Máte
otázku?

Je závet platný?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Je závet platný?

Chcela by som vedieť, či je platný testament, ktorý moja mama napísala vlastnoručne, podpísala ho a uvedla v ňom aj dátum svojej poslednej vôle. Napísala ho doma. Ďakujem.

Odpoveď: Je závet platný?

Dobrý deň, Vaša matka môže ako poručiteľ závet napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice. V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, pričom vlastnoručný závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný. Závet Vašej matky tak splňa všetky formálne náležitosti pre jeho platnosť. V závete Vaša matka môže ustanoviť dedičov, prípadne určí ich podiely alebo veci a práva, ktoré im majú pripadnúť. Platí, že ak nie sú podiely viacerých dedičov v závete určené, platí, že podiely sú rovnaké. Zároveň si Vás dovoľujem upozorniť, že maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.

Trápi vás "Je závet platný?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mojim nevlastným otcom bol v roku 2016 u notára spísaný závet, ktorým vyjadril svoju vôľu odkázať svoj celý hnuteľný a nehnuteľný majetok mne po jeho smrti. Teraz sa však chystá oženiť. Má jeho budúca manželka v prípade jeho úmrtia nárok na tento majetok, alebo zostáva pôvodný závet platný? Ďakujem.

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 10.03.2024)

Dobrý deň,
manželka Vášho otca, by nemala nárok na jeho majetok, ak by zostal v platnosti pôvodný závet až do smrti Vášho otca. Uzavretie manželstva nespôsobuje zrušenie závetu. Zrušenie závetu upravuje § 480 Občianskeho zákonníka (viď nižšie).

Ešte počas života Vášho nevlastného otca môžu nastať viaceré situácie:

1. situácia:  Váš nevlastný otec zruší závet a nespíše žiadny ďalší závet. Po jeho smrti by sa dedilo podľa zákona, teda Vy nie (keďže nie je ste jeho vlastným synom), ale manželka áno, poprípade jeho vlastné deti. 

2. situácia: Váš otec spíše nový závet, ktorým sa zruší pôvodný závet (nový závet nebude môcť popri ňom obstáť, nakoľko ten prvý závet nie je dostatočne určitý a zrozumiteľný, pretože je v ňom napísané, že všetok majetok), kde Vám zanechá časť z jeho majetku, ale nie všetko. Váš nevlastný otec ešte môže mať vlastné deti so svojou budúcou manželkou, ktoré by tiež potom mali nárok dediť.

Podľa § 480 ods. 1 Občianskeho zákonníka, "Závet sa zrušuje neskorším platným závetom, pokiaľ popri ňom nemôže obstáť, alebo odvolaním závetu; odvolanie musí mať formu, aká je potrebná pre závet."

Podľa § 480 ods. 2 Občianskeho zákonníka, "Poručiteľ zruší závet aj tým, že zničí listinu, na ktorej bol napísaný."

Ak teda otec nič neurobí, jeho žena po ňom dediť nebude.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Dobrý deň, napísal som závet vlastnoručne so svojím podpisom ešte v roku 1993. Zostáva tento dokument stále platný aj po dlhšom časovom období? Orovnako platí, aj keď sa môj podpis od tej doby zmenil? Mal by som ho radšej znova prepísať a opatriť aktuálnym podpisom? Ďakujem.

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 07.02.2024)

Dobrý deň,

závet je samozrejme platný, ak bol spísaný vašou rukou, obsahuje váš podpis a deň, mesiac a rok, kedy bol napísaný. Ak sa vám ale zmenil podpis, môže sa stať, že po vašej smrti bude závet napadnutý možno aj práve z tohto dôvodu. Ideálne by bolo, ak chcete tomuto predísť, zriadiť nový závet, ktorý podpíšete podpisom, akým sa momentálne podpisujete. Nie je to ale podmienka. Ak by sa ale skúmala platnosť takéhoto závetu po Vašej smrti z dôvodu pochybnosti o pravosti vášho podpisu, môže sa stať, že záver z písmoznaleckého posudku by bol nejednoznačný, nakoľko niekedy znalcovi nie je možné predložiť dostatok porovnávacieho materiálu, dôsledkom čoho potom tento nemôže jednoznačne vyhodnotiť pravosť skúmaného podpisu. 


Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Dobrý deň, potreboval by som poradiť. Som vdovec a mám priateľku, s ktorou už žijeme 13 rokov v jednej domácnosti. Máme spolu dcéru, ktorá má 6 rokov. Ja mám z manželstva ešte tri dcéry a priateľka má dve dcéry. Chceli by sme, aby dom, ktorý vlastníme na polovicu, zdedila naša dcéra. Je možné napísať závet?

