Máte
otázku?

Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?

Dobrý deň, zakúpil som slúchadlá v kamennej predajni elektroobchodu. Po niekoľkotýždňovom používaní som ich musel reklamovať, pretože jedno z nich prestalo fungovať. Po takmer mesiaci čakania mi dorazil list, ktorý informoval o vybavení reklamácie. V obchode mi potom oznámili, že servis prehlásil tovar za neopraviteľný, a preto obchod odstúpil od zmluvy. Ponúkli mi možnosť buď vybrať nový tovar, alebo vrátiť peniaze. Tu však nastáva problém. Keďže s obchodom už nechcem mať nič spoločné, požadoval som vrátenie peňazí. Odpoveďou mi bolo, že peniaze nevracajú, avšak dostanem poukaz na ďalší nákup v hodnote reklamovaného tovaru. Majú na toto právo? Už nemám záujem tam nakupovať a tieto peniaze by som chcel utratiť inak. Neplánujem si kupovať predražené výrobky a potom nedostat za nich vrátené peniaze. O žiadny poukaz nemám ani najmenší záujem. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?

Dobrý deň, v zmysle § 2 ods. 2 pís. m) zákona o ochrane spotrebiteľa, sa vybavením reklamácie rozumie ukončenie reklamačného konania odovzdaním opraveného výrobku, výmenou výrobku, vrátením kúpnej ceny výrobku, vyplatením primeranej zľavy z ceny výrobku, písomná výzva na prevzatie plnenia alebo jej odôvodnené zamietnutie. Iné spôsoby vybavenia zákon nepozná a preto predávajúci (obchod) je povinný citované zákonné ustanovenie dodržať. Predávajúci Vás preto nemôže nútiť, aby ste namiesto svojho práva na vrátenie kúpnej ceny prijali napr. poukážku na nákup iného tovaru.

Trápi vás "Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som poprosiť o radu, ako postupovať v prípade, že eshop nevrátil peniaze za vrátený tovar. Od prevzatia vráteného balíka eshopom uplynulo 16 dní a na moje e-maily nereagujú, ani neprišli peniaze za tovar. Ako by som mal, prosím, ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 01.03.2024)

Dobrý deň,
tovar by Vám mali vrátiť do 14 dní od odstúpenia od zmluvy. Ak toto nespravili, tak sú v omeškaní. Adresujte im písomnú výzvu poštou aj e-mailom a upozornite ich nato, že porušujú ustanovenia zákona č. 102/2014 Z. z., pričom ak Vám peniaze nevrátia obratom, tak podáte podnet na Slovenskú obchodnú inšpekciu a súčasne aj žalobu na súd. V prípade, ak Vám peniaze nevrátia, tak môžete postupovať v zmysle predchádzajúcej vety. 

Podľa ust. § 9 ods. 1 zákona č. 102/2014 Z. z.:

Predávajúci je povinný bez zbytočného odkladu, najneskôr do 14 dní odo dňa doručenia oznámenia o odstúpení od zmluvy vrátiť spotrebiteľovi všetky platby, ktoré od neho prijal na základe zmluvy alebo v súvislosti s ňou, vrátane nákladov na dopravu, dodanie a poštovné a iných nákladov a poplatkov; tým nie je dotknuté ustanovenie § 8 ods. 5.   Za nedodržanie uvedeného ustanovenia im môže byť uložená pokuta v rozmedzí 300 až 16.500 eur v zmysle § 15 spomínaného zákona.  
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, kúpil som si produkt v internetovom obchode a následne som od zmluvy odstúpil. Po reklamácii mi poslali schválenie a tiež kód pre vrátenie tovaru. Tovar som následne poslal a zistil som, že ho už prevzali. Túto informáciu som získal na stránke pre sledovanie zásielky. Aj napriek tomu mi však ešte stále nedoručili peniaze. Uplynul už rok a nič mi na účet nevrátili. Neprišlo mi ani upozornenie, že tovar bol prijatý. Teraz tvrdia, že som to mal riešiť do 14 dní, nie teraz. Avšak za to nemôžem, že mi dodnes peniaze neposlali. Majú teda moje peniaze aj vrátený tovar. Ako sa dostanem k svojim peniazom, ktoré som zaplatil? Suma nie je malá - 266 eur. Mám doklad o vrátení tovaru a viem dátum, kedy tovar prevzali. Ako mám postupovať, mám ísť na políciu? Ďakujem ak mi poradíte. Robert.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 23.12.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že predávajúci  tovar prevzal, o čom máte doklad, pričom peniaze Vám vrátené neboli. Je pravdou, že predávajúci bol povinný Vám peniaze vrátiť najneskoršie do 14 kalendárnych dní od prevzatia tovaru.  Výhovorka predávajúceho, že ste vec mali riešiť do 14 dní nemá žiadne právne opodstatnenie, lebo práve predávajúci bol povinný Vám peniaze vrátiť v uvedenej 14 dňovej lehote po prevzatí tovaru.
Keďže sa tak do dnešného dňa nestalo a peniaze Vám vrátené neboli, odporúčam napísať im email a požiadať o vrátenie peňazí vo Vami uvedenej lehote s tým upozornením, že ak peniaze nevrátia, vo veci sa obrátite na súd so žalobou, pričom budete žiadať aj úroky z omeškania vrátane náhrady trov konania, ako aj právneho zastúpeni=a, ku ktorým ich súd zaviaže a budete kontaktovať Slovenskú obchodnú inšpekciu.

