Máte
otázku?

Komunálny odpad a doručovanie na trvalom pobyte v obci


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Komunálny odpad a doručovanie na trvalom pobyte v obci

Dobrý deň. Ja a moje maloleté dieťa máme trvalý pobyt zaregistrovaný v príslušnej obci. Napriek tomu, že som na výkaze nedoplatkov uvedená ako zákonná zástupkyňa, dorazila exekúcia aj na dieťa. Je tvrdené, že sa musí zodpovedať za odvoz odpadu, ako to platí pre každého občana. Je normálne, že mu bola doručená exekúcia? Nemali by mi pracovníci obce doručiť takéto rozhodnutie? Ďakujem.

Odpoveď: Komunálny odpad a doručovanie na trvalom pobyte v obci

Dobrý deň.

Podľa ust. § 77 ods. 2 písm. a) zákona č. 582/2004 Z.z. poplatok platí poplatník, ktorým je fyzická osoba, ktorá má v obci trvalý pobyt alebo prechodný pobyt alebo ktorá je na území obce oprávnená užívať nehnuteľnosť.

Podľa § 77 ods. 7 zákona č. 582/2004 Z.z., ak viacero poplatníkov podľa odseku 2 písm. a) žije v spoločnej domácnosti, plnenie povinností poplatníka môže za ostatných členov domácnosti na seba prevziať jeden z nich. Za poplatníka, ktorý nie je spôsobilý na právne úkony v plnom rozsahu, plní povinnosti poplatníka jeho zákonný zástupca, prípadne opatrovník. Povinnosti poplatníka nesmie za iného prevziať alebo plniť osoba, ktorá sa dlhodobo zdržiava mimo územia Slovenskej republiky alebo je nezvestná. Tieto skutočnosti, ako aj ich zmeny, je osoba, ktorá za iného plní povinnosti poplatníka, povinná oznámiť obci.

Preto aj Vašej maloleté dieťa je poplatníkom v zmysle vyššie uvedených ustanovení zákona. Vy ako jeho zákonný zástupca plníte za neho povinnosť platiť poplatok. Exekúcia je vedená na poplatníka, t.j. na Vaše maloleté dieťaťa. 

Adresa sídla obecného úradu tejto obce je Vašou adresou na účely doručovania písomností od orgánov verejnej správy a iných štátnych orgánov a na účely zápisu do zoznamu voličov. Obec je povinná spôsobom v mieste obvyklým, najmä oznámením na úradnej tabuli, upozorniť prihláseného občana, t.j. Vás a Vaše maloleté dieťa, že mu bola alebo že mu má byť doručená písomnosť. Ak si to obec splnila, tak sa zásielka považuje za doručenú. 

Trápi vás "Komunálny odpad a doručovanie na trvalom pobyte v obci" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Komunálny odpad a doručovanie na trvalom pobyte v obci" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.