Máte
otázku?

Je zmluva poslaná mailom platná?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Je zmluva poslaná mailom platná?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je zmluva o vykonanie diela platná, ak som ju podpísala doma, stranu s podpisom zoskenovala a poslala e-mailom. Pri podpise zmluvy som nebola fyzicky prítomná. Ďakujem.

Odpoveď: Je zmluva poslaná mailom platná?

Dobrý deň, zmluva je platná aj keď je podpísaná, zoscenovaná a poslaná mailovou poštou. Odporúčam ale poslať mailom celú zmluvu nie len poslednú stranu s podpisom nakoľko posledná strana nebude jednotná s návrhom pretože už bola upravovaná scanom. Je možné zoscenovať celú zmluvu do jedného súboru a tak poslať. 

Trápi vás "Je zmluva poslaná mailom platná?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je zmluva poslaná mailom platná? (Občianske právo)

Dobrý deň, je zmluva o dodávke tovaru (medzi dvoma firmami) platná, aj keď je podpísaná a poslaná cez email? Pýtam sa hlavne preto, lebo potom bude platba na základe faktúry. Ak by náhodou faktúru nezaplatili, môžem vymáhať platbu na základe takto podpísanej zmluvy? Jedná sa o rýchly obchod a bolo by časovo náročné podpisovať zmluvu fyzicky.

Odpoveď: Je zmluva poslaná mailom platná?

(odpoveď odoslaná: 10.03.2021)

Dobrý deň,

 

ak budú prejavy vôle jasné a nebude pochybností o konajúcich osobách, nevidím problém v tom, ak sa zmluva uzavrie na diaľku. V praxi je to pomerne štandardné.

Jedine riziko vidím v tom, ze ak oni poprú, že uzatvarali zmluvu, potom vy by ste museli dokázať, že to bola práve tá spoločnosť, ktorá s vami uzavrela zmluvu. Čo ak by šlo o podvod? Preto si všímajte detaily ak to je Váš prvý obchod s nimi. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je zmluva poslaná mailom platná? (Občianske právo)

Dobrý deň, v mesiaci júni sme podpísali zmluvu o ubytovaní s tým, že moja dcéra bude mať ako vysokoškoláčka na ubytovni Student Residens v Bratislave rezervované miesto. Splátku za prvý semester máme uhradiť do 31.7.2015. Keďže však nezvládla potrebné skúšky a zo školy ju vylúčili, prestala byť študentkou. Keď som zavolala na ubytovňu, povedali mi, že si musím nájsť náhradu, inak môžu odo mňa vymáhať celú sumu. Je zmluva platná aj keď dcéra už nie je študentkou? Ďakujem vopred za odpoveď. S pozdravom

Odpoveď: Je zmluva poslaná mailom platná?

(odpoveď odoslaná: 07.08.2015)

Dobrý deň, platnosť zmluvy sa ťažko posudzuje bez toho, aby som zmluvu videl a vedel kto presne sú zmluvnými stranami a ako presne zmluva znie.

K povinnosti nahradiť celú sumu. V zmysle občianskeho zákonníka má ubytovaný právo odstúpiť od zmluvy o ubytovaní aj pred uplynutím dohodnutej doby. Ujmu vzniknutú ubytovateľovi je ubytovaný povinný nahradiť len v tom prípade, ak ubytovateľ nemohol ujme zabrániť. Tzn. že celú sumu ste povinná uhradiť len vtedy, ak sa ubytovateľovi nepodarí izbu obsadiť inou osobou. Samozrejme, keď im v tom pomôžete, nájdete náhradu Vy, tak si len uľahčíte situáciu. Avšak to neznamená, že ste povinná uhradiť mu celú sumu, keď sa Vám nepodarí nájsť náhradu a ubytovateľ bude nečinný. Zo znenie zákona vyplýva, že sa ubytovateľ musí snažiť ujme zabrániť, zákon vyžaduje jeho aktívne konanie pri hľadaní náhrady za Vašu dcéru.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je zmluva poslaná mailom platná?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.