Máte
otázku?

Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Prešov

Otázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

Dobrý deň, dostal som list zo súdu s výzvou vyjadriť sa k návrhu na zaplatenie dlhu vo výške približne 700 eur u mobilného operátora. Kvôli mojej nedopatrenosti však môj názor dorazí až 17-ty deň, a nie v lehote 15 dní. Čo to znamená? Aký bude ďalší postup? Budem môcť dlžnú sumu platiť po splátkach? Naraz to totiž naozaj nemôžem zaplatiť. Môže ma to dostať do väzenia?

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

Dobrý deň, v zmysle § 117 Civilného sporového poriadku (CSP), lehota je súdom alebo zákonom ustanovený časový úsek na vykonanie úkonu. Pre obe tieto lehoty platí, že lehota je zachovaná, ak sa v posledný deň lehoty urobí úkon na súde alebo sa podanie odovzdá orgánu, ktorý má povinnosť ho doručiť; to platí aj vtedy, ak je podanie urobené elektronickými prostriedkami doručené súdu mimo pracovného času. To znamená, že ak ste posledný deň lehoty odovzdali svoje podanie poštovému podniku, lehotu ste dodržali, aj keď podanie bude súdu doručené aj v neskorší deň.  Vo vašej veci súd pravdepodobne nariadi pojednávanie na prejednanie sporu, na ktorom môžete uviesť všetky skutočnosti, ktoré považujete pre rozhodnutie za potrebné. Taktiež máte právo navrhnúť žalobcovi (mobilnému operátorovi) uzavretie súdneho zmieru, v ktorom Vám bude dovolené zaplatiť Váš peňažný záväzok v splátkach. Záverom uvádzam, že nikto nemôže byť zbavený osobnej slobody len pre neschopnosť splácať peňažný záväzok.

Trápi vás "Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, doručené mi bolo ustanovenie zo súdu, kde ma žaluje bývalý zamestnávateľ za nedodržanie dvojmesačnej výpovednej lehoty. Pred výpoveďou som bola na dovolenke a následne dlhodobo na PN. Stalo sa to na prelome roka a udelili mi dovolenku, ktorú som v skutočnosti ešte nemala odpracovanú. Aké sú moje možnosti? Vopred ďakujem za odpoveď. Veronika

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 22.06.2022)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že ste vyčerpali dovolenku a bola vám vyplatená aj mzda v zmysle ust. Zákonníka práce, pričom nárok na dovolenku v rozsahu jej čerpania vám nevznikol v celom rozsahu čerpania, a teda ste vyčerpali dovolenku, na ktorú vzhľadom na skončenie pracovného pomeru vám nárok nevznikol. To však len usudzujeme.

Vo veci platí ust. § 117 Zákonníka práce :

"Zamestnanec je povinný vrátiť vyplatenú náhradu mzdy za dovolenku alebo jej časť, na ktorú stratil nárok alebo na ktorú mu nárok nevznikol."
 
Ak je náš predpoklad správny, potom budete musieť zamestnávateľovi vrátiť pomernú časť vyplatenej náhrady mzdy za dovolenku, na ktorú vám nárok nevznikol. Ak je suma náhrady naraz pre vás veľká, je možnosťou dohodnúť sa na splátkach.
V prípade záujmu kontaktujte našu advokátsku kanceláriu, aby sme sa mohli vyjadriť ku konkrétnej žalobe.
 

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, Potrebovala by som vzor pre vyjadrenie požiadavky na zaplatenie peňažnej sumy. Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 20.01.2022)

Dobrý deň, nepoznáme obsah žaloby v konaní, ktoré je vedené voči Vašej osobe.,

Ak s predmetným nárokom uplatneným v súdnom konaní sa plne stotožňujete, potom vo vyjadrení ku konkrétnemu číslu konania na súd treba uviesť, že so žalobou súhlasíte v celom rozsahu.

Opakujeme, nepoznáme obsah žaloby, pripojených dokladov, samotný skutkový základ, keďže pohľadávka uplatená v súdnom konaní môže byť uplatnená aj v rozpore s ustaniveniami konkrétnych zákonov a môže byť aj premlčaná. Platí všeob. premlčacia doba, ktorá je tri roky v zmysle ust. §  101 Obč. zákonníka a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Príklad : Zobrali ste si pôžičku niekedy v roku 2017, uhradili ste len niekoľko splátok, pričom splátku splatnú v 06/2017 ste už neuhradili a neuhradili ste už nič, pričom  v zmysle ust. Obč. zákonníka došlo k splatnosti celého dlhu naraz. Ak by to tak bolo, potom ak by veriteľ uplatnil pohľadávku na súde napr. v 10/2021, jeho pohľadávka je premlčaná, lebo premlčacia doba uplynula v  06/2020.

