Máte
otázku?

Ako postupovať pri podvode na prepise bytu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Ako postupovať pri podvode na prepise bytu?

Dobrý deň. Mám problém týkajúci sa spoluvlastníctva bytu. Moja babička má dve dcéry: moju mamu a jej sestru. Babička je momentálne nesvojprávna a potrebuje neustálu starostlivosť, preto s ňou bývame aj my. Problém nastáva v prípade, keď druhá dcéra, ktorá má obrovský záujem o rozdelenie majetku medzi sebou a mojou mamou po prípadnej smrti babičky, zariadila prepis bytu na svoje meno. Neviem presne, akým spôsobom to urobila, pretože sa v týchto veciach nevyznám. Mám podozrenie, že v procese musela využiť babičku, ktorá v jej súčasnom stave nemohla plne pochopiť, čo sa deje. Môj dotaz znie: Je tento prepis napadnuteľný? Môže sa stať, že moja mama stratila prípadné právo na babičkin byt? Má druhá dcéra právo vysťahovať babičku a tým pádom aj nás z bytu? Je zrejmé, že sa druhá dcéra dopustila podvodu, preto by som bol vďačný, ak by ste mi mohli poskytnúť odpoveď na tento problém. Už sme z toho naozaj zúfalí. Ďakujem vám za prípadnú odpoveď. S pozdravom

Odpoveď: Ako postupovať pri podvode na prepise bytu?

Dobrý deň, každá fyzická osoba na Slovensku, ktorá je pozbavená spôsobilosti na právne úkony (uviedli ste, že Vaša babka je nesvojprávna) má súdom ustanoveného opatrovníka, ktorý ju zastupuje pri právnych úkonoch. K prevodu vlastníckeho práva k nehnuteľnosti je potrebný úradne overený podpis prevádzajúcej osoby (t.j. Vašej babky). Vo väčšine prípadov sa ustanovujú za opatrovníka najbližší príbuzní, t.j. buď Vaša mama alebo jej sestra. V takom prípade, však pri prevode vlastníckeho práva na seba (pravdepodobne je opatrovníkom Vaša teta) dochádza ku konfliktu záujmov. Pri konflikte záujmov však nemôže opatrovník zastupovať fyzickú osobu a musí byť ustanovený osobitný opatrovník. Pri prevode nehnuteľnosti Vašej babky s určitosťou došlo k porušeniu zákonných ustanovení. Otázkou však zostáva akým spôsobom. V prvom rade je možné podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu. V takom prípade by orgány činné v trestnom konaní zisťovali ako presne došlo k prevodu vlastníckeho práva, vyžiadali by z katastra relevantné dokumenty. Druhou možnosťou je, že z katastra nehnuteľností zabezpečíte relevantné dokumenty týkajúce sa prevodu vlastníckeho práva a následne po ich právnej analýze postúpite vec na súdne konanie. Bez súdneho rozhodnutia Vás teta nemôže s pomocou súdneho exekútora z bytu vykázať . Ak Vás bude chcieť z bytu vykázať, bude musieť v prvom rade podať na súd návrh na vypratanie nehnuteľnosti.

Trápi vás "Ako postupovať pri podvode na prepise bytu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri podvode na prepise bytu? (Občianske právo)

Mám otázku týkajúcu sa mojej rodiny, ktorá bola zrejme podvedená "bytovou mafiou" a už roky sa ťahá súdne pojednávanie. Doposiaľ sa moja rodina obhajovala sama, no náhle bola sudkyňa vymenená a rodina dostala mesačné ultimátum. Ak nepriďu na ďalšie pojednávanie do mesiaca s obhajcom, celý prípad sa ruší v prospech obžalovaných, čiže podvodníkov. Je to normálne? Je možné sa niekde na toto odvolať alebo podať sťažnosť? Vyzerá to, akoby bola nová sudkyňa dosadená druhou stranou. Viem, že proti mafii sa bojovať možno nebude možné, ale ak nič neurobíme, moja rodina skončí na ulici. Vopred ďakujem za prípadné rady a názory.