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 05.05.2023)

Dobrý deň,
samozrejme závet zriadiť možné je. Ak disponujete podielom 1/2 z domu a Vaša priateľka taktiež podielom 1/2, tak bude potrebné, aby ste obaja zriadili závet a svoje podiely odkázali dcére.

V tomto smere je však potrebné dodať, že všetky deti poručiteľa patria k tzv. neopomenuteľným dedičom. Deti, ktoré sú plnoleté majú nárok na 1/2 ich zákonného podielu a deti maloleté majú nárok na svoj zákonný podiel. To znamená, že, ak by sa napríklad dedil majetok po poručiteľovi v hodnote 90.000 eur a poručiteľ má tri deti, tak ich zákonný podiel bude, taký, že každé dieťa nadobudne podiel rovnaký, teda 30.000 eur. Ak by napríklad poručiteľ rozhodol závetom odkázať všetko, teda celých 90.000 eur len jednému zo svojich detí, tak potom by bol v tejto časti závet neplatný. Jedinou možnosťou ako dosiahnuť to, aby takýto závet bol platný je ostatných potomkov vydediť. Na platné vydedenie však zákon stanovuje viacero podmienok, ktoré je potrebné dodržať. Listina o vydedení, rovnako ako aj závet musia byť vyhotovené písomne. Listina o vydedení musí obsahovať aj konkrétny dôvod vydedenia, ktoré sú uvedené v ust. § 469a Občianskeho zákonníka:

(1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch, b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať, c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka, d) trvalo vedie neusporiadaný život.   Ak by ste teda aj Vy aj Vaša priateľka chceli svoju časť podielu na dome odkázať iba jednej zo svojich dcér, tak bude nutné postupovať vyššie uvedeným spôsobom, pričom nato, aby Vaše deti mohli byť vydedené, tak by musel existovať nejaký z dôvodov vydedenia uvedených v ust. 469a OZ.   Druhou možnosťou je nečakať na dedenie a darovať svoje podiely dcére, ktorej ich chcete odkázať. Zároveň tiež môžete zriadiť vecné bremeno, ktoré bude spočívať v práve doživotného užívania Vás a Vašej priateľky.
Trápi vás "Je závet platný?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na dve veci. Prvá: máme od deda závet napísaný u notára, kde sú jasne ustanovení päť dedičov. Avšak jeho brat, s ktorým náš dedo už 40 rokov nekomunikoval, sa to dozvedel a teraz chce dediť všetko. Moja otázka znie: má nárok, aj keď nie je nikde doklad, že ho dedo vydedil? Druhá otázka: je platný ten závet, ktorý bol napísaný ako posledný u notára? Sestra totiž namietaj, že ona použije závet napísaný pred deviatimi rokmi, a tvrdí, že ten, ktorý bol napísaný pred tromi rokmi, je neplatný. Moja otázka je: ktorý závet je platný? Ďakujem.

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 15.04.2023)

Dobrý deň, brat Vášho deda nemá nárok na dedičstvo zahrnuté do závetu, keďže nie je dieťaťom poručiteľa (teda neopomenuteľným dedičom) ale je jeho bratom. K tomu uvádzam ustanovenie § 479 Občianskeho zákonníka, ktorý hovorí, že maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.

Ak teda Váš dedo v závete nevynechal svoje deti ale vynechal svojho brata, tak je to v poriadku podľa § 479 Občianskeho zákonníka. 

Odpoveď na druhú otázku je, že oba závety môžu byť platné. Jedine, že by si jeho obsahmi vzájomne odporovali (teda nemohli by popri sebe obstáť).

Podľa § 480 ods. 1 Občianskeho zákonníka, závet sa zrušuje neskorším platným závetom, pokiaľ popri ňom nemôže obstáť, alebo odvolaním závetu; odvolanie musí mať formu, aká je potrebná pre závet.

Na vysvetlenie uvádzam, že ak by v závete z pred deviatich rokov bolo uvedené, že poručiteľ odkazuje chatu Vám, a v druhom závete, by tú istú chatu odkázal niekomu inému, to je prípad, kedy by nemohli byť platné oba závety a teda by platil ten novší závet, spísaný pred troma rokmi. 

Preto je potrebné vychádzať z konkrétneho obsahu oboch závetov a samozrejme aj z toho, či neboli v závete opomenutí potomkovia poručiteľa (posúdiť platnosť závetu po obsahovej stránke). To, či sú závety platné po formálnej stránke, by malo byť v poriadku, keďže oba boli spísané u notára.

Na Vašom mieste by som rátala s tým, že brat Vášho deda sa bude snažiť zrejme napadnúť platnosť závetu, ale keďže nie je dieťaťom poručiteľa (teda neopomenuteľným dedičom) ale je jeho bratom, a nenašiel by sa iný dôvod neplatnosti závetu, bol by v konaní neúspešný. 


Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám napísaný závet vlastnou rukou a prítomnosť svedkov je preukázateľná. Napriek tomu, že mám len 51 rokov, už pred dvoma rokmi som sa rozhodla pre túto právnu formu. Mám dvoje deti, no v závete vydedím jedno z nich. Majetok odkazujem len dcére, pretože syn sa správa neslušne. Opísala som tam jeho nezodpovedné správanie, konkrétne závislosť od alkoholu. Rada by som sa opýtala, či je potrebné nechať takýto závet potvrdiť u notára. Ďalej by ma zaujímalo, kde by som mohla závet uložiť, aby bol po mojej prípadnej smrti považovaný za dôveryhodný dokument. Ďakujem.

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 16.02.2023)

Dobrý deň, vo veci odporúčam na spísanie listiny - závetu kontaktovať priamo ktoréhokoľvek notára a závet,, vrátane listiny o vydedení bude uložený v centrálnom registry závetov, čím Vy ako závetca budete mať právnu istotu, že závet je právne perfektný.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Dobrý deň, moja stará mama zanechala závet, v ktorom napísala dom na svoju vnučku. Má môj otec, teda syn nebohej, nárok na tento dom? O závete nevedel. Ďakujem.

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 17.01.2023)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že dedičské konanie nie je ukončené a preto platí ust. § 479 Obč. zákonníka :

"Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."   Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že plnoletému potomkovi v prípade spísania závetu poručiteľom sa musí dostať aspoň jedna polovica zákonného podielu na majetku a preto ak stará matka spísala závet ohľadom domu výlučne v prospech vnučky, je závet v tejto časti neplatný, pokiaľ nedošlo k vydedeniu syna starej matky. Vo veci je treba napadnúť neplatnosť závetu súdnou cestou.
Trápi vás "Je závet platný?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Dobrý deň. Mám s priateľkou spoločný byt v zahraničí. Chcel by som napísať závet, v ktorom by som určil, že po mojej smrti dostane ona moju polovicu. Môžem túto závet dať overiť u notára, alebo to môžem urobiť aj na matrike? Ďakujem.

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 06.07.2020)

Dobrý deň,
nakoľko sa venujeme len slovenskému právu, viem Vám povedať, ako je to u nás. U nás sa na platnosť závetu nevyžaduje, aby bol podpísaný overeným podpisom, či spísaný u notára. Aj keď ho spíšete rukou doma na papier a má ostatné náležitosti, tak je platný. Odporúča sa to ale urobiť u notára, pretože potom nikto nemôže spochybniť, či ste ho písali Vy, alebo nie. Odporúčam si overiť aký postup platí v zahraničí. V medzinárodnom práve platí zásada, že o nehnuteľnostiach danej krajiny môžu konať len orgány danej krajiny a podľa práva danej krajiny, preto by bolo potrebné pozrieť zákony krajiny, kde sa nehnuteľnosť nachádza a poradiť sa s tamojším právnikom.


Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Mám prosím ešte jednu otázku týkajúcu sa podmienok vydedenia v SR, konkrétne medzi otcom a synom. Chcel by som vedieť, či môže otec vydediť svojho jediného syna, teda napísať závet, v ktorom uvádza, že po prípadnej smrti zdedí všetok jeho majetok jeho priateľka a syn nezdedí nič. Jako dôvod v závete uvádza nezáujem syna. Mohol by syn však dokázať, že sa s otcom pokúšal kontaktovať, napríklad posielaním SMS správ, a že dokonca boli spolu na výletoch, i keď tajne a bez vedomia otcovej priateľky, ktorá celý plán na vydedenie vymyslela? Ďakujem vám za odpoveď. S.

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 18.06.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 469a/ Obč. zákonníka platí :

"(1) Poručiteľ môže vydediť potomka, ak
a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) trvalo vedie neusporiadaný život.
(2) Pokiaľ to poručiteľ v listine o vydedení výslovne určí, vzťahujú sa dôsledky vydedenia aj na osoby uvedené v § 473 ods. 2.
(3) O náležitostiach listiny o vydedení a o jej zrušení platia obdobne ustanovenia § 476 a 480; v listine však musí byť uvedený dôvod vydedenia."


Obč. zákonník stanovuje dôvody vydedenia, ale to neznamená, že v listine o vydedení, postačuje uviesť, že "potomok o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať", nepostačuje citácia zákona. Poručiteľ v liste o vydedení musí uviesť konkrétne okolnosti, prípady a dôvody. Dôvody vydedenia naviac musia existovať v čase spísania listiny o vydedení, musia byť konkretizované.

