POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Kto je dedič?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Kto je dedič?

Moja matka žila v manželstve s mužom, ktorý nie je náš biologický otec, a ani my - deti, si nás neosvojil. Po jej smrti sa byt rozdelil na polovicu medzi jej manžela a nás, jej deti. Keď zomrie manžel našej mamy, kto sa stane dedičom? On nemá žiadnych príbuzných a nás, deti, si neosvojil. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom,

Odpoveď: Kto je dedič?

Dobrý deň,

v prípade ak manžel Vašej matke nezanechá závet, v ktorom by Vás určil za svojich dedičov, dedí sa zo zákona. Občiansky zákonník upravuje 4 dedičské skupiny, pričom platí, že ak neexistuje žiadny dedič v prvej skupine, dedia dediči z druhej skupiny a tak ďalej.

Dedičmi v prvej dedičskej skupine sú: manžel a deti poručiteľa. Ak nemá poručiteľ potomkov (deti, vnúčatá, pravnúčatá a pod. - vychádza sa pritom zo zápisu v matrike, biologické či sociálne rodičovstvo nemá v tomto smere žiadnu právnu relevanciu), podľa tejto skupiny sa nededí a dedia dedičia z druhej dedičskej skupiny.

Dedičmi v druhej dedičskej skupine sú: manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Ak neexistuje žiadny dedič v druhej dedičskej skupine, dedia dedičia z tretej dedičskej skupiny.

Dedičmi v tretej dedičskej skupine sú: súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Ak nededí niektorý zo súrodencov poručiteľa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. 

A ak žiadny dedič nededí ani v tretej skupine, v štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti.

Ak neexistuje žiadny dedič zo závetu ani zo zákona, dedičstvo pripadne štátu.

Ak teda nemá manžel Vašej matky žiadnych príbuzných a chce zabrániť tomu, aby jeho majetok pripadol štátu, musí spísať a zanechať závet.

Trápi vás "Kto je dedič?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kto je dedič?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.