Preto z dôvodu právnej istoty odporúčame v konaní vznesenie námietky premlčania.

Pokiaľ ide o Váš prípad, odporúčame krátku konzultáciu u advokáta, prípadne kontaktovať Centrum právnej pomoci vo Vašom okrese.

 


Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako napísať vyjadrenie na súd ohľadom nesplácania úveru v banke, aby nedošlo k vydaniu platobného rozkazu. Som si vedomý svojho dlhu a chcem ho splácať. Neplatil som ho, pretože som prišiel o prácu, ale teraz už prácu mám. Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 05.11.2021)

Dobrý deň,

pokiaľ sa konanie vedie na civilnom súde a súd Vás vyzval, aby ste sa k žalobe písomne vyjadrili a za tým účelom Vám dal lehotu, v rámci tejto lehoty zašlite súdu písomné vyjadrenie, v ktorom opíšte dôvody, prečo ste nemohli dlh včas a riadne zaplatiť. Tiež opíšte, že ste toho času zamestnaný a chcete dlh uhradiť formou pravidelných mesačných splátok (zaslať môžete návrh na splátkový kalendár). Svoje skutkové tvrdenia podložte dôkazmi (napr. aktuálna pracovná zmluva). 

Pokiaľ však ide o tzv. upomínacie konanie a teda bol Vám doručený návrh na vydanie platobného rozkazu, a nakoľko žalobcov nárok nenamietate, môžete podať žiadosť o povolenie plnenia v splátkach Okresnému súdu Banská Bystrica. Žiadosť však musíte podať prostredníctvom na to určeného elektronického formulára, ktorý musí byť autorizovaný. V takom prípade je nevyhnutné sa zaregistrovať a prihlásiť na portáli eŽaloby. Ak chcete žiadosť podať v listinnej podobe, urobte tak na predpísanom tlačivo, ktorý nájdete na stránke justice.gov.sk. Potom je možné dlh splácať v splátkach. 


Trápi vás "Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, dnes mi prišiel papier zo súdu, v ktorom je uvedená proti mne podaná žaloba. Má sa k nej vyjadriť v priebehu 15 dní. V uznesení je uvedené, že banka ma žaluje za neplatenie úveru, ktorý som mal v ČR. Píšu, že som dlžný čiastku 143 977,76 Kč. V odôvodnení mi uvádzajú, že dňa 2. 12. 2019 bol mestskému súdu v Poprade doručená žaloba o vyplatenie dlžnej sumy 143 977,76 eura. Neviem, ako je možné, že požadujú zaplatiť rovnakú čiastku v českej aj v európskej mene. Nevím, ako na to reagovať a ako sa k tejto žalobe vyjadriť. Mohli by ste mi, prosím, poradiť? Ohľadom splátky sa vyjadrili, že mi dajú vedieť do konca týždňa, pretože banka zverila môj prípad advokátskej kancelárii so sídlom v Bratislave. Neviem, či mi umožnia splátky. Vo vyjadrení ohľadom dlžnej sumy je rozpor. Píšu rovnakú sumu, no raz v českých korunách a potom v eurách. Mohli by ste mi teda poradiť, ako sa mám voči tejto nezrovnalosti postaviť, keďže rovnakú sumu požadujú v dvoch rôznych menách? Suma je 143 977,76 Kč a v odôvodnení uvádzajú, že mám uhradiť tú istú sumu, ale v eurách. Ďakujem vopred za vašu pomoc a rady. S pozdravom, [meno]

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 13.02.2020)