Odpoveď: Ako postupovať pri podvode na prepise bytu?

(odpoveď odoslaná: 05.04.2017)

Dobrý deň, zastupovanie v civilnom sporovom konaní upravujú ustanovenia §§ 89 - 92 Civilného sporového poriadku. V ustanovení § 90 CSP sú síce uvedené druhy konaní, pri ktorých je potrebné mať zástupcu v konaní, avšak z Vášho opisu mi nevyplýva, že by malo ísť o niektorý z týchto dôvodov. Ak však ide o niektorých z týchto konaní, musíte si zvoliť zástupcu. V prípade, že by sudkyňa zamietla Vašu žalobu z dôvodu, že ste si nezvolili zástupcu, hoci Vám zákon takú povinnosť neukladá zakladalo by to hneď niekoľko odvolacích dôvodov pre vypracovanie odvolania proti rozsudku súdu. Najmä pochybenie súdu v tom, že Vám odňala možnosť konať pred súdom. Sudkyňa je zodpovedná za vedenie konanie a v prípade, že pochybí môže to odôvodňovať podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania. Ak by ste sťažnosť na postup sudkyne podali predsedovi okresného súdu, ten by nemal v tejto veci právomoc konať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať pri podvode na prepise bytu? (Občianske právo)

Zistil som, že osoba nadobudla nehnuteľnosť oklamaním úradov, keď predložila nelegálne dokumenty a oklamala pozemkový úrad. Ten vydal potvrdenie o vydanie pozemku tejto osobe. Ako by sme mali posudzovať konanie Pozemkového úradu a ako zabezpečiť nápravu?

Odpoveď: Ako postupovať pri podvode na prepise bytu?

(odpoveď odoslaná: 21.02.2017)

Dobrý deň, ak niekto oklamal úrady a získal tak pre seba majetok, znamená to, že niekoho iného a tento majetok pripravil.

Pokiaľ to nebol Váš majetok, nemôžete podať civilnú žalobu. Môžete však podať trestné oznámenie, ak vznikla škoda vyššia ako 266 eur. Polícia sa týmto oznámením bude musieť zaoberať.


Podotázka: Ako postupovať pri podvode na prepise bytu? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na jednu záležitosť. Naša babička zomrela 9.5.2015 a zanechala za sebou troch dedičov: môjho otca a jeho dvoch bratov. Medzi dedičmi sa rozdelil byt a pozemky. Bratia môjho otca ho však zmanipulovali a presvedčili ho, aby podpísal súhlas, že majetok zostane na najmladšieho z bratov a že ho nepotrebujú vyplatiť. Tvrdili, že majetok bude ich spoločný, avšak bude zaradený len pod jedného z nich. O mesiac neskôr u môjho otca diagnostikovali rakovinu a vieme, že tie peniaze už pravdepodobne nezískame, hoci by sa nám teraz veľmi hodili. Chcem sa opýtať, či existuje možnosť vytvoriť písomnú dohodu, podľa ktorej by nás jeho brat v prípade otcovej smrti musel vyplatiť z tzv. "spoločného" majetku. Bratia môjho otca ho úplne ovládajú a on sa nevie ubrániť ich manipulácii. Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri podvode na prepise bytu?

(odpoveď odoslaná: 26.04.2016)

Dobrý deň. Ustanovenie § 51 Občianskeho zákonníka vytvára priestor pre uzavretie prakticky akejkoľvek zmluvy, ktorá však nesmie odporovať obsahu alebo účelu Občianskeho zákonníka. Ide o tzv. nepomenovanú zmluvu, pričom aj pri takejto zmluve treba dodržať zákonné kritériá pre platnosť právnych úkonov. Vo Vašom prípade však bude zrejme absentovať vôľa brata Vášho otca, ktorý zrejme nebude chcieť uzatvárať žiadnu zmluvu, ktorá by ho fakticky ukrátila na majetku.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri podvode na prepise bytu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.