Máte
otázku?

Komu platiť výživné?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Komu platiť výživné?

Dobrý deň. Môj brat má dcéru z rozvedeného manželstva. Z dôvodu jeho neplatenia alimentácie (je psychicky chorý, trpí schizofréniou) ho pred tromi rokmi jeho exmanželka udala a brat dostal rok nepodmienečne. Pustili ho po 8 mesiacoch v septembri 2016. Hneď v októbri sme jej zaslali peniaze na adresu, ktorú som od nej dostala v marci 2016, pretože sa presťahovala do iného mesta k novému priateľovi. Až po troch zásielkach sa nám šek vrátil. Ostatné šeky sú stále na pošte a proste sa nevracajú. Medzitým sme zistili, že sa znova presťahovala, tak sme jej jednu vrátenú platbu znova poslali šekom na novú adresu. Avšak jej otec nám povedal, že ona peniaze nepreberie, pretože pobiera náhradné výživné. Tak ako to teda je? Komu mám v skutočnosti posielať alimenty? Nie je ona povinná ich prebrať a nahlásiť príjem príslušnému orgánu? Môj brat má podmienučný trest 2 roky a bojíme sa, že ak nebude preberať peniaze, znova ho zavru. My si starostlivo ukladáme všetky šeky, ktoré nám sa vrátia nazad. Ďakujem.

Odpoveď: Komu platiť výživné?

Dobrý deň. Váš brat je povinný posielať výživné na adresu matky dieťaťa. Matka je povinná prijať výživné a informovať ÚPSVaR  o každej zmene, ktorou je aj to, že otec dieťaťa si plní vyživovaciu povinnosť. Ak si nesplní informačnú povinnosť voči ÚPSVaR ,môže jej nárok na náhradné vyživné zaniknúť. Ak matka nekomunikuje odporúčam Vám kontaktovať ÚPSVaR v mieste bydliska matky a upovedomiť ich o skutočnosti, že otec dieťaťa si riadne plní vyživovaciu povinnosť, ale matka odmieta platby prevziať. Doklady samozrejme uchovajte. Jednou z podmienok žiadosti o náhradné vyživné je začatie a trvanie exkekučného konania. Nemáte vedomosť, že by voči Vášmu bratovi bolo vedené exekučné konanie za nezaplatené výživné ešte pred tým, ako nastúpil výkon trestu? Ak áno je potrebné kontaktovať súdneho exekútora a výživné posielať na jeho účet.

Trápi vás "Komu platiť výživné?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Komu platiť výživné? (Rodinné právo)

Dobrý deň, priateľ posiela poštovou poukážkou výživné na dcéru matke. Tá však dcére nezaplatí družinu, obedy atď., a tak potom musíme aj tieto platby hradíť my. Oblečenie, ako aj všetko potrebné do školy, jej kupujeme my. Matka sa o ňu nestará. Rada by som vedela, či je možnosť platiť výživné na dieťa inej osobe. Myslím konkrétne na starú mamu malej, s ktorou žijú v jednej domácnosti. Ďakujem. B.

Odpoveď: Komu platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 10.10.2021)

Dobrý deň,
vzhľadom na závažnosť problémov v konaní voči maloletému dieťaťu odporúčame vo veci kontaktovať prísl. úrad práce, soc. vecí a rodiny a zvážiť po prejednaní okolností prípadu, aby vo veci bol podaný návrh na súd na obmedzenie rodičovských práv v zmysle ust. § 38 zákona o rodine :

"(1) Ak niektorému z rodičov bráni vo výkone jeho rodičovských práv a povinností závažná prekážka a ak je to v záujme maloletého dieťaťa, súd môže pozastaviť výkon rodičovských práv a povinností.

(2)Ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa, súd rodičom obmedzí výkon ich rodičovských práv, ak
a) žijú trvalo neusporiadaným spôsobom života,
b) svoje povinnosti vyplývajúce z rodičovských práv a povinností nevykonávajú vôbec, alebo
c) nezabezpečujú výchovu maloletého dieťaťa.
(3) V rozhodnutí o obmedzení výkonu rodičovských práv podľa odseku 2 súd uvedie rozsah práv a povinností, na ktoré sa obmedzenie vzťahuje.
(4) Ak rodič zneužíva svoje rodičovské práva a povinnosti najmä týraním, zneužívaním, zanedbávaním maloletého dieťaťa alebo iným zlým zaobchádzaním s maloletým dieťaťom, alebo výkon rodičovských práv a povinností napriek predchádzajúcim upozorneniam závažným spôsobom zanedbáva, súd pozbaví rodiča výkonu rodičovských práv."

Nateraz nie je právny dôvod, aby ste výživné posielali k rukám starej matky, lebo nie je na uvedené konanie právny titul.

Vo veci môžete uvedené problémy v rodine ohľadom dieťaťa nahlásiť prísl. úradu práce, ako aj na linku zverejnenú na stránke Ústredia práce, soc. vecí a rodiny - link : https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/rodina/opatrenia-socialnopravnej-ochrany-deti-a-socialnej-kurately/socialno-pravna-ochrana-deti/opatrenia-na-zabezpecenie-ochrany-zivota-zdravia-a-vyvinu-dietata/bezplatna-telefonicka-linka-pre-nahlasenie-zneuzivania-socialneho-sys.html?page_id=157191


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Komu platiť výživné?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.