Uvádzame, že lehota na vrátenie peňazí je v zmysle ust. §  101 Obč. zákonníka 3 roky.


Podotázka: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal, či je možné, že mi súkromná zubná klinika odmietne vrátiť čiastku za zákrok, ktorý som mal naplánovaný pred situáciou s COVID-19. Čiastku za zákrok som poslal v plnej výške, t.j. 3024 eur, ale vzhľadom na to, že sa u nás objavili prípady nákazy COVID-19, museli zatvoriť svoju ambulanciu. Hneď na to som napísal žiadosť, v ktorej som požadoval vrátenie plnej financie späť na môj účet. Nehovoriac o tom, že zákrok, ktorý som mal naplánovaný, mal vykonať iný doktor. Ten od nich odišiel a bez môjho vedomia ma posunuli k inému lekárovi. Odpoveď, ktorú som dostal, hovorí, že k zákroku je možné pristúpiť a preto nevidia dôvod na vrátenie peňazí. Vyžadujú odo mňa, aby som pred zákrokom absolvoval test na COVID-19, ktorý si mám sám zafinancovať. Preto sa chcem opýtať, či mám nejakú šancu dostať svoje peniaze späť? V tejto situácii neplánujem absolvovať tento zákrok a už vôbec nie platit za testovanie na COVID-19. Vopred ďakujem za promptnú odpoveď. Marek

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 30.04.2020)

Dobrý deň,

z otázky vyplýva, že ste v podstate odstúpili od zmluvy o zdravotnom výkone v nemenovanej klinike. V otázke uvádzate, že ste mali objednaného konkrétneho lekára, ktorý výkon nebude môcť ani realizovať. Na stránke uvedenej spoločnosti  - kliniky nie je žiadne upozornenie na Covid-19; na stránke spoločnosti nie sú ani žiadne obchodné podmienky.

Aj keď vzťah zdravotník a pacient nie je čisto spotrebiteľským vzťahom z hľadiska predávajúceho a kupujúceho v zmysle zákona o ochrane spotrebiteľa, je Vašim oprávnením od zmluvy odstúpiť aj bez uvedenia dôvodu s poukázaním na aktuálnu situáciu v súvislosti s coronavírusom.
Klinika je povinná Vám vrátiť zaplatenú platbu v celom rozsahu avšak po prípadnej zrážke už vykonaných výkonov, ktoré boli na Vás už realizované. Ak neboli vykonané žiadne výkony, musia Vám vrátiť celú sumu.
V prípade, že sa vo veci vyskytne problém, kontaktujte našu AK.