Dobrý deň, 
vo Vami uvedenom prípade - zámena meny českej koruny na euro je síce závažnou zmenou, ktorá predstavuje podstatný rozdiel z hľadiska finančného vyjadrenia.
Podstatné je to, kedy ste brali úver a koľko, v akom rozsahu je úver zaplatený a kedy došlo k splatnosti úveru, t.j. dátum, od ktorého nie je uhradená splatná splátka úveru.
Všeobecná premlčacia doba je tri roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka, rovnako podľa českého Obč. zákonníka. Z otázky vyplýva, že ste úver brali v Českej republike, kde je obdobná právna úprava premlčania podľa Obč. zákonníka ČR.
Z otázky usudzujeme, že úver bol braný podľa zákonov Českej republiky, kde okrem iných platí § 1931 Obč. zákonníka nasledovne :
"Bylo-li ujednáno plnění ve splátkách a nesplnil-li dlužník některou splátku, má věřitel právo na vyrovnání celé pohledávky, pokud si to strany ujednaly. Toto právo může věřitel uplatnit nejpozději do splatnosti nejblíže příští splátky."
Obdobne podľa slov. právnej úpravy platí ust. § 565 Obč. zákonníka platí :
"Ak ide o plnenie v splátkach, môže veriteľ žiadať o zaplatenie celej pohľadávky pre nesplnenie niektorej splátky, len ak to bolo dohodnuté alebo v rozhodnutí určené. Toto právo však môže veriteľ použiť najneskôr do splatnosti najbližšie nasledujúcej splátky."
Ako príklad citujeme z rozsudku  OS Partizánke , sp. zn. : 6Csp/210/2017 :
"Splátka, pre nezaplatenie ktorej došlo k zosplatneniu, bola splatná 20.06.2014, premlčacia doba teda začala plynúť dňa 20.06.2014 (§ 103 OZ). Skutočnosť, že k vyhláseniu mimoriadnej splatnosti mohlo dôjsť až po troch mesiacoch od splatnosti omeškanej splátky nemá na začiatok plynutia premlčacej doby vplyv, pretože zákon viaže začiatok plynutia premlčacej doby na splatnosť omeškanej splátky, pre ktorú došlo k zosplatneniu, nie na okamih predčasného zosplatnenia dlhu. Dĺžka premlčacej doby je všeobecná - trojročná a uplynula dňa 20.06.2017. Žalobca podal žalobu dňa 31.07.2017, v tom čase bol už jeho nárok premlčaný."

Príklad : Ak by napr. vo Vašom prípade bola nezaplatená splátka, ktorej splatnosť by bola napr. 10.2.2015, lehota na podanie žaloby na súd by bola 10.2.2018. Vo Vašom prípade k podaniu žaloby došlo dňa 2.12.2019, t.j. nárok žalobcu je premlčaný, t.j. viac ako 3 roky od nezaplatenia splatnej splátky úveru.


Pokiaľ ide o splátkový kalendár, ktorý spomínate v otázke, neodporúčame bez porady s advokátom podpisovať splátkový kalendár, lebo by ste mohli uznať premlčaný dlh.


Pokiaľ ide o menu v žalobe, platí ust. § 218 CSP
"(1) Obsah rozhodnutia vo veci samej vysloví súd vo výroku rozsudku. Vo výroku súd rozhodne tiež o nároku na náhradu trov konania, ak sa o ňom nerozhoduje samostatne.
(2) Výrok rozsudku o plnení v peniazoch sa môže vyjadriť aj v cudzej mene.
(3) Výrok rozsudku o plnení v peniazoch sa môže vyjadriť aj iným nezameniteľným spôsobom než vyčíslením, najmä s odkazom na presný spôsob určenia, ak to vyplýva z osobitného predpisu."

Vyjadrenie na súd :

K podanej žalobe môžete uviesť, že v samotnom uznesení zo súdu, prípadne aj žalobe je uvedená žalovaná suma v rôznych menách, preto žalobný návrh považujete za zmätočný pre vyjadrenie v rôznych menách, a z dôvodu právnej istoty vznášate námietku premlčania.


V prípade záujmu nám pošlite samotnú žalobu na vyjadrenie, ako aj doklady, ktoré máte k dispozícii.
Bez porady s advokátom nepodpisujte žiadny splátkový kalendár, alebo uznanie dlhu a podobne.


Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Zmluva o spotrebiteľskom úvere bola podpísaná 14. 10. 2015. Úver bol poskytnutý prevodom na účet 15. 10. 2015.
Súčasťou zmluvy je splátkový kalendár, úver a úrok, ktoré sú rozdelené na 24 splátok. Prvé dve splátky spoločnosť v rámci akcie klientovi odpúšťa, teda sú nulové. Prvá splátka je splatná 2 mesiace po uzatvorení zmluvy. Splátky sú splatné vždy 20. dňa v mesiaci vo výške 130,34 €.
1. splátka, ktorá bola splatná 20. 01. 2016, bola uhradená vkladom na účet veriteľa dňa 21. 01. 2016. 2. splátka, ktorá bola splatná 20. 02. 2016, bola uhradená vkladom na účet veriteľa dňa 25. 02. 2016. 3. splátka, ktorá bola splatná 20. 03. 2016 a všetky ostatné splátky neboli uhradené. Žalobca sa v žalobe odvoláva na § 53 a § 565 občianskeho zákonníka.
Žaloba - návrh na vydanie platobného rozkazu bola podaná elektronicky. Podľa potvrdenia Okresného súdu Prešov bol prijatý návrh na začatie konania 31. 05. 2019, avšak v uznesení sudca je uvedené, že žaloba bola doručená súdu 3. 06. 2019. Veľmi pekne ďakujem. Klaudia

