Máte
otázku?

Kto spravuje majetok deti?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Kto spravuje majetok deti?

Dobrý deň. Som rozvedená a deti mi boli súdom zverené do starostlivosti, pričom spravujem ich majetok. Deti mali vkladné knižky, ale rok po rozvode ich môj bývalý manžel zlikvidoval a vraj im založil nové, do ktorých vložil peniaze z predošlých knižiek. Banka sa dištancuje od celej situácie s tým, že aj otec môže po rozvode nakladať s majetkom deti. Odmietajú mi poskytnúť akékoľvek informácie o tom, či sa deti budú niekedy môcť dostať k týmto peniazom, pretože môže nastať situácia, že ich bývalý otec ich vyberie a použije pre seba. Neviem, čo robiť. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Kto spravuje majetok deti?

Dobrý deň, správa majetku maloletého dieťaťa je súčasťou rodičovských práv a povinností. Podľa § 28 zákona o rodine, rodičovské práva a povinnosti majú obaja rodičia. Pri ich výkone sú povinní chrániť záujmy maloletého dieťaťa. Taktiež platí, že rodičovské práva a povinnosti vykonáva jeden z rodičov vtedy, ak druhý z rodičov nežije, je neznámy alebo ak nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu. Platí to aj v prípade, ak jeden z rodičov bol pozbavený rodičovských práv a povinností, ak mu bol výkon jeho rodičovských práv a povinností obmedzený alebo pozastavený. Ak teda nie je splnená niektorá z uvedených podmienok vo vzťahu k otcovi dieťaťa, má potom zachované právo spravovať jeho majetok. V bežných veciach každý z rodičov realizuje toto právo samostatne na základe svojho rozhodnutia, v podstatných veciach môže dieťa zastúpiť a rozhodnúť aj jeden z rodičov, avšak len po dohode s druhým rodičom, inak rozhodne súd. Z uvedeného dôvodu preto otec nemôže peniaze patriace Vašim deťom použiť pre vlastnú potrebu. Môže ísť o konanie aj s trestnoprávnymi následkami.

Trápi vás "Kto spravuje majetok deti?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kto spravuje majetok deti? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako to je so zdedením domu s hypotékou, ktorý som nadobudol ešte predtým, než som bol v partnerskom vzťahu s mojou bývalou priateľkou, s ktorou mám syna. V prípade, že by sa mi niečo stalo, zdedí môj dom automaticky môj maloletý syn? Pokiaľ je syn neplnoletý, bude dom spravovať jeho matka, teda moja bývalá priateľka, aj keď sme neboli zosobášení? Ďakujem.

Odpoveď: Kto spravuje majetok deti?

(odpoveď odoslaná: 08.01.2024)

Dobrý deň,
áno, v prípade Vašej smrti a absencie závetu by Váš majetok zdedil Váš syn. Ak by bol stále neplnoletý, tak by správu jeho majetku vykonávala jeho matka. Správa majetku dieťaťa patrí k základným rodičovským právam a povinnostiam. Matka by pri správe majetku bola povinná postupovať podľa príslušných ustanovení zákona o rodine. Ust. § 32 ods. 1 Zákona o rodine:

Rodičia sú povinní spravovať majetok maloletého dieťaťa s náležitou starostlivosťou.   Ak by nešlo o bežnú vec súvisiacu s majetkom, tak by matka potrebovala súhlas súdu pri právnych úkonoch týkajúcich sa majetku Vášho syna.   Náležitá starostlivosť rodičov pri správe majetku dieťaťa je stále zabezpečená aplikáciou ustanovenia § 28 OZ, v zmysle ktorého sú rodičia ako zákonní zástupcovia povinní pri právnych úkonoch, ktoré nie sú bežnou vecou súvisiacou so správou majetku dieťaťa ako zastúpeného, žiadať súd o ich schválenie. Takýmito právnymi úkonmi je vždy nadobudnutie, zaťaženie, scudzenie kmeňového majetku, najmä nehnuteľnosti, ale napríklad aj cenných papierov; alebo tiež odmietnutie alebo neodmietnutie dedičstva; prenechanie úžitkovej hodnoty vecí z kmeňového majetku inému (pôžička, vypožičanie, nájom).  Zákon o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov, 3. vydanie, 2019, s. 192 - 197

