Máte
otázku?

Info ohľadom vydania stavebného povolenia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: Info ohľadom vydania stavebného povolenia

Dobrý deň, rád by som sa informoval, či je možné vystaviť stavebné povolenie na výstavbu domu, ak sa pozemok, cez ktorý prechádzajú autá, nachádza na parcele E. Vlastníkom tejto parcely je jeden žijúci vlastník a štyria nežijúci vlastníci, ktorých majetok spravuje SPF. Moja otázka konkrétne znie, či je možné vystaviť takéto stavebné povolenie bez súhlasu majiteľa, cez ktorého pozemok prechádzajú dopravné prostriedky. Za odpoveď vám vopred ďakujem.

Odpoveď: Info ohľadom vydania stavebného povolenia

Dobrý deň,
podľa ust. stav. poriadku §  58 platí, že žiadosť o stavebné povolenie spolu s dokladmi a predpísanou dokumentáciou vypracovanou oprávnenou osobou podáva stavebník stavebnému úradu. V žiadosti uvedie účel a spôsob užívania stavby, miesto stavby a predpokladaný čas jej skončenia a pri stavbe na určitú dobu aj dobu užívania stavby.  Stavebník musí preukázať, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo, ktoré ho oprávňuje zriadiť na ňom požadovanú stavbu. Iným právom zákon rozumie užívanie pozemku alebo stavby na základe nájomnej zmluvy, dohody o budúcej kúpnej zmluve alebo dohody o budúcej zmluve o vecnom bremene, z ktorých vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu, právo vyplývajúce z vecného bremena spojeného s pozemkom alebo stavbou.

Za terajšieho stavu sa musíte spojiť s terajším podielovým spoluvlastníkom a zájsť na kataster, kde budú vedieť nájsť v zbierkach listín kto bol kedysi vlastníkom uvedeného pozemku /údaje v pozemkovej knihe/, následne  zrejme  bude potrebné obnoviť dedičské konanie.

 

Trápi vás "Info ohľadom vydania stavebného povolenia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Info ohľadom vydania stavebného povolenia (Nezaradené)

Dobrý deň, poprosila by som Vás o pomoc s nasledujúcou situáciou: Na stavebný úrad bol zaslaný podnet, v ktorom jeden sused udal druhého, že realizoval nelegálne stavby, a tým porušil stavebný zákon. Orgán SSD vykonal na základe podnetu miestne zisťovanie a bol vyhotovený záznam z výkonu SSD. Podávateľ podnetu, teda sused, nebol prizvaný na miestne zisťovanie a teraz žiada o zaslanie záznamu z výkonu SSD s podrobnou správou. Podľa môjho vedomia nemám povinnosť mu záznam zaslať, len mu odpoviem listom, že bol vykonaný SSD a ďalej už bude konať vo veci stavebný úrad. Budem postupovať správne? Ak by si vyžiadal záznam na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám, je povinnosťou úradu mu to sprístupniť, alebo nie? Ďakujem. S pozdravom, Zuzana

Odpoveď: Info ohľadom vydania stavebného povolenia

(odpoveď odoslaná: 04.03.2023)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že Vy ste boli účastníkom konania vo veci štátneho stavebného dohľadu, teda výkon stavebného dohľadu sa týkal Vašej stavby v zmysle ust. stavebného poriadku. Ak je to tak, Vy nie ste povinná suseda informovať o výsledkoch štátneho stavebného dohľadu, lebo táto povinnosť Vám nevyplýva zo zákona.

Ak sa sused ako oznamovateľ obráti na orgán štátneho stavebného dohľadu, tento bude postupovať v súlade s ust. § 3 ods. 1 zákona o slobodnom prístupe k informáciám :

 

"(1)Každý má právo na prístup k informáciám, ktoré majú povinné osoby k dispozícii. Právo na prístup k informáciám sa nevzťahuje na informácie, ktoré nie sú k dispozícii, najmä na vytváranie výkladových stanovísk, rozborov, analýz, referátov, odborných stanovísk, politických stanovísk, prognóz a výkladov právnych predpisov a na vytváranie názorov."
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Info ohľadom vydania stavebného povolenia (Nezaradené)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Vedľa nášho domu a dvora je stará budova, ktorá je približne meter od domu. Táto stará budova je bývalá budova družstva. Majú v pláne ju prerobiť na ubytovanie. Máme možnosť sa proti tomu postaviť? Všetky okná, dokonca aj tie, ktoré sa nebudú dať otvoriť, budú nasmerované priamo na náš dvor a dom. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Info ohľadom vydania stavebného povolenia

