Máte
otázku?

Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu?

Chcel by som sa opýtať, či mi vrátia vodičský preukaz po polovici trestu a či budem musieť absolvovať preskúšanie. Vodičský preukaz mi bol odobraný na 18 mesiacov kvôli dopravnej nehode. Vopred ďakujem.

Odpoveď: Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu?

Dobrý deň, v zmysle § 69 ods. 1 Trestného zákona, po výkone polovice trestu zákazu činnosti môže súd podmienečne upustiť od výkonu jeho zvyšku, ak odsúdený v čase výkonu trestu spôsobom svojho života preukázal, že ďalší výkon tohto trestu už nie je potrebný. To znamená, že po uplynutí 9 mesiacov výkonu trestu zákazu činnosti, môžete požiadať, aby Vám súd zvyšnú časť odpustil a to za splnenia ďalších zákonných podmienok. Podľa § 91 ods. 6 zákona o cestnej premávke platí, že držiteľ vodičského oprávnenia, ktorému bol uložený trest zákazu činnosti spočívajúci v zákaze vedenia motorových vozidiel alebo ktorému bola uložená sankcia zákazu činnosti spočívajúca v zákaze vedenia motorových vozidiel, je povinný po uplynutí zákazu činnosti podrobiť sa preskúšaniu odbornej spôsobilosti; ak činnosť vedenia motorového vozidla držiteľ vodičského oprávnenia na základe takého trestu alebo sankcie nesmel vykonávať dva roky a viac, musí sa podrobiť preskúmaniu zdravotnej spôsobilosti, preskúmaniu psychickej spôsobilosti a preskúšaniu odbornej spôsobilosti.

Trápi vás "Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu? (Trestné právo)

Dobrý deň, bol mi uložený trest zákazu viesť motorové vozidlo na 18 mesiacov. Zostáva mi ešte 4 mesiace. Chcela by som sa opýtať, koľko času by trvalo súdu riešenie mojej žiadosti o upustenie daného trestu. Ďakujem.

Odpoveď: Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu?

(odpoveď odoslaná: 19.04.2021)

Dobrý deň,
odpoveď na Vašu otázku je veľmi individuálna a závisí od pracovnej vyťaženosti súdov. Je možné, že vzhľadom na to, že Vám zostávajú iba 4 mesiace, na niektorých súdoch by ani nestihli vytýčiť termín verejného zasadnutia. Závisí to naozaj od vyťaženosti súdu a ako rýchlo dokážu vytýčiť termín verejného zasadnutia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu? (Trestné právo)

Dobrý deň, kde mám podať žiadosť o VP (výkon trestu na slobode) po odpykaní polovice trestu - na súd alebo na PZ (probačnú a mediačnú službu)? Ďakujem.

Odpoveď: Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu?

(odpoveď odoslaná: 23.03.2021)

Dobrý deň,

predpokladám, že Vám bol uložený trest zákazu činnosti podľa § 61 Trestného zákona. Zákon umožňuje, aby súd po výkone polovice trestu zákazu činnosti podmienečne upustil od výkonu jeho zvyšku, ak odsúdený v čase výkonu trestu spôsobom svojho života preukázal, že ďalší výkon tohto trestu už nie je potrebný. Treba však počítať s tým, že pri podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti súd určí skúšobnú dobu až na päť rokov, nie však kratšiu ako zvyšok trestu. Rovnako môže uložiť primerané obmedzenia a povinnosti uvedené v § 51 ods. 3 a 4, smerujúce k tomu, aby odsúdený viedol riadny život.

Preto musíte najskôr podať na súd žiadosť o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu (za predpokladu, že polovica trestu bola vykonaná). V žiadosti poukážete na to, že výkon zvyšku trestu nie je potrebný a uveďte dôvody. Na upustenie od výkonu zvyšku trestu nie je nárok, je preto vecou úvahy súdu, či žiadosti vyhovie, preto je potrebné ju dobre odôvodniť. Až po právoplatnosti rozhodnutia o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu Vám bude vodičský preukaz vrátený na základe žiadosti o jeho vrátenie adresovanej na Okresné riaditeľstvo PZ. K žiadosti na Okresné riaditeľstvo PZ pripojte aj právoplatné rozhodnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu. 


Podotázka: Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu? (Trestné právo)

Dobrý deň, pred dvoma mesiacmi mi bol v Novom Meste nad Váhom súdom zadržaný vodičský preukaz na dva roky za alkohol. Preukaz som potreboval na živobytie mojej rodiny. Chcem sa spýtať, či je možné požiadať o vrátenie vodičského preukazu pred uplynutím tohto trestu, alebo musím počkať do polovice jeho trvania? Môžem tiež požiadať o odpustenie polovice trestu až po jeho polovici, alebo je možné tak urobiť aj skôr? Ďakujem.

Odpoveď: Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu?

(odpoveď odoslaná: 18.10.2017)

Dobrý deň, vzhľadom na formuláciu Vašej otázky predpokladám, že Vám bol súdom uložený trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo na dva roky. V takom prípade je možné požiadať o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti až po uplynutí polovice trestu zákazu činnosti. I napriek tomu, že ste z VP živili svoju rodinu bohužiaľ nie je možné požiadať o vrátenie VP skôr než po uplynutí polovice trestu. Na zásadu personality trestu (trest by sa mal ukladať tak, aby ním neboli zasiahnuté iné osoby) bolo možné apelovať v rámci súdneho konania, prípadne v odvolacom konaní. Trestný zákon neupravuje žiadnu výnimku z odpustenia výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kedy môžem požiadať o vrátenie vodičského preukazu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.