Máte
otázku?

Je plač detí rušením nočného kľudu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Je plač detí rušením nočného kľudu?

Prosím o právne stanovisko ohľadom situácie v bytovom dome, kde pôsobím ako domovníčka. Susedia majú malé deti. Ich priama susedka reaguje na plač detí počas noci alebo na hluk počas dňa búchaním na radiátor, vykrikovaním a vyhrážaním sa, tým že požaduje ticho. Dotyční susedia nevedia, či môžu považovať plač dieťaťa za rušenie nočného kľudu, aj keď sa, samozrejme, snažia situáciu riešiť a nekonajú provokatívne. Aké práva majú obe strany a ako by mali postupovať ďalej? Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Je plač detí rušením nočného kľudu?

Dobrý deň, z môjho pohľadu sa nejedná o rušenie nočného kľudu, ktoré by mohlo byť akýmkoľvek spôsobom sankcionované. Aj keď zákona ukladá povinnosť zdržať sa konania, ktorým by osoba nad mieru primeranú pomerom obťažovala iného alebo čím by vážne ohrozovala výkon jeho práv, z pod ochrany je vyňaté bežné správanie susedov, ktoré je obvyklé a nemožno spravodlivo požadovať, aby sa sused takéhoto správania zdržal. Týka sa to napr. aj plaču malých detí. 

Trápi vás "Je plač detí rušením nočného kľudu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je plač detí rušením nočného kľudu? (Občianske právo)

Dobrý deň. Mám riešiť sťažnosť v bytovom dome, v ktorom sa jedna susedka sťažuje, že deti bývajúce nad ňou dupajú mimo nočného kľudu. Pred podaním sťažnosti však týchto rodičov neupozornila. Ďakujem.

Odpoveď: Je plač detí rušením nočného kľudu?

(odpoveď odoslaná: 03.02.2020)

Dobrý deň. Hoci neviem, z akej pozície sa na riešenie situácie pýtate, každopádne však dupot detí mimo noci nie je rušením nočného kľudu. Na druhej strane v rámci občianskoprávnych susedských vzťahov platí zákaz obťažovania susedov hlukom nad mieru primeranú pomerom. Primárne by som to teda odporúčal riešiť vec medzi susedmi s tým, že ak to nepomôže a skutočne by išlo o obťažovanie hlukom nad mieru primeranú pomerom, potom by bolo možné riešiť vec podaním zdržovacej žaloby.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je plač detí rušením nočného kľudu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.