(odpoveď odoslaná: 01.11.2022)

Dobrý deň,
v zmysle ust. § 59 a nasl. stavebného poriadku bude vlastník pozemku a stavby na ňom postavenej, teda Vy, účastníkom stavebného konania a budete môcť podať písomné námietky :

"Účastníci stavebného konania (1) Účastníkmi stavebného konania sú: a) stavebník, b) osoby, ktoré majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich vrátane susediacich pozemkov a stavieb, ak ich vlastnícke alebo iné práva k týmto pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté, c) ďalšie osoby, ktorým toto postavenie vyplýva z osobitného predpisu,1g) d) stavebný dozor alebo kvalifikovaná osoba, e) projektant v časti, ktorá sa týka projektu stavby."   Platí následne ust. § 61 stavebného poriadku, podľa ktorého "stavebný úrad oznámi začatie stavebného konania dotknutým orgánom, všetkým známym účastníkom a nariadi ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním. Súčasne ich upozorní, že svoje námietky môžu uplatniť najneskoršie pri ústnom pojednávaní, inak že sa na ne neprihliadne. Na pripomienky a námietky, ktoré boli alebo mohli byť uplatnené v územnom konaní alebo pri prerokúvaní územného plánu zóny, sa neprihliada. Stavebný úrad oznámi začatie stavebného konania do 7 dní odo dňa, keď je žiadosť o stavebné povolenie úplná." Podľa ust. §  6 vyhlášky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu platí, že "vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia. "   Odporúčam kontaktovať obec a zistiť stav stavebného konania, vrátane informácií zverejnených na internetovej stránke obce.  

 

 

 


Podotázka: Info ohľadom vydania stavebného povolenia (Nezaradené)

Dobrý deň, chcem sa informovať o nasledujúcej situácii. Ak časť pozemku bude zapísaná na môjho otca, konkrétne 2 metre od hranice s iným susedom, teda môj otec bude oficiálne mojim susedom. Na danom pozemku plánujem stavať. Môže byť pritom akákoľvek pripomienka od ďalšieho suseda akceptovaná pri riešení stavebného povolenia? Ďakujem za odpoveď. Veronika.

Odpoveď: Info ohľadom vydania stavebného povolenia

(odpoveď odoslaná: 14.10.2021)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 59 stav. poriadku :

"Účastníci stavebného konania
(1) Účastníkmi stavebného konania sú:
a) stavebník,
b) osoby, ktoré majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich vrátane susediacich pozemkov a stavieb, ak ich vlastnícke alebo iné práva k týmto pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté,
c) ďalšie osoby, ktorým toto postavenie vyplýva z osobitného predpisu,1g)
d) stavebný dozor alebo kvalifikovaná osoba,
e) projektant v časti, ktorá sa týka projektu stavby.
(2) Účastníkmi stavebného konania podľa odseku 1 písm. b) nie sú nájomcovia bytov a nebytových priestorov."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že účastníkom stav. konania sú aj osoby, ktorých vlastnícke práva k pozemkom alebo stavbám na nich môžu byť stavebným povolením dotknuté. Ak by otec bol vlastníkom pozemku v šíre 2 metre, to ešte neznamená, že ďalší sused tohto pozemku o šírke 2 m, prípadne aj 2 m2 nebude účastníkom stav. konania. Zákon nehovorí o bezprostrednom susedovi, ale špecifikuje účastníka stav. konania tým, že jeho vlastnícke právo k pozemku alebo stavbe na ňom postavenej môže byť stavebným povolením dotknuté. Teda aj ďalší sused, ktorého pozemok bude alebo susedí s pozemkom otca bude účastníkom stav. konania.
Ak by ste teraz chceli previesť na otca časť pozemku ako uvádzate v otázke, toto považujeme za zbytočný prevod, lebo námietkam suseda ako účastníka stav. konania sa týmto právnym krokom - prevod časti pozemku na otca - sa nevyhnete.

Trápi vás "Info ohľadom vydania stavebného povolenia" a chcete pomôcť?