Ak by išlo o úkon, ktorý by nebol v záujme dieťaťa, tak by súd daný úkon neschválil, Vášmu synovi, preto v tomto smere bude poskytnutá ochrana. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kto spravuje majetok deti? (Rodinné právo)

Dobrý deň,
chcela by som sa informovať, ako chrániť majetok mojej dcéry pre jej deti (mojich vnukov).
Moja dcéra vlastní dom s pozemkom, ktorý získala od svojho otca darom, a ja som jej darovala peniaze na výstavbu domu. Nežije však v spoločnej domácnosti s otcom svojich detí.
Moja otázka znie: Ak by sa mojej dcére niečo stalo, existuje spôsob, ako zabrániť otcovi detí spravovať ich dedičstvo až do ich plnoletosti?
Veľmi si vážim každú možnosť, ktorá bude v prospech mojich vnukov. Ďakujem.

Odpoveď: Kto spravuje majetok deti?

(odpoveď odoslaná: 23.04.2021)

Dobrý deň,
podľa zákona o rodine, v prípade, že jeden z rodičov nemôže alebo nevie vykonávať svoje rodičovské práva a povinnosti (napríklad v dôsledku úmrtia) automaticky zo zákona vykonáva všetky práva druhý rodič. Tomuto sa dá predísť iba tak, že je tento rodič obmedzený na výkone rodičovských práv a povinností alebo je mu ich výkon pozastavený. To však automaticky nebude znamenať, že môže svojvoľne rozhodnúť napríklad o predaji nehnuteľnosti. Takýto úkon by musel schváliť súd, nakoľko nejde o bežnú vec.


Podotázka: Kto spravuje majetok deti? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som rozvedená a mám dieťa v striedavej starostlivosti. Po mojej smrti by mala zdediť môj celý majetok moja dcéra. Ak by sa to stalo ešte predtým, než dosiahne plnoletosť, jej správcom majetku by mal byť môj bývalý manžel. Rada by som vedela, či je možné, aby po mojej smrti bol správcom majetku mojej dcéry niekto iný. Je možné ešte za môjho života stanoviť iného správcu majetku, aby mojím bývalým manželom nebol?

Odpoveď: Kto spravuje majetok deti?

(odpoveď odoslaná: 02.03.2021)

Dobrý deň,
priamo zo Zákona o rodine vyplýva, že ak jeden z rodičov nežije, všetky rodičovské práva a povinnosti vykonáva druhý rodič. To platí kým rodič nie je obmedzený na výkone týchto práv alebo nie je ich výkon pozastavený.


Trápi vás "Kto spravuje majetok deti?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kto spravuje majetok deti? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako môžem získať svoj majetok, ktorý som zdedila ešte ako maloletá po otcovi, keď väčšinu už moja mama rozpredala. Nechce mi ho vyplatiť, pretože všetko zostalo napísané na nej, keďže som ešte bola dieťa.

Odpoveď: Kto spravuje majetok deti?

(odpoveď odoslaná: 28.09.2015)

Dobrý deň, spravovanie majetku maloletého dieťaťa je nielen súčasťou rodičovského práva ale taktiež aj povinnosťou. Základným účelom spravovania je zachovanie majetkových hodnôt až do nadobudnutia plnoletosti dieťaťa, kedy už bude schopné a spôsobilé s ním nakladať podľa svojej vôle. Rodičia sú tak povinní spravovať majetok maloletého dieťaťa s náležitou starostlivosťou. Podľa § 28 Občianskeho zákonníka, ak zákonní zástupcovia sú povinní aj spravovať majetok tých, ktorých zastupujú, a ak nejde o bežnú vec, je na nakladanie s majetkom potrebné schválenie súdu. Vaša matka tak pri scudzovaní Vášho majetku bola povinná požiadať o súhlas súd, v opačnom prípade tieto právne úkony trpia vadou neplatnosti. V zmysle § 32 ods. 4 zákona o rodine, je Vám Vaša matka povinná odovzdať majetok do 30 dní od dosiahnutia plnoletosti. Taktiež máte právo požiadať rodiča o vyúčtovanie týkajúce sa správy majetku, pričom toto právo zanikne, ak sa neuplatnilo na súde do troch rokov po skončení správy majetku. Zostávajú Vám zachované všetky nároky zo zodpovednosti za škodu alebo z bezdôvodného obohatenia, ktoré môžete uplatniť na súde.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kto spravuje majetok deti?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.