po Vašom prípadnom rozchode.


Podotázka: Kto zdedí majetok po druhovi? (Dedičské právo)

Najskôr mi dovoľte poďakovať za Vašu rýchlu a jasnú odpoveď na moju predchádzajúcu otázku. Bola som príjemne prekvapená, že odpoveď prišla obratom. Teraz však mám trochu inú otázku. Obávam sa, či dostanem odpoveď, avšak aj tak sa Vás na ňu pokúsim opýtať. V roku 1999 som kúpila svojmu bývalému, už zosnulému manželovi, garzónku, pretože som mala povinnosť poskytnúť mu náhradný byt po rozvode. Neviem však, kedy ani za akých okolností previedol túto garzónku na svojho brata, čím v podstate vydedil svojich dvoch synov. Jeho brat, po smrti môjho bývalého manžela, predal túto garzónku do mesiaca a peniaze si ponechal. Mojím synom prišlo len poštou oznámenie z advokátskej kancelárie, že ich otec nič nevlastnil a preto nič nezdedia. Moja otázka je nasledovná: má význam domáhať sa súdne dedičstva po ich otcovi, od jeho brata? Garzónku som mu kúpila zo zisku z predaja nášho spoločného 3-izbového bytu. Vopred ďakujem za prečítanie a, dúfam, aj za odpoveď. Ostávam s pozdravom.

Odpoveď: Kto zdedí majetok po druhovi?

(odpoveď odoslaná: 20.12.2019)

Dobrý deň prajem,

v tomto prípade podľa môjho názoru nemajú nárok na dedičstvo. Ak bol ako vlastník na liste vlastníctva zapísaný bývalý manžel a previedli ste na neho výlučné vlastníctvo, tak v takom prípade mohol s nehnuteľnosťou disponovať podľa vlastného uváženia a mohol ju aj previesť na inú osobu. Tá mohla ďalej nehnuteľnosť prevádzať. V tomto prípade sa nejedná o vydedenie, takže skutočne, ani podľa môjho názoru nemajú nárok na podiel na dedičstve, pretože v čase smrti už byt nebol jeho, ale inej osoby.


Trápi vás "Kto zdedí majetok po druhovi?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kto zdedí majetok po druhovi? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o odpoveď na moju otázku. Ak sa zoberiem s priateľom, s ktorým žijem 16 rokov v dome, ktorý mi darovali rodičia, mali by po jeho alebo mojej smrti nárok na dedičstvo aj jeho dve dospelé deti? Spoločné deti nemáme a ja mám tiež dve deti z prvého manželstva.

Odpoveď: Kto zdedí majetok po druhovi?

(odpoveď odoslaná: 18.12.2019)

Dobrý deň,

deti sú neopomenuteľný dedičia, takže ich nemožno vynechať (opomenúť) pri dedení, okrem prípadov vydedenia. Deti v zásade vždy dedia len po svojom rodičovi, nikdy nie po jeho manželovi, či partnerovi. Výnimkou je situácia, ak by manžel rodiča uviedol deti svojej manželky v závete. Takže, jeho deti po Vás a Vaše deti po ňom dediť podľa zákona nebudú. Jedine, ak by ste na nich pamätali v závete a zahrnuli by ste ho doň.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kto zdedí majetok po druhovi?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.