Máte
otázku?

Kedy nadobúda právoplatnosť rozsudok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Prešov

Otázka: Kedy nadobúda právoplatnosť rozsudok?

Dobrý deň, moja kamarátka je rozvedená. Jej manžel odišiel ku svojej mame týždeň po svadbe. Predtým sa im narodilo dieťa, o ktorom tvrdil, že nie je jeho, no ona nemala iného partnera. DNA testy však potvrdili jednoznačnú zhodu. Po viac ako troch rokoch sa rozhodol, že sa so svojou dcérou chce stretávať. Kamarátke prišlo pred dvoma týždňami oznámenie zo súdu a ona sa chcela odvolať. Zatiaľ jej dcéru nepreukázala na obavy o jej bezpečnosť, nakoľko jej otec má nestabilnú povahu, je intelektuálne na nízkej úrovni a bez podpory svojej rodiny, ktorej členovia majú tiež rôzne manželské problémy, nevie formulovať súvislú vetu. Na dôsledok toho, že mu nedovolila stretnutia s dcérou, podal na neho trestné oznámenie. Momentálne je v odvolacom procese. Chcem sa opýtať, kedy nadobúda rozsudok právoplatnosť a prečo dostala rozsudok súdu o tom, že jej bývalý manžel si môže dcéru v pravidelných intervaloch brať k sebe, hoci o ničom nemala tušenie?

Odpoveď: Kedy nadobúda právoplatnosť rozsudok?

Dobrý deň, právo stretávania sa s dieťaťom je súčasťou rodičovských práv a povinností. Otec dieťaťa je preto oprávnený sa tohto práva domáhať aj na súde, pokiaľ sa s matkou dieťaťa na jeho výkone nedokáže dohodnúť, resp. ak úprava jeho výkonu nebola určená rozsudkom o rozvode. V zmysle §  36 zákona o rodine totiž platí, že rodičia maloletého dieťaťa, ktorí spolu nežijú, môžu sa kedykoľvek dohodnúť o úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností. Ak sa nedohodnú, súd môže aj bez návrhu upraviť výkon ich rodičovských práv a povinností, najmä určí, ktorému z rodičov zverí maloleté dieťa do osobnej starostlivosti. Zároveň platí, že v záujme maloletého dieťaťa, súd obmedzí styk maloletého dieťaťa s rodičom alebo zakáže styk maloletého dieťaťa s rodičom, ak nie je možné zabezpečiť záujem maloletého dieťaťa obmedzením styku maloletého dieťaťa s rodičom. Súd preto v rozhodnutí určil, že stretávanie sa dieťaťa so svojim otcom? je v jeho záujme. Ignorovanie Vašej kamarátky v predmetnom konaní zo strany súdu, je podstatným porušením jej procesných práv a odvodom na podanie odvolania.

Trápi vás "Kedy nadobúda právoplatnosť rozsudok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kedy nadobúda právoplatnosť rozsudok? (Procesné právo (civilné))

Nikto mu neupieral právo stretávať sa s ňou. Chcel si ju vziať k sebe bez matky. Súd rozhodol v jeho prospech. Samozrejme, bez akéhokoľvek vedomia matky. Matka sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala, no on stihol ešte v lehote na odvolanie podať trestné oznámenie za neplnenie rozsudku súdu.

Odpoveď: Kedy nadobúda právoplatnosť rozsudok?

(odpoveď odoslaná: 09.05.2017)

Dobrý deň, otec dieťaťa žiadal stretávanie realizovať tak, aby dieťa bolo v jeho starostlivosti aj cez noc, pričom matka s uvedeným nesúhlasila, teda rodičia sa o úprave výkonu tohto rodičovského práva nedohodli. Jedným z odvolacích dôvodov je aj situácia, ak súd nesprávnym procesným postupom znemožnil strane, aby uskutočňovala jej patriace procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces, čo je aj Váš prípad. Podané trestné oznámenie nemôže privodiť žiadne trestnoprávne následky. Podľa § 349 Trestného zákona sa Marenia výkonu úradného rozhodnutia dopustí ten, kto po tom, čo sa proti nemu bezvýsledne použili opatrenia v civilnom procese smerujúce k výkonu rozhodnutia súdu alebo súdom schválenej dohody o výchove maloletých detí, marí výkon takého rozhodnutia alebo dohody alebo kto marí výkon neodkladného opatrenia uloženého v civilnom procese na ochranu osôb ohrozených násilím alebo vo veciach starostlivosti súdu o maloletých. Podmienkou je teda existencia vykonateľného rozhodnutia a bezvýsledné použitie opatrení smerujúceho k jeho výkonu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kedy nadobúda právoplatnosť rozsudok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.