Máte
otázku?

Koniec nájmu a vysťahovanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Koniec nájmu a vysťahovanie

Dobrý deň, mám na vás otázku: Som vlastníkom bytu, ktorý som prenajal na určitú dobu. Nájom skončil 28. 2. 2017. Nájomník sa však odmieta vysťahovať. Dostal výzvu pre nezaplatenie nájomného za február. Túto sumu som uhradil z jeho zábezpeky, ktorú doplnenie nájomník nezrealizoval. Ako mám postupovať? Mám vypnúť elektriku alebo vymeniť zámok? Ak sa nasťahujem násilím do svojho bytu, čo mám urobiť, ak bude stále v byte? Môžem si najať nejakú osobu, aby ho fyzicky vyviezla z bytu? Má podľa Ústavy Slovenskej republiky právo ešte stále tam bývať? Je mi jasné, že tam býva bez právneho titulu. Môžem ho chytiť za uši a vyviesť z bytu? Ďakujem. 

Odpoveď: Koniec nájmu a vysťahovanie

Dobrý deň,

spôsoby, ktoré uvádzate je možné klasifikovať ako svojpomoc. Svojpomoc zákon v určitých prípadoch pripúšťa, avšak ak by ste sa ho snažili fyzicky vyviesť z bytu mohla by sa táto situácia vyhrotiť a dôjsť až k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu obmedzovania osobnej slobody, resp. porušovania domovej slobody (nezáleží pritom na tom, či byt užíva oprávnene, alebo nie, podľa zákona platí totiž zásada, že pokiaľ existujú pochybnosti, držba sa považuje za oprávnenú). Odporúčam teda podať na súd žalobu o vypratanie nehnuteľnosti. Súd o veci právoplatne rozhodne a Vy môžete následne prostredníctvom exekútora osobu z nehnuteľnosti zákonným spôsobom vypratať. Výmena zámku, či fyzické násilné vypratanie nie je v zmysle judikatúry považované za legálne riešenie.

Trápi vás "Koniec nájmu a vysťahovanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Koniec nájmu a vysťahovanie (Občianske právo)

Dobrý deň, podnajímatelia majú zmluvu do 31. 12. 2022. Potrebujem byt pre svoje potreby, oni o tom vedeli už od júna. Už pred štyrmi rokmi vedeli, že budem tento byt v roku 2022 potrebovať. S platením nebol nikdy problém. Teraz sa však odmietajú vysťahovať. Čítala som, že musím podať na súd žalobu na vypratanie bytu. Chcela by som vedieť, koľko trvá tento proces, ak by som žalobu podala 02. 01. 2023. Chcela by som sa tiež opýtať, či musím najprv požiadať podnajímateľov o vypratanie bytu a až potom podávať žalobu. Ak najprv podnajímateľom, môžem im to poslať už v decembri alebo až v januári po ukončení zmluvy? Alebo môžem podať žalobu na súd bez tohto kroku? Musím ešte raz ukončiť zmluvu písomne alebo stačí, keď majú zmluvu na dobu určitú? O ukončení zmluvy sme komunikovali aj cez internet - oznámila som im, že im ukončujem zmluvu teraz v decembri. Ďakujem.

Odpoveď: Koniec nájmu a vysťahovanie

(odpoveď odoslaná: 21.09.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že zmluva o nájme je uzatvorená na dobu určitú do 31.12.2022. Z otázky ďalej vyplýva, že ste nájomcov upozornili, že byt potrebujete pre svoju potrebu od 1.1.2023. Nájomcovia o uvedenej skutočnosti vedia.
Ak je situácia taká ako uvádzate v otázke, teraz v roku 2022 nemôžete podať žalobu o vypratanie nehnuteľnosti, lebo nájomný vzťah trvá do 31.12.2022. Keďže nájomná zmluva je uzatvorená na dobu určitú, nájomcovia sú povinný vám byt vrátiť a odovzdať dňom 31.12.2022. Výpoveď z nájmu nie je dôvodná, lebo zmluva je uzatvorená na dobu určitú /§ 710 ods. 2 Obč. zákonníka/

Odporúčam vo veci nájomcom písomne doporučeným listom oznámiť už teraz z dôvodu toho, aby riešili svoje bývanie po 1.1.2023, že nájomná zmluva končí dňom 31.12.2022, že byt potrebujete pre seba,  ktorá skutočnosť im je známa, a žiadate ich o odovzdanie a vrátenie bytu s tým, že ak k tomu nedôjde, dňom 2.1.2023 podávate žalobu na súd o vypratanie nehnuteľnosti.

V prípade potreby kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Koniec nájmu a vysťahovanie (Občianske právo)

"Dobrý deň, píšem v mene jedného pána, ktorý sa ocitol v situácii, keď mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu za tri mesiace a prenajímateľ bytu ho chce vysťahovať. Pán by tak skončil na ulici. Rádi by sme sa spýtali, či môže v tejto situácii k takému postupu dôjsť. Nie sú ľudia v takýto situáciách chránení?

Odpoveď: Koniec nájmu a vysťahovanie

(odpoveď odoslaná: 03.03.2021)

Dobrý deň,
ak je nájomca v omeškanî s platením nájomného, riešením zo strany prenajímateľa je dlžnú sumu stiahnuť z peňažnej zábezpeky ak bola dohodnutá a zo strany nájomcu aj zaplatená.

Druhou možnosťou je dať výpoveď z nájmu bytu v súlade so zmluvou a zákonom.

To platí pre prenajímateľa. Vhodné by bolo však aj posúdenie samotnej nájomnej zmluvy.

Prenajímateľ nie je však oprávnený nájomcu z bytu svojvoľne vysťahovať a byt vypratať, teda postupovať tak, aby nájomca zostal na ulici.

V otázke uvádzate, že zamestnávateľ dlhuje výplatu mzdy za tri mesiace, preto treba v prvom rade riešiť túto otázku a vyzvať zamestnávateľa k úhrade mzdy, prípadne aj podať trestné oznámenie; v prípade jej neuhradenia vec treba postúpiť na súd.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

 


Podotázka: Koniec nájmu a vysťahovanie (Občianske právo)

Pán doktor, ak sa nájomník nezaväzuje a ja podniknem taký krok, že odstránim vstupné dvere a odnesiem ich do pivnice, dopustil by som sa trestného činu? Dvere sú moje vlastníctvo.

Odpoveď: Koniec nájmu a vysťahovanie

(odpoveď odoslaná: 06.03.2017)

Dobrý deň,

tým, že ste uzavreli nájomnú zmluvu, prenechali ste dotyčnému svoje vlastníctvo na dočasné užívanie so všetkými právami a povinnosťami z toho vyplývajúcimi. Dovolili ste mu užívať danú vec v plnom rozsahu. Dvere samozrejme sú Vaše vlastníctvo, avšak je potrebné dôkladne zvážiť svoje kroky predtým, než prekročíte hranice zákona. Vami uvedené konanie by už totiž prešlo z roviny Občianskeho zákonníka do roviny Trestného práva a vystavili by ste sa riziku trestného stíhania, aj keď je Váš postup pochopiteľný a máte právo, aby dotyčný Váš byt opustil, pretože ho užíva bez právneho dôvodu. Zákon obsahuje mechanizmy, prostredníctvom ktorých sa môžete domôcť vysťahovania danej osoby legálnym spôsobom, ako napríklad žalobou na vypratanie nehnuteľnosti.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Koniec nájmu a vysťahovanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.