Podotázka: Info ohľadom vydania stavebného povolenia (Nezaradené)

Dobrý deň.
Podstata: chcem stavať RD na pozemku, ktorý mi chce majiteľka „prenajať“ počas stavby domu. Je to, akoby „pôžička“ peňazí. Peniaze, ktoré teraz nedám za pozemok, budem používať na stavbu. Najneskôr až po výstavbe domu pozemok odkúpim. Samozrejme bude uzatvorená zmluva o budúcej zmluve cez právnika.
Otázka: čo ak po ukončení stavby mi dotyčná majiteľka pozemok nepredá? Nechcem sa ťahať po súdoch, dá sa to čo najviac poistiť v zmluve, aby mi bol pozemok predaný?
Takýto „prenájom“ už raz ta istá majiteľka ale iného pozemku zrealizovala, potom jej stavebníci pozemok vyplatili a všetko prebehlo ok.
Ak budem potrebovať vybavovať stavebné povolenie a iné veci okolo stavby, bude nejaký problém, keď nie som majiteľkou pozemku ?
Citujem z pôvodnej zmluvy:
„(1) Budúcu kúpnu zmluvu podl'a článku I. Tejto zmluvy sú zmluvne strany povinné uzatvoriť najneskôr v lehote do 30 dni odo dna právoplatnosti uvedeného kolaudačného rozhodnutia vydaného príslušným stavebným úradom.
(2) Ak žiaden z účastníkov budúcej kúpnej zmluvy toto svoje právo na uzatvorenie kúpnej zmluvy nevyužije vo vyššie uvedenej dobe, zaniká právo obidvoch zmluvných strán na uzatvorenie budúcej kúpnej zmluvy, ak sa zmluvne strany nedohodnú písomne inak.
(3) Ak niektorá zo zmluvných strán písomne vyzve druhu zmluvnú stranu na uzatvorenie budúcej kúpnej zmluvy v lehote stanovenej v bode 1 tohto článku zmluvy a k uzatvoreniu budúcej kúpnej zmluvy v dohodnutej dobe nedôjde, môže sa dotknutá zmluvná strana domáhať na súde, aby vyhlásenie vôle druhej zmluvnej strany bolo nahradené súdnym rozhodnutím. “
Prosím o odpoveď. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Jana

Odpoveď: Info ohľadom vydania stavebného povolenia

(odpoveď odoslaná: 05.12.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 58 stav. poriadku platí :

"(1) Žiadosť o stavebné povolenie spolu s dokladmi a predpísanou dokumentáciou vypracovanou oprávnenou osobou podáva stavebník stavebnému úradu. V žiadosti uvedie účel a spôsob užívania stavby, miesto stavby a predpokladaný čas jej skončenia a pri stavbe na určitú dobu aj dobu užívania stavby.
(2) Stavebník musí preukázať, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 tohto zákona, ktoré ho oprávňuje zriadiť na ňom požadovanú stavbu. Stavebník významnej investície, diaľnice, rýchlostnej cesty alebo železničnej dráhy preukazuje, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 pred vydaním stavebného povolenia. To neplatí, ak tieto skutočnosti preukázal v územnom konaní a po právoplatnosti územného rozhodnutia nedošlo k zmene."

Podľa ust. § 139 stav. poriadku platí :

"(1) Pod pojmom „iné práva k pozemkom a stavbám“ použitým v spojení „vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich“ sa podľa povahy prípadu rozumie
a) užívanie pozemku alebo stavby na základe nájomnej zmluvy, dohody o budúcej kúpnej zmluve alebo dohody o budúcej zmluve o vecnom bremene, z ktorých vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu,
b) právo vyplývajúce z vecného bremena spojeného s pozemkom alebo stavbou,13a)
c) právo vyplývajúce z iných právnych predpisov,
d) užívanie pozemku alebo stavby na základe koncesnej zmluvy, z ktorej vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu."

Ako vyplýva z vyššie uvedeným ustanovení stav. poriadku, stav. poriadok ráta aj s Vami uvedeným spôsobom preukázania oprávnenia stavať na konkrétnom pozemku konkrétnu stavbu. Je to síce riešenie, ale pokiaľ vlastník pozemku už nateraz je toho rozhodnutia, že V8mpozemok chce predať, nie je právny dôvod, aby Vám pozemok nepredal už teraz pred začatím stav. prác a podaním žiadosti o stav. povolenie. 

Ak využijete toto právne riešenie prekázania oprávnenia stavať na konkrétnom pozemku, potom odporúčame zmluvu nechať vypracovať advokátovi.

