Máte
otázku?

Kto bude dediť, keď zomriem?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Kto bude dediť, keď zomriem?

Rád by som sa opýtal. Bol som ženatý, no moja manželka zomrela. Spolu sme vlastnili nehnuteľnosť. Teraz by som chcel túto nehnuteľnosť previesť na seba v rámci dedičského konania. Ak by som zomrel, kto by bol mojím dedičom? Budú to moji súrodenci, súrodenci mojej zosnulej manželky, alebo je to zorganizované iným spôsobom? Ďakujem vám vopred za odpoveď.

Odpoveď: Kto bude dediť, keď zomriem?

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku závisí na tom, či ste mali s manželkou deti alebo nie, prípadne či mala manželka vlastné dieťa z predchádzajúcich vzťahov. V prípade, že ste deti nemali, tak ak nezanechala Vaša manželka žiadny závet, bude sa dediť podľa zákona v tzv. druhej dedičskej skupine. V druhej dedičskej skupine dedia manžel, rodičia poručiteľa a osoby, ktoré aspoň jeden rok žili s poručiteľom v spoločnej domácnosti a boli výživou na ňu odkázané alebo sa starali o spoločnú domácnosť. V tejto skupine manžel dedí vždy aspoň polovicu majetku (samozrejme v rámci dedičského konania musí najprv dôjsť k vyporiadaniu BSM). Tzn. že 1/2 majetku nadobudnete z majetku patriaceho do BSM a z druhej polovice majetku patriaceho do BSM budete dediť ďalšiu 1/2. V prípade Vašej smrti (ak nezanecháte závet) sa bude opätovne postupovať podľa zákona a presný okruh dedičov závisí opätovne na tom, či máte deti a aké je zloženie Vášho príbuzenstva (tzn. či žijú Vaši rodičia, či máte súrodencov...).

Trápi vás "Kto bude dediť, keď zomriem?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kto bude dediť, keď zomriem? (Dedičské právo)

Dobrý deň, manželka zdedila 1/6 domu a pozemku, ktorý realitka predáva. Má jej manžel právo na peniaze z predaja zdedenej nehnuteľnosti a v prípade rozvodu, si môže nárokovať polovicu z nich? Platí to aj vtedy, keď sú to peniaze z predaja dedičstva? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kto bude dediť, keď zomriem?

(odpoveď odoslaná: 16.04.2017)

Dobrý deň, ak sú to peniaze z majetku nadobudnutého dedičstvom, potom manžel nebude mať nárok ani na časť z týchto peňazí.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kto bude dediť, keď zomriem?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.