Trápi vás "Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, s radosťou by som Vás požiadala o informáciu týkajúcu sa nasledujúcej záležitosti. Pred približne dvoma mesiacmi som si nechala ušiť kabát. Keďže moja krajčírka neustále odkladá termíny skúšky, vyjadrila som sa na jej adresu, tvrdiac, že je neseriózna a neprofesionálna vo vzťahu k zákazníkom, konkrétne voči mne. Na to reagovala tvrdením, že si môžem pokojne vziať kabát (rozpracovaný) a obrátiť sa na inú krajčírku. Moja otázka je, či mám ako zákazník právo na náhradu, teda na vrátenie plnej sumy za látku, ktorú ona rozstrihala, začala šiť, ale nedokončila. Ak áno, je dostatočný pokladničný blok za látku? Aké by mali byť ďalšie kroky, aby som nevyšla z tejto situácie so škodou? Veľmi pekne Vám ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 30.12.2015)

Dobrý deň, v prípade, že k vykonaniu diela nedôjde z dôvodov na strane zhotoviteľa napriek tomu, že ste mu poskytli všetku súčinnosť (dodali materiál) máte právo na náhradu potrebných nákladov. Záleží to však i na tom, v akom stave sa v súčasnosti nachádza materiál, ktorý ste jej odovzdali. V prípade, že Vám látku vráti a Vy ju viete dať inej krajčírke, aby dokončila kabát, bolo by nereálne a zároveň aj nespravodlivé od krajčírky požadovať náhradu plnej sumy za látku. Iná by bola situácia, kedy by konaním krajčírky došlo k znehodnoteniu látky a látku by už nebolo možné použiť a kabát ušiť. V takom prípade by ste mohli od nej požadovať náhradu plnej sumy za látku. Nárok na vrátenie plnej sumy by ste mali i v prípade, kedy by Vám krajčírka nechcela látku vrátiť (táto alternatíva však zo skutočností opísaných v otázke nevyplýva). Právo na náhradu potrebných nákladov je však potrebné uplatniť do jedného mesiaca od odstúpenia od zmluvy, inak právo zanikne (neskôr by prichádzala do úvahy len náhrada škody, kedy však musíte súdu preukázať vznik škody spôsobenej konaním krajčírky). Na vyriešenie Vašej veci je však potrebné poznať detailnejšie skutkový stav veci. Preto nie je možné spoľahlivo odpovedať na otázku, či máte alebo nemáte nárok na náhradu plnej sumy.


Podotázka: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň. Potreboval by som radu alebo pomoc. Požičal som peniaze známemu, konkrétne sumu 1700€. Mám k dispozícii notársky overený papier, ktorý zaručuje vrátenie peniazí do 30.9.2015. Rovnako mám k dispozícii ďalšie dokumenty a dôkazy. V prípade, že mi peniaze nebude vrátené, neviem, čo mám podniknúť. Preferoval by som riešenie mimo súdnej cesty. Potrebujem konzultáciu alebo Vaše služby. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 22.09.2015)

Dobrý deň, pri vrátení peňazí mimosúdnou cestou postupujte nasledovne: Najskôr dlžníkovi pošlite písomnú výzvu na zaplatenie dlhu. Ak dlžník sľubuje úhradu dlhu, tak si zistite odkiaľ by mal mať peniaze, ktoré Vám sľubuje vrátiť. Ak máte doklady k pôžičke, potom nám ich môžete poslať, môžeme sa na ne pozrieť a zistiť tak, či sú správne vyplnené a či je dlh na základe nich vymáhateľný. 

Ak Vám dlžník nedá žiadne garancie, že Vám dlh vráti, potom nie je na čo čakať a dlh je potrebné vymáhať. S mimosúdnym vymáhaním Vám môžeme pomôcť. Kontaktujte nás mailom na adrese uvedenej v kontaktoch.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy? (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som Vás poprosil o radu. Dostal som objednávku na 6000 eur, ktorá bola platná od mája 2014 do septembra 2014. Avšak, do septembra mi bolo vyplatených iba 4000 eur, vraj nebolo viac peňazí. Mám nárok na doplatenie do tých 6000 eur? V zmluve nemám uvedené nič ohľadom tohto. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?

(odpoveď odoslaná: 19.11.2014)

Dobrý deň. Bez oboznámenia sa s textom objednávky a zmluvy, ktoré boli podkladom pre vznik záväzkového vzťahu, nie je možné zaujať jednoznačné stanovisko. Vo všeobecnosti však platí, že záväzky sa majú dodržiavať. Takisto nie je možné podmieňovať dodržanie záväzku plnením zo strany tretieho subjektu (teda prenášať vlastné podnikateľské riziko na iného). Pokiaľ teda bolo poskytnuté plnenie v hodnote 6000,- €, avšak zaplatených bolo iba 4000,- €, možno sa domáhať doplatenia zvyšku dlhu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať, ak mi nevrátia peniaze po odstúpení od zmluvy?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.