V samotnej zmluve o budúcej kúpnej zmluvy musí byť uvedené ident. údajmi konkrétny pozemok, ohľadom ktorého sa zmluva o budúcej zmluve uzatvára /stavba RD/, ako aj cena (§ 50a/ Obč. zákonníka).

 


Podotázka: Info ohľadom vydania stavebného povolenia (Nezaradené)

Dobrý deň,
rad by som vedel odpoveď na nasledovný problém. Jeden úzky a dlhý pozemok vlastním ja spolu s manželkou, druhý susedný pozemok má viac spoluvlastníkov, ale jeden z nich, už je väčšinový spoluvlastník pozemku, t.j vlastní väčšinu podielov. Na odkúpení ostatných podielov od rodinných spoluvlastníkov pracuje. Dohodli sme sa, že urobíme zámenu pozemkov a to tak, že pozemky sa scelia a následne rozdelia tak, že výsledkom budú dva širšie a kratšie pozemky, na tom je obojstranná zhoda a súhlas. Ja by som chcel začať územné konanie na výstavbu rodinného domu a k tomu potrebujem urobiť zmluvu buď o užívaní časti susedného pozemku alebo nájme časti susedného pozemku. Otázka je, či bude postačovať na zmluve podpis tohto väčšinového spoluvlastníka pozemku, alebo musia byt podpísaní aj ostatní ešte terajší spoluvlastníci. V súčasnej situácii by sa nejednalo a nájom alebo užívanie celej prislúchajúcej plochy tohto susedného pozemku ale len jej časti, ktorá ani nie je vo veľkosti, ktorá prislúcha väčšinovému spoluvlastníkovi. K samotnej zámene dôjde až po tom, čo si väčšinový spoluvlastník odkúpi ostatné podiely. Keďže je to časovo náročné chceli by sme terajšiu situáciu vyriešiť zmluvou. Má to riešenie?
S úctou Jaroslav

Odpoveď: Info ohľadom vydania stavebného povolenia

(odpoveď odoslaná: 04.08.2020)

Dobrý deň,

riešenie resp. vyporiadanie pozemku je možné aj spôsobom, ako uvádzate v otázke. Vhodné aj z časového hľadiska by bolo nechať vyhotoviť geom. plán na rozdelenie dotknutých pozemkov, na základe ktorého by ste mohli uzatvoriť prísl. zmluvu podľa ust. § 58 ods. 2 a ust. § 139 ods. 1 stav. poriadku.

Pokiaľ ide o preukazovanie vlastníctva pozemku v stav. konaní, platí ust. § 58 stav. poriadku :

"(1) Žiadosť o stavebné povolenie spolu s dokladmi a predpísanou dokumentáciou vypracovanou oprávnenou osobou podáva stavebník stavebnému úradu. V žiadosti uvedie účel a spôsob užívania stavby, miesto stavby a predpokladaný čas jej skončenia a pri stavbe na určitú dobu aj dobu užívania stavby.
(2) Stavebník musí preukázať, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 tohto zákona, ktoré ho oprávňuje zriadiť na ňom požadovanú stavbu. Stavebník významnej investície, diaľnice, rýchlostnej cesty alebo železničnej dráhy preukazuje, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 pred vydaním stavebného povolenia. To neplatí, ak tieto skutočnosti preukázal v územnom konaní a po právoplatnosti územného rozhodnutia nedošlo k zmene.
(3) Ak ide o stavebnú úpravu, nadstavbu alebo udržiavacie práce na stavbe, môže byť stavebníkom právnická alebo fyzická osoba, ktorá je nájomcom stavby, ak o tom predloží písomnú dohodu s vlastníkom stavby."

Podľa ust. § 139 ods. 1 stav. poriadku platí :

"Vymedzenie niektorých pojmov
(1) Pod pojmom „iné práva k pozemkom a stavbám“ použitým v spojení „vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich“ sa podľa povahy prípadu rozumie
a) užívanie pozemku alebo stavby na základe nájomnej zmluvy, dohody o budúcej kúpnej zmluve alebo dohody o budúcej zmluve o vecnom bremene, z ktorých vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu,
b) právo vyplývajúce z vecného bremena spojeného s pozemkom alebo stavbou,
c) právo vyplývajúce z iných právnych predpisov,
d) užívanie pozemku alebo stavby na základe koncesnej zmluvy, z ktorej vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu."