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 18.07.2019)

Dobrý deň, na Vašu doplňujúcu otázku, kde uvádzate, že svoju žalobu  žalobca opiera o ust. § 53 a ust. § 565 Obč. zákonníka, že posledná splátka bola uhradená  v 25.2.2016 a žaloba bola doručená súd elektronicky dňa 3. 6.2019, uvádzame že nie je podstatné, to kedy žalobca vyhlásil mimoriadnu splatnosť úveru a to z dôvodu, že premlčacia lehota začala plynúť pre nesplatenie poslednej nasledujúcej splátky, teda dňom  20.3.2016.

Vo vyjadrení na súd napíšte, že nie je podstatné to kedy žalobca  vyhlásil zosplatnenie úveru a teda podľa jeho názoru chcel takto posunúť plynutie premlčacej lehoty tak, aby to bolo v jeho prospech a aby lehota troch rokov bola zachovaná.
Krajský súd v Banskej Bystrici v rozsudku sp. zn. /16Co/414/2017 z 13. 9. 2018 v obdobnom prípade uvádza : 
"Záver okresného súdu o počiatku plynutia premlčacej lehoty, teda, že splatnosť nenastáva uplynutím troch mesiacov, resp. vyhlásením okamžitej splatnosti úveru, ale nezaplatením splátky, pre ktorú sa stane splatným celý dlh, ako aj to, že žalobca uplatnil svoj nárok na súde po uplynutí premlčacej lehoty, je vecne správny, preto odvolací súd napadnutý rozsudok v celom rozsahu potvrdil."

Podľa ust. Obč. zákonníka platí :
"§ 101 : Pokiaľ nie je v ďalších ustanoveniach uvedené inak, premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. 
§ 102  : Pri právach, ktoré sa musia najprv uplatniť u fyzickej alebo právnickej osoby, začína plynúť premlčacia doba odo dňa, keď sa právo takto uplatnilo. 
§ 103 : Ak bolo dohodnuté plnenie v splátkach, začína plynúť premlčacia doba jednotlivých splátok odo dňa ich zročnosti. Ak sa pre nesplnenie niektorej zo splátok stane zročným celý dlh (§ 565), začne plynúť premlčacia doba odo dňa zročnosti nesplnenej splátky."

Alebo inakšie :

Žalobca uplatnil žalobu na súde dňa 3.6.2019, pričom posledná nezaplatená splátka sa stala zročnou dňa 20.3.2016, uplatnil svoj nárok po uplynutí premlčacej 3 ročnej lehoty 3.6.2019, preto treba vo vyjadrení  žalobe žiadať, aby súd návrh zamietol v celom rozsahu z dôvodu premlčania nároku žalobcu.  Odporúčame vo vyjadrení na súd uviesť aj citáciu z rozsudku Krajského súdu v Banskej Bystrici. 

Neuhradzujte už žiadne splátky.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, pán doktor, už nemám otázku, ale chcem Vám zo srdca poďakovať. Slzy mi stekajú po tvári, pretože stále existujú skutoční ľudia, ktorí pomôžu človeku v núdzi bez nároku na odmenu. Prajem Vám a Vašim blízkym všetko najlepšie v pracovnom aj v súkromnom živote! S úctou Klaudia.

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 18.07.2019)

Dobrý deň, 

Vaša radosť je aj našou radosťou. Sme radi, že sme Vám pomohli. 

Keď chcete dajte nám následne vedieť ako dopadol súd.


Trápi vás "Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, pán doktor, súd ma vyzval uznesením, aby som sa vyjadrila k žalobe. Samotný súd však nevydal platobný rozkaz a ani v texte uznesenia nie je spomenutý. Medzi prílohami uznesenia je (okrem iného) "Návrh (žalobcu) na vydanie platobného rozkazu", v ktorom je raz napísané "platobný rozkaz" a uvedené, čo som povinná zaplatiť. Rada by som sa opýtala, či mám toto chápať ako platný platobný rozkaz a podať na súd odpor (mám voči žalobe výhrady), alebo mám napísať len vyjadrenie, ako je to napísané v Uznesení súdu. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Klaudia.