Citujeme z uzn. NS SR z 26. júla 2012, sp. zn. 4 Cdo 194/2011 :

"Materiálnou náležitosťou vydedenia je okrem všeobecných požiadaviek pre platnosť právneho úkonu, existencia konkrétneho dôvodu vydedenia uvedeného v zákone. Rozširovanie týchto dôvodov nie je prípustné. Dôvod vydedenia musí byť pod sankciou neplatnosti právneho úkonu konkretizovaný tak, aby bol zrozumiteľný nielen dotknutému subjektu, ale aj subjektu nezúčastnenému (por. § 37 ods. 1 Občianskeho zákonníka)."

 

NS SR v rozs. sp. zn. 5Cdo239/2009 uvádza :

" Dovolací súd pri úvahe, či ide o neprejavenie opravdivého záujmu v zmysle ustanovenia § 469a ods. 1 písm. b/ Občianskeho zákonníka, považoval za významný vzťah medzi poručiteľom a potomkom, najmä, či tento vzťah mal charakter skutočného vnútorného vzťahu a nielen predstieraného, formálneho. Existenciu takéhoto kvalifikovaného vzťahu možno vyvodiť z rozličných vonkajších prejavov, napr. z osobného, prípadne písomného styku, zo vzájomnej starostlivosti potomka a poručiteľa a pod., pričom pri posudzovaní otázky, či existuje dôvod vydedenia uvedený v § 469a ods. 1 písm. b/ Občianskeho zákonníka, nemožno opomenúť ani konkrétne možnosti dediča prejavovať takýto záujem a tiež okolnosti, za ktorých k vydedeniu došlo, najmä, či potomkovi v prejavovaní opravdivého záujmu o poručiteľa nebránili objektívne okolnosti, prípadne, či zo strany potomka nejde o nezavinené neprejavenie takéhoto kvalifikovaného záujmu. Zákonný dôvod vydedenia uvedený v § 469a ods. 1 písm. b/ Občianskeho zákonníka totiž vyžaduje, aby neprejavenie opravdivého záujmu bolo potomkom zavinené, nestačí len samotná existencia takéhoto stavu. Záujem, ktorý by potomok mal prejavovať o poručiteľa je treba posudzovať s prihliadnutím k okolnostiam konkrétneho prípadu. Pokiaľ je skutočnosť, že potomok trvale neprejavuje o poručiteľa opravdivý záujem, dôsledkom toho, že poručiteľ neprejavuje záujem o potomka, nemožno bez ďalšieho dôvodiť, že by neprejavenie tohto záujmu potomkom mohlo byť dôvodom k jeho vydedeniu."

Ako uvádza aj NS SR, sp. zn. :Cdo/195/2017 z 23.4.2018, "dôvod vydedenia musí byť konkretizovaný tak, aby bol zrozumiteľný nielen dotknutému subjektu (ten, kto bol vydedený), ale aj subjektu nezúčastnenému, pričom skutky, pre ktoré malo dôjsť dôvodne k vydedeniu boli v konaní bezpečne preukázané vykonaným dokazovaním."

 

Vo veci bude potrebné podať žalobu o neplatnosť vydedenia.

 


Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Dobrý deň. Som slobodná, nikdy som nebola vydatá a nemám deti. Mám ešte mamu, brata, neter a synovca. Rada by som sa informovala o postupoch pri dedičskom konaní, alebo či mám možnosť napísať závet. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 09.04.2020)

Dobrý deň prajem,

dediť môžu dedičia zo zákona, alebo zo závetu, alebo z oboch dôvodov, pričom závet má prednosť. Môžete spísať závet a rozhodnúť čo a v akom rozsahu komu odkazujete. Vaše právo spísať nie je obmedzené. Jedine, ak by ste neboli spôsobilá na právne úkony. Ak závet nespíšete, potom by sa dedilo podľa zákona - § 474 ods. 1 Občianskeho zákonníka: Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

Dedili by rovným dielom. Podľa § 475 Ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v tretej skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

Je teda na Vás, ako sa rozhodnete, či spíšete závet, alebo nie.


Trápi vás "Je závet platný?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Je závet platný? (Dedičské právo)

Dobrý večer. Týmto Vás zdravím a mám jednu prosbu. Chcel by som sa opýtať, kde alebo ako sa zakladá - ukladá závet dedičstva alebo vydedenie. Za Vašu stručnú a jasnú odpoveď vopred pekne ďakujem. S pozdravom, Peter Vanko.

Odpoveď: Je závet platný?

(odpoveď odoslaná: 27.02.2019)

Dobrý deň,

možnosti sú nasledovné :

1./ Ponechať u príbuzných, známych a podobne; riziko : závet v prípade úmrtia sa "nenájde"

2./ Notárska úschova u ktoréhokoľvek notára závetu alebo listiny o vydedení.

3./ Spísanie závetu formou notárskej zápisnice, ktorý spíše ktorýkoľvek notár./to možnosť hodnotíme ako najistejšiu, závet je zaevidovaný Notárskom centrálnom registri závetov 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je závet platný?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.