Máte
otázku?

Hlučný sused, ako sa voči nemu brániť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Hlučný sused, ako sa voči nemu brániť?

Dobrý večer, chcel by som sa informovať o tom, ako postupovať v prípade suseda, ktorý neustále hrá na elektrickej gitare. Hrá v noci, cez deň, skrátka vždy, pričom nerešpektuje nikoho ani nič, napriek opakovaným upozorneniam. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Hlučný sused, ako sa voči nemu brániť?

Dobrý deň. Pokiaľ Váš sused hrá na gitare v noci, môžete privolať políciu s tým, že ruší nočný kľud. Vo všeobecnosti upravuje susedské vzťahy Občiansky zákonník, ktorý v § 127 ods. 1 ustanovuje: „Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.“ V citovanom zákonnom ustanovení je potrebné zdôrazniť dikciu „nad mieru primeranú pomerom“. Dotyčný sused by Vás aj ostatných susedov nemal obťažovať hlukom nad mieru primeranú bežným pomerom. V prípadnom súdkom konaní by ste museli preukazovať nielen to, že hrá na gitare prakticky stále, ale aj to, že vydáva hluk takej intenzity, že tým prekračuje mieru primeranú pomerom.

Trápi vás "Hlučný sused, ako sa voči nemu brániť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Hlučný sused, ako sa voči nemu brániť? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako je to s denným kľudom počas sviatkov a víkendov. Je napríklad dovolené v nedeľu vykonávať na bytovke nejakú rekonštrukciu?

Odpoveď: Hlučný sused, ako sa voči nemu brániť?

(odpoveď odoslaná: 07.05.2019)

Dobrý deň,

v tomto smere je najlepšie zistiť, či daná obec, alebo mesto má všeobecné záväzné nariadenie, ktoré reguluje takéto konanie. VZN tieto veci často upravujú a stanovujú presný čas, od kedy dokedy možno takéto činnosti vykonávať. Rovnako ustanovujú aj sankcie. Ak však VZN nie je, potom je potrebné postupovať podľa zákona. Zákon však ustanovuje sankciu len v prípade, ak sa porušuje nočný kľud. Ide o zákon o priestupkoch. Zákon o priestupkoch však neupravuje zákaz takýchto činností v nedeľu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Hlučný sused, ako sa voči nemu brániť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.