Máte
otázku?

Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?

Dobrý deň, dnes som dostal trestný rozkaz za prečin ublíženia na zdraví podľa § 156 odsek 1 Trestného zákona a prečin výtržníctva podľa § 364 odsek 1 písmeno a/ Trestného zákona. Súd mi udelil podmienečný trest odňatia slobody v trvaní 6 mesiacov. Podľa § 49 odsek 1 písmeno a/ Trestného zákona sa výkon tohto trestu podmienečne odkladá a súd určuje skúšobnú dobu na 18 mesiacov. Môžem mať z tohto následky aj v prípade, že splním všetky podmienky?

Odpoveď: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?

Dobrý deň, v zmysle § 50 Trestného zákona, pri povolení podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody určí súd skúšobnú dobu, vo Vašom prípade na 18 mesiacov. V rámci povolenia podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody súd páchateľovi uložiť aj primerané obmedzenia alebo povinnosti smerujúce k tomu, aby viedol riadny život, ktorých kontrolu vykonáva probačný a mediačný úradník; spravidla mu uloží, aby podľa svojich schopností nahradil škodu spôsobenú trestným činom. Ak teda budete viesť v skúšobnej dobe riadny život a riadne vykonávať iné uložené sankcie a plniť uložené obmedzenia a povinnosti, súd vysloví, že ste sa osvedčili a bude sa na Vás hľadieť, ako keby ste nebol odsúdený. V opačnom prípade nariadi nepodmienečný trest odňatia slobody, a to prípadne už v priebehu skúšobnej doby, vo Vašom prípade trest odňatia slobody na 18 mesiacov. . 

Trápi vás "Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať, či by som mohol ísť do väzenia, keď mám 13 rokov a trestné stíhanie mi bolo zastavené za výrobu a prechovávanie omamných látok, ublíženie na zdraví a krádež. Momentálne som vo výchovnom ústave a neviem, čo ma čaká ďalej.

Odpoveď: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?

(odpoveď odoslaná: 21.08.2022)

Dobrý deň,
s ohľadom na Váš vek nie ste trestne zodpovedný, preto nemôžete byť odsúdený na trest odňatia slobody.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, dnes sa mi začala podmienka za prečin sprenevery malej škody na dobu 12 mesiacov. V podstate chcem podať žiadosť o osobný bankrot a čakám na splnenie podmienok, ktoré mi daná spoločnosť stanovila. Tieto podmienky spočívajú v neplatenej pôžičke a čakaní na exekútora. Navyše, dostal som list, ktorý hovorí, že ma pre nezaplatenú pôžičku žalujú na súde. Mohlo by ma to dostať do väzenia? Alebo aké ďalšie dôsledky by to mohlo mať? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?

(odpoveď odoslaná: 13.09.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme  odpoveď :
Zisťovali sme podmienky u uvedenej spoločnosti. Zistili sme, že spoločnosť podmieňuje vybavovanie oddĺženia  tým, že klient jej uhradí 280 € aj na splátky  a sumu 500 € pre Centrum právnej pomoci, ktorý poplatok sa dá splácať v splátkach po 17 € mesačne do troch rokov.
V otázke neuvádzate, či predmetná spoločnosť Vám aj písomne uviedla, aby ste nehradili pôžičky a čakali na exekútora. 

Podľa ust. § 166k/ zákona o konkurze a reštrukturalizácii platí , že "dlžník pri podaní návrhu na vyhlásenie konkurzu alebo návrhu na určenie splátkového kalendára, až do ustanovenia správcu, musí byť dlžník povinne zastúpený Centrom právnej pomoci alebo advokátom určeným Centrom právnej pomoci. Zastúpenie sa preukazuje rozhodnutím Centra právnej pomoci podľa osobitného predpisu."

Takže iniciatíva podania návrhu resp. zastupovania uvedenou spoločnosťou je zbytočná a naviac zbytočne vynaložené fin. prostriedky z Vašej strany.
Ak ste si požičali od nebankovej spoločnosti je treba dať zmluvu na posúdenie na Ministerstvo spravodlivosti SR, adresa : Župné námestie 13, 811 13 Bratislava. Je možné, že zmluva bude posúdená ako bezúročná a bez poplatkov, teda budete musieť uhradiť len istinu - skutočne požičanú sumu. 

Odporúčame pre to zváženie odstúpenia od zmluvy s uvedenou spoločnosťou. Pre posúdenie textu zmluvy by sme ju potrebovali vidieť.


Podotázka: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, kto je mojím platiteľom poistného (pre súkromnú zdravotnú poisťovňu) počas obdobia šiestich mesiacov, ktoré som strávil v rakúskom väzení. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?

(odpoveď odoslaná: 24.02.2016)

Dobrý deň. V zmysle ustanovenia § 11 ods. 7 písm. f) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení platí, že štát je platiteľom poistného obvineného vo väzbe alebo odsúdeného vo výkone trestu odňatia slobody, obvineného vo väzbe alebo odsúdeného vo výkone trestu odňatia slobody v inom členskom štáte, ak tam nie je zdravotne poistený. Z uvedeného však platia aj výnimky, a preto Vám odporúčam, aby ste celú záležitosť preverili aj priamo s Vašou zdravotnou poisťovňou.


Trápi vás "Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal. Mám podmienku za vedenie motorového vozidla pod vplyvom alkoholu. Bol mi uložený trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom na dva roky. Avšak, porušil som túto podmienku a opäť som riadil auto pod vplyvom návykovej látky. Existuje možnosť, že nebudem musieť ísť do väzenia? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?

(odpoveď odoslaná: 31.12.2015)

Dobrý deň, áno existuje možnosť, že aj po porušení podmienky súd ponechá podmienečné odsúdenie v platnosti. Súd tak môže výnimočne urobiť vzhľadom na okolnosti prípadu (spôsob spáchania trestného činu, okolnosti...). Rozhodovanie o ponechaní podmienečného odsúdenia v platnosti alebo o nariadení výkonu trestu odňatia slobody je v každom prípade jedinečné (individuálne). Z toho dôvodu nie je možné jednoznačne povedať v akých prípadoch sudcovia ponechávajú v platnosti podmienečné odsúdenie a kedy nariadia výkon trestu odňatia slobody.


Podotázka: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala, môj manžel šoféroval motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu a spôsobil haváriu. Dostal podmienku na 9 mesiacov so skúšobnou dobou na 1 rok, a tiež mu bola zobraná vodičská previerka na 3 roky. Počas skúšobnej doby však znovu začal piť a spáchal trestný čin nebezpečného vyhrážania. Vo výkone trestu odsedel 4 mesiace. Momentálne je prepustený a vedie normálny, riadny život. Chcela by som sa spýtať, či mu môžu tú podmienku premeniť, v prípade ak áno, či by mohol ísť znovu do väzby a na aký dlhý čas. Alternatívne ma zaujíma, či mu môžu predĺžiť prvú podmienku. Ďakujem za odpoveď. Nitrianska Kolesárová Anna

Odpoveď: Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?

(odpoveď odoslaná: 27.10.2015)

Dobrý deň, súd bude rozhodovať o tom, či sa osvedčil alebo nie. Ak bol v podmienke odsúdený, súd rozhodne, že sa neosvedčil (to je najviac pravdepodobné) a rozhodne o výkone trestu. Myslím si, že ide o tak závažný trestný čin (druhý skutok), že podmienku neponechajú v platnosti.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem ísť do väzenia, keď som dostal podmienku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.