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 17.07.2019)

Dobrý deň, 
z otázky vyplýva, že ste obdržali uznesenie okresného súdu, ktorým Vás vyzval, aby ste sa vyjadrili k návrhu žalobcu, ktorý súd žiadal vydal platobný rozkaz.
Súd platobný rozkaz nevydal  a požiadal Vás o vyjadrenie k samotnej žalobe žalobcu.
V otázke neuvádzate o aký spor ide, hlavne kto je žalobcom (nebanková spoločnosť ?), aký je predmet sporu.

Ak nesúhlasíte so samotnou žalobou je potrebné to vo vyjadrení uviesť, ako aj dôvod neuznania žalovanej sumy, jej časti, prípadne príslušenstva - úroky z omeškania, spochybniť  splatnosť dlžnej sumy, či žalovaná suma nie je premlčaná v celosti prípadne aspoň čiastočne, teda vzniesť námietku premlčania.
Len pripomíname že podľa ust. § 101 Obč. zákonníka platí :
"Pokiaľ nie je v ďalších ustanoveniach uvedené inak, premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz."
Ak neviete celkom správne napísať vyjadrenie, bola by škoda nevyužiť Vaše zákonné možnosti.

Odporúčame krátku konzultáciu u advokáta, prípadne napíšete do podotázok o čo vo Vašom prípade ide ( dlžná suma, koľko ste doteraz uhradili, koľko je zostatok, aké úroky žiada navrhovateľ v súdnom konaní, kedy bola uhradená posledná splátka a pod.).
 


Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň! Prišla mi výzva na zaplatenie sumy 2469 eur od spoločnosti C. f. h. Voči tejto inštitúcií som dlh splácala, ale v nižších splátkach z dôvodu materskej dovolenky. Táto firma následne odpredala tento dlh vymáhacej spoločnosti I. J., ktorej som dlh tiež splácala. Teraz ma však podávajú na súd. Zmluva bola uzatvorená v roku 2015.

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 18.03.2019)

Dobrý deň, v prípade, že z dostupných dokladov, ktoré máte k dispozícii a tiež zo zoznamu úhrad, ktoré ste vykonali vyplýva, že Váš dlh nemôže predstavovať sumu vo výške 2.469,- €, je potrebné namietať výšku dlhu a uviesť všetky podstatné skutočnosti na preukázanie tejto skutočnosti. Vzhľadom na konkrétnosti Vášho prípadu je možné namietať, že nielen výšku dlhu, ale napríklad aj výšku požadovaných úrokov, ak by odporovali dobrým mravom. Rovnako môžete namietať prípadné premlčanie dlhu, ak bol zmluva uzatvorená v roku 2015 a nesplácali ste ju riadne, mohol veriteľ zosplatniť celý dlh ešte v roku 2015 alebo začiatkom roku 2016 a dlh by bol už premlčaný. Na presné posúdenie veci by sme však museli poznať detaily Vášho prípadu, vidieť dokumenty, žalobu...


Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je dostatočné k vyjadreniu k žalobe priložiť kópie listinných dôkazov? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 06.12.2018)

Dobrý deň, 

áno, originály  listín predložíte na pojednávaní.

 


Trápi vás "Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy? (Procesné právo (civilné))

Chcel by som sa opýtať, či vo vyjadrení k žalobe môžem poukázať aj na iný prípad, keď žalujúca strana podviedla žalovaného (žalovaný má k tomu aj listinné dôkazy). Ale v tomto prípade žalovaný nepodal žalobu. Má sa žalovaný vyjadrovať iba v súvislosti s pôvodnou žalobou?

Odpoveď: Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?

(odpoveď odoslaná: 06.12.2018)

Dobrý deň, je obtiažne napísať Vám odpoveď na Vašu otázku, nakoľko nevieme o čo sa jedná v konkrétnom prípade, ktorý je už na súde a ku ktorému sa máte vyjadriť.

Ak v nejakej veci nebola podaná žaloba, je právne možné, že táto vec by bola zamietnutá a teda ak by ste nejakú starú okolnosť, ktorá ani nebola predmetom súdneho konania uviedli teraz, mohli by ste si prípadne aj priťažiť v tomto konaní. Ale to sú len naše úvahy, nepoznáme Váš prípad konkrétne.

Odporúčame  krátku konzultáciu u advokáta prípadne nás kontaktujte v platenej poradni, aby sme Vám napísali vyjadrenie na súd.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa vyjadriť k žalobe o zaplatenie peňažnej sumy?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.