Máte
otázku?

Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Trenčín

Otázka: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, aký bude postup súdu v prípade, že manželka, momentálne žijúca a pracujúca v zahraničí, podala návrh na rozvod a plánuje sa na pojednávanie dostaviť. Ak sa jej manžel, rezidujúci na Slovensku, nedostaví na pojednávanie, môže súdu písomne oznámiť, že s návrhom na rozvod súhlasí a nepotrebuje sa osobne dostaviť? Ďalej, v prípade, že by súd pojednávanie odložil, musela by manželka znova pricestovať zo zahraničia? V manželstve sú navyše aj dve maloleté deti. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie

Dobrý deň, ak chcete, aby súd prebehol bez toho, aby sa to odročovalo, je vhodné si zvoliť na zastupovanie na súde advokáta, ktorý by ho zastúpil. Súd môže žiadať výsluch manžela/manželky, ktorý sa nedostavil. Robí to najmä v prípade, ak sú prejednávané v rozvode aj deti. Advokát / advokátka ho môže zastúpiť a urýchliť tak rozvod manželstva.

 

Trápi vás "Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo sa stane, ak sa môj manžel nedostaví na súd – nebudeme rozvedení? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie

(odpoveď odoslaná: 09.11.2023)

Dobrý deň,
ak sa Váš manžel nedostaví na pojednávanie, a nemá ani právneho zástupcu, ktorý by sa pojednávania zúčastnil, tak Vás pravdepodobne súd nerozvedie. Ak si preto želáte mať rozvodové konanie rýchlo za sebou, tak bude potrebné, aby ste sa pojednávania zúčastnili. Ak sa Váš manžel bez ospravedlnenia nedostaví, tak mu tiež môže byť uložené poriadkové opatrenia, napríklad pokuta.

Ale môže napísať, že súhlasí s rozhodnutím bez jeho účasti. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné sa nedostaviť na pojednávanie kvôli stálym zdravotným problémom a či je nutné, aby ma zastupoval právnik. Môže súd rozhodnúť bez mojej prítomnosti a bez prítomnosti právnika? Ide o rozvod, na ktorom sme sa dohodli. Máme bezdetné manželstvo.

Odpoveď: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie

(odpoveď odoslaná: 15.10.2023)

Dobrý deň, nemusíte sa nutne zúčastniť rozvodového pojednávania, ak Vaše zdravotné problémy to neumožňujú. Môžete si nájsť právneho zástupcu, ktorý za Vás pojednávanie absolvuje. Súd môže rozhodnúť aj bez Vašej prítomnosti, ale je to komplikovanejšie, ak nemáte zástupcu, pretože sudcu je potrebné presvedčiť o tom, že nech rozhodne bez účasti. Zažívame to často, keď zastupujeme klientov. Absolútna meúčasť môže spôsobiť odročenie pojednávania. 

 


Podotázka: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie (Rozvod)

Dobrý deň. Rada by som sa informovala na nasledovnú tému. Podala som žiadosť o rozvod. Mojím manželom je, že striedavo dva týždne pracuje a býva v zahraničí a následne dva týždne zostáva na Slovensku. Strachuje ma, že sa na súd nedostaví, pretože do rozvodu nechce ísť. Myslím, že sa pravdepodobne bude ospravedlňovať svojou prácou v zahraničí. Je v poriadku, ak by to robil opakovane? Je možné, aby súd rozviedol naše manželstvo aj bez jeho prítomnosti? Majetkové vzťahy máme vysporiadané a máme len dospelé samostatné deti. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie

(odpoveď odoslaná: 28.05.2019)

Dobrý deň prajem,

ak nesúhlasí s rozvodom a na predvolanie súdu sa nedostaví, môže ho súd nechať predviesť. Práve v situácii, kedy manžel nesúhlasí s rozvodom je nutné, aby súd vyslúchol na pojednávaní oboch manželov. Podľa môjho názoru tak vo Vašom prípade, kým manžela nevypočuje, by nemal súd rozhodnúť bez jeho účasti. Súdu navrhnite, aby ho nechal predviesť, pretože spôsobuje prieťahy v konaní.


Trápi vás "Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som vedieť, aký je časový interval od podania návrhu na rozvod do nariadenia pojednávania? Návrh som podala v 12/2016. Súdny poplatok som zaplatila na základe výzvy 17.2.2017 a doteraz som nedostala žiadnu odozvu.

Odpoveď: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie

(odpoveď odoslaná: 06.04.2017)

Dobrý deň, rýchlosť prejednania veci a vydanie rozhodnutia záleží od viacerých faktorov. Jednou z nich je v slovenských podmienkach častá okolnosť, ktorou je zaneprázdnenosť súdu a teda jednoducho fakt, že sudcovia, ktorým je pridelená rodinná agenda jednoducho nestíhajú. Na dlžku konania môže vplývať aj nečinnosť účastníkov konania, napr. rôzne obštrukcie pri doručovaní súdnych písomností alebo aj nesprávne vypracovanie návrhu na začatie konania a následné odstraňovanie jeho vád. Súdne konanie o rozvod manželstva značne predlži aj rozhodovanie o určení výkonu rodičovských práv a povinností k maloletým deťom na čas po rozvode, a to najmä v prípade, ak sa rodičia nedokážu dohodnúť. V každom prípade, sa môžete obrátiť na súd a informovať sa o stave vybavenia Vášho návrhu, prípadne na prekážku, ktorá bráni rýchlemu prejednaniu veci.


