Máte
otázku?

Kto prihlási k trvalému pobytu bezdomovca?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Kto prihlási k trvalému pobytu bezdomovca?

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa trvalého pobytu. Náš rodinný známy, ktorý je dôchodca, je umiestnený v súkromnom domove sociálnych služieb, keďže prišiel o vlastné bývanie v dôsledku výbuchu plynu. V zariadení mu odmietli dať písomný súhlas na to, že by mohol mať u nich trvalý pobyt, pretože majú zlé skúsenosti s tým, že im klienti potom prestali platiť za služby. Nechceme na nich tlačiť, aby si nenamysleli zámienku a náš známy by musel odtiaľ odísť. Na jeho nehnuteľnosť je vydané rozhodnutie o odstránení stavby. Po jej zbúraní dom príde o súpisné číslo a on sa stane občanom bez trvalého pobytu - bezdomovcom. Kde je možné ho prihlásiť k trvalému pobytu? Chceme mu aj naďalej pomáhať, je to možné napríklad aj na našej adrese? Môže si prihlásiť trvalý pobyt na našej obecnom úrade? Plánuje predať pozemok, na ktorom stál jeho dom, avšak bez údajov o trvalom pobyte v občianskom preukaze je to nemožné. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Kto prihlási k trvalému pobytu bezdomovca?

Dobrý deň. Váš známy sa môže prihlásiť k trvalému pobytu na obci v ktorej mu bol trvalý pobyt zrušený. Adresu na občianskom preukuze bude mať uvedenú len obec, bez ulice a súpisného čísla. Pošta mu bude chodievať na obec, pričom obec mu doručenie zásielky zväčša oznámi vyvesením na úradnej tabuly. Čo je niekedy veľká nevýhoda, nakoľko, ak by prišla dôležitá zásielka napríklad zo súdu a Váš známy nebude vedieť o takomto doručovaní, zásielka sa uplynutím lehoty na vyvesenie bude považovať za doručenú. Pokiaľ sa rozhodnete udeliť mu trvalý pobyt vo Vašej nehnuteľnosti, je to samozrejme možné tiež. Budete musieť napísať súhlas s udelením trvalého pobytu a zaniesť na obec. Obec ho prihlási k trvalému pobytu na Vašej adrese. Ak Váš známy získa trvalý pobyt vo Vašej nehnuteľnosti neznamená to, že by mal nejaké právo k Vašej nehnuteľnosti, bude to čisto len formalita, ak sa na nej dohodnete. Pošta mu však bude chodievať na túto adresu. 

Trápi vás "Kto prihlási k trvalému pobytu bezdomovca?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kto prihlási k trvalému pobytu bezdomovca? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám trvalý pobyt uvedený v občianskom preukaze v Bratislave, pričom je tam uvedená aj ulica. Byt som predal a chcel by som sa prihlásiť v obci ako bezdomovec. Je to možné a ak áno, za akých podmienok? Ďakujem.

Odpoveď: Kto prihlási k trvalému pobytu bezdomovca?

(odpoveď odoslaná: 07.02.2022)

Dobrý deň,
ako bezdomovec sa nahlásiť nemôžete. Vy si môžete nahlásiť iba nový trvalý pobyt, ktorým sa automaticky zruší predchádzajúci.

Ak chcete dosiahnuť stav, aby ste nemali evidovaný žiadny trvalý pobyt (mali ste tam uvedený mestský úrad), požiadajte nového vlastníka bytu, aby Vám zrušil trvalý pobyt. Ak si následne nenahlásite nový trvalý pobyt, budete evidovaný na mestskom úrade.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kto prihlási k trvalému pobytu bezdomovca?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.