Máte
otázku?

Je dedičský podiel a darované nehnuteľnosť súčasťou BSM?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Je dedičský podiel a darované nehnuteľnosť súčasťou BSM?

Dobrý deň. S manželkou už dlhodobo nežijeme v spoločnej domácnosti. Podal som návrh na rozvod, s ktorým súhlasila. No vzápätí mi oznámila, že výsledok majetkového vysporiadania rozhodne o tom, či rozvod prebehne hladko a bez problémov. Spoločný majetok sme nenadobudli. Spoločne sme kúpili a vymenili plastové okná na poschodí rodičovského domu a kúpili nábytok do bytu. Chcem sa spýtať, čo všetko sa rátá do majetkového vysporiadania po rozvode a na čo má moja manželka nárok. Pred podaním návrhu na rozvod mi rodičia darovacou zmluvou darovali pozemok a po smrti mojej matky som získal dedičský podiel v rodičovskom dome. Môže si moja manželka nejako uplatniť nárok na darovaný pozemok a dedičský podiel? S úctou Vám za odpoveď ďakujem.

Odpoveď: Je dedičský podiel a darované nehnuteľnosť súčasťou BSM?

Dobrý deň,

čo spadá do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) je definované v § 143 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého:

V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

Teda, v zásade všetky veci (hnuteľné aj nehnuteľné) až na vyššie uvedené výnimky, ktoré jeden z manželov nadobudne za trvania manželstva (s výnimkou vecí nadobudnutých z výlučných prostriedkov jedného z manželov - tými ale nie sú napr. príjmy jedného z manželov a pod., keďže aj príjmy každého manžela patria do BSM) sú súčasťou BSM.

Veci získané dedičstvom alebo darom sú z BSM vylúčené - teda spoluvlastnícky podiel v rodičovskom dome, ktorý ste nadobudli dedením a rovnako ani pozemok, ktorý ste nadobudli darovacou zmluvou do BSM nepatrí.

Pri vyporiadaní BSM, ku ktorému môže dôjsť až po rozvode manželstva (keďže až rozvodom manželstva zaniká BSM) v zásade platí, že podiely oboch manželov na mase tvoriacej BSM sú rovnaké.

Čo sa týka investícii, v prípade, ak investícia zo spoločných prostriedkov (tvoriacich napr. príjmy jedného z manželov a pod.) prebehla v čase, keď ste boli podielovým spoluvlastníkom danej nehnuteľnosti, má Vaša manželka nárok na polovicu týchto investícii.

Ak investície do domu, v ktorom ste bývali, boli uskutočnené ešte v čase, keď ste neboli podielovým spoluvlastníkom danej nehnuteľnosti, mala by Vaša manželka nárok na vrátenie investícii (vo veľkosti jej podielu) iba voči vlastníkom danej nehnuteľnosti s tým, že v tomto prípade by sa jej právo na vydanie bezdôvodného obohatenia premlčalo v lehote 2 rokov od uskutočnenia príslušných investícii.

Čo sa týka nábytku, teda hnuteľných vecí, tento je súčasťou BSM za predpokladu, že ste ho nadobudli zo spoločných prostriedkov.

Trápi vás "Je dedičský podiel a darované nehnuteľnosť súčasťou BSM?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je dedičský podiel a darované nehnuteľnosť súčasťou BSM?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.