Podotázka: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie (Rozvod)

Dobrý deň, píšem v mene svojho brata, ktorý sa chystá rozviesť. Brat momentálne pracuje v Anglicku. S manželkou sa dohodli na rozvode a ona podala žiadosť v auguste, kedy bol aj brat na Slovensku. Teraz je opäť v zahraničí a tento týždeň už dostal predvolanie na súd s tým, že termín pojednávania je už 7. október. Brat je z toho zaskočený, tak rýchlo to neočakával. Plánoval prísť na Slovensko až vo februári, keď budú deti mať jarné prázdniny (zvykne chodiť domov 2x do roka). Zatiaľ nemá vyhliadnutého právnika a momentálne tiež nemá dostatok financií. Najmä však je pre neho problém na diaľku si vybaviť právnika. Chcela by som preto požiadať o radu, ako v takýchto prípadoch postupovať - má reagovať na predvolanie s tým, že žiada o iný termín - ten určí súd, alebo môže požiadať o termín, ktorý mu vyhovuje? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie

(odpoveď odoslaná: 11.09.2015)

Dobrý deň, uvádzate, že sa brat s manželkou dohodli na rozvode. Neuviedli ste , či sa dohodli aj o úprave práv a povinností rodičov k maloletým deťom na čas po rozvode. Váš brat má dve možnosti:

1/ môže požiadať súd o odročenie pojednávania. V odročení treba uviesť najmä dôvod nemožnosti zúčastniť sa na pojednávaní, tiež deň keď sa dozvedel o tom, že sa nebude môcť zúčastniť pojednávania, aby súd mohol posúdiť či to oznámil bez zbytočného odkladu po tom ako sa o dôvodoch dozvedel. Vzhľadom na to, že sa konanie týka maloletých detí, súd musí takéto konania rozhodnúť čo najskôr (ak by aj požiadal o odročenie, súd by pravdepodobne nariadil skorší termín než február 2016).

2/ môže však na súd poslať i list, v ktorom uvedie, že súhlasí s rozhodnutím vo veci bez jeho prítomnosti. Je potrebné špecifikovať i dôvod, prípadne opísať skutkový stav Vášho brata (t.j. dohodli sa, pracuje v Anglicku, nevie si vybaviť voľno...) Nakoľko sa na rozvode dohodli a pravdepodobne sa dohodli aj na úprave práv a povinností rodičov k deťom na čas po rozvode, na pojednávaní sa nič zvláštne neudeje a súd ich manželstvo rozvedie a dohodu rodičov schváli, ak neodporuje zákonu. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie (Rozvod)

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Od februára mám manžela vo vyšetrovacej väzbe a očakávam jeho súd. Po jeho niekoľkých prešľapoch som sa však rozhodla podať návrh na rozvod. Chcela by som sa opýtať, je možné, že nás rozvedú už pri prvom pojednávaní? Manžel síce píše listy, ale už mu nejak nepoverujem a máme 2 maloletých synov, na ktorých zatiaľ nedostávam žiadne výživné, pretože som bola z celej situácie dost vykoľajená a na UPSVaR mi poradili, aby som sa najprv dala dokopy a potom podala rovno návrh na rozvod, keďže keby som podala len žiadosť o náhradné výživné a potom o rozvod, čakali by ma dva súdy. A ja už mám stresy aj z toho jedného. Za odpoveď ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie

(odpoveď odoslaná: 13.07.2015)

Dobrý deň, súd má zo zákona povinnosť postupovať tak, aby bola vec čo najrýchlejšie prejednaná a rozhodnutá. Rozvody sú však skutkovo náročné veci ak ide o deti a otec sa bude brániť, ktoré sú veľmi zriedkavo rozhodnuté na prvom pojednávaní.

Pokiaľ ide o rozvod, súd musí mať za preukázané, že vzťahy medzi manželmi sú vážne narušené a trvalo rozvrátené a nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. Taktiež súd nerozhoduje len o rozvode, ale aj o tom komu zverí maloleté deti do osobnej starostlivosti, kto ich bude zastupovať, spravovať ich majetok a určuje výšku výživného. V konaní, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa, súd môže výživné na maloleté deti priznať i spätne na dobu 3 rokov. Na UPSVaR Vám poradili dobre, vzhľadom na vyššie uvedené je lepšie podať rovno návrh na rozvod.


Trápi vás "Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Pred mesiacom som podala žiadosť o rozvod a chcela by som vedieť, kedy mi príde predvolanie na súd. Plánujem ísť do práce už o mesiac a neviem, či môžem ísť kvôli rozvodu. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie

(odpoveď odoslaná: 22.04.2015)

Dobrý deň, pokiaľ ste urobili neúplný návrh na rozvod manželstva, súd Vás môže ešte pred tým, ako pošle návrh manželovi vyzvať, aby ste ho doplnili, tým stratíte niekoľko týždňov až mesiacov. Následne súd doručí návrh manželovi na vyjadrenie sa. A až následne Vás súd zavolá na pojednávanie. 

Pokiaľ obaja manželia súhlasia s rozvodom, dalo sa to celé urýchliť. Čo sa týka V8šho nástupu do práce, tak tento nástup nemá nič spoločné s rozvodom manželstva. Nastúpiť do práce môžete. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod a nedostavenie sa na pojednávanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.