 V prípade záujmu kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Info ohľadom vydania stavebného povolenia (Nezaradené)

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadom rekonštrukcie bytu v paneláku. Konkrétne sa jedná o balkón, kde som zamuroval okno a dvere na balkón som presunul na druhú stranu. Dozvedel som sa, že ide o nebytový priestor, avšak bohužiaľ som tomu už všetko prispôsobil. Moja otázka znie takto: viem, že mi hrozí pokuta, ale môže sa stať, že mi budú vyžadovať aj súdne, aby som balkón vrátil úplne do pôvodného stavu? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Info ohľadom vydania stavebného povolenia

(odpoveď odoslaná: 28.04.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že na balkóne ste zrušili okno a balkónové dvere a tieto ste premiestnili na inú stenu, pričom okná a dvere smerujú na spoločnú terasu byt. domu, teda nie na Váš balkón.
Terasy v zmysle zákona o vlastníctve bytov patria medzi spoločné časti domu.
Podľa § 11 ods. 4 zákona o vlastníctve bytov platí :
"Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemôže vykonávať úpravy bytu alebo nebytového priestoru v dome, ktorými by ohrozoval alebo rušil ostatných v neprimeranom rozsahu alebo by menil vzhľad domu bez súhlasu vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Ustanovenia osobitných predpisov nie sú tým dotknuté."

Vzhľadom na okolnosť, že ste počas rekonštrukcie zasahovali aj do nosných prvkov byt. domu mali ste najprv požiadať o stavebné povolenie, kde stav. úrad požaduje aj vyjadrenie súhlasu správcu byt domu a teda vlastníkov bytov.
Odporúčame dodatočne splniť uvedenú povinnosť a požiadať o stav. povolenie.

Sme názoru, že ak okno a balkón dvere smerujú naďalej na Váš balkón, potom by nemusel vzniknúť problém v súhlase správcu. Ak však nové okno a balkón. dvere smerujú na spoločnú terasu, zrejme súhlas správcu nezískate.

Správca byt domu v zastúpení vlastníkov bytov by sa mohol aj cestou súdu domáhať uvedenia priestorov do pôvodného stavuhlvna v prípade, ak okno a balkón. dvere smerujú na spoločnús terasu bytového domu.

Nevieme ako vec vyzerá v skutočnosti, ale odporúčame dohodu do správcom ak je to možné.


Trápi vás "Info ohľadom vydania stavebného povolenia" a chcete pomôcť?

Podotázka: Info ohľadom vydania stavebného povolenia (Nezaradené)

Dobrý deň, v prvom rade Vám ďakujem za odpoveď. Prišiel som však s ďalšou otázkou. Chcem sa informovať, či je potrebný súhlas majiteľa pozemku na stavbu, ak je vstup na pozemok, resp. prístupová cesta, na parcele označenej ako C. Na tejto parcele je vodná plocha, ale v skutočnosti tam je mostík, ktorý nie je zapísaný na katastrálnej mape. Obec však vie dať súhlas, že mostík tam je. Na parcele označenej ako E je prístupová cesta rozdelená na dve časti, pričom časť mostíka a celej prístupovej cesty je označená ako ostatná plocha, a druhá časť ako záhrada. Na tejto druhej časti žije jeden vlastník. Takže, v podstate autá prechádzajú cez mostík, ktorý je na katastri vyznačený ako som uviedol vyššie. Moja otázka je, či je v tomto prípade potrebný súhlas toho jedného žijúceho vlastníka na časti toho mostíka.

Odpoveď: Info ohľadom vydania stavebného povolenia

(odpoveď odoslaná: 23.03.2017)

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu reakciu.

Ako sme uviedli, stavebný zákon hovorí jednoznačne, čo je potrebné preukázať pri žiadosti o stavebné povolenie a ktoré doklady sa k žiadosti sa pripájajú.

Je nám obtiažne písať o pozemku, ktorý ani nevidíme.

Vo veci vyporiadania pozemku na stavebné účely je pre Vás najjednoduchšie zabezpečiť Vám vypracovanie geometrického  plánu  na vytvorenie  novej parcely  pre  majetkoprávne vyporiadanie a pre stavebné účely. Odporúčame Vám kontaktovať autorizovaného geodeta, ktorý bude mať prístup aj k všetkým potrebným podkladom pre daný účel. Pre Vašu informáciu dávame do pozornosti Smernicu č. S 74.20.73.43.00,  na vyhotovenie geometrických plánov a vytyčovanie hraníc pozemkov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Info ohľadom vydania stavebného povolenia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.