Máte
otázku?

Falšovanie podpisu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Falšovanie podpisu

Dobrý večer. Zamestnanec firmy Slovak Energy sfalšoval môj podpis na zmluve o dodávkach elektrickej energie. Uvedenú zmluvu som následne zrušil a podpísal novú s pôvodným dodávateľom. Napriek tomu mi Slovak Energy vystavili pokutu 120 eur za porušenie zmluvy, ktorú podľa môjho tvrdenia nikdy nebol môj skutočný podpis! Mám všetky dokumenty a zmluvy, akým spôsobom mám postupovať? Je potrebné podať trestné oznámenie? Ďakujem za odpoveď. 

Odpoveď: Falšovanie podpisu

Dobrý deň, áno, pokiaľ bol Váš podpís sfalšovaný a malo to pre Vás takéto následky, môžete podať oznámenie na polícii. Polícia uvedený skutok môže postúpiť na prejednanie priestupku.

Trápi vás "Falšovanie podpisu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, ako mám postupovať, keďže som ako dieťa z detského domova mala dostať príspevok na osamostatnenie vo výške 904 eur, ale na výdavkovom doklade je falšovaný môj podpis, tvrdiaci, že som peniaze prevzala, hoci som v skutočnosti od domova nič nedostala.

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 31.01.2024)

Dobrý deň, z optázky predpokladáme, že doklad o výplate sumy 904 € vám bol preukázaný a vy tvrdíte, že doklad ste nepodpísali.  Vo veci preto odporúčam písomnou formou kontaktovať detský domov a žiadať o vyplatenie uvedneého príspevku s tým, že príspevok vám poskytnutý nebol. V prípade, že by vám uviedli, že peniaze ste prevzali, žiadajte o predloženie dokladu. Odporúčam súčasne priepis listu poslať aj na vedomie na Ústredie úradu práce, soc. vecí a rodiny.

Ak k náprave nedôjde a peniaze vám nebudú vyplatené, vo vevi odporúčam podať trestné oznámenie z dôvodu podpozrenia z falšovania dokladu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Platím nájom prenajímateľovi a ten mi priniesol potvrdenie o vklade peňazí na účet vo FIO banke, kde čas vkladu je uvádzaný ako 18:13, avšak banka bola otvorená len do 17:00. Je možné, že si to vytlačil doma? A zároveň podpísal zamestnanec banky? Ďakujem. Ako by som mal postupovať?

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 03.01.2023)

Dobrý deň,
nepoznáme obsah Vám predloženého potvrdenia z banky. Je možné /to len usudzujeme vzhľadom na časové rozpätie uvedené v otázke/, že prenajímateľ urobil prevod zo svojho iného bankového účtu na účet vo Fio banke. Hodnovernosť dokladu by Vám mohla potvrdiť len samotná banka. Doklad od prenajímateľa si preto uschovajte.

Odporúčam nájomné podľa nájomnej zmluvy hradiť priamo Vami na účet prenajímateľa, ktorý je uvedený v nájomnej zmluve prípadne poštovou poukážkou na adresu prenajímateľa, aby ste mali doklad o jeho úhrade.


Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať, keď za mňa pracovníčka telefonickej spoločnosti podpísala a predĺžila zmluvu o navýšení balíčka služieb, o ktorom som ani nevedela. Zmluvu následne podpísala a oskenovala telefonickej spoločnosti s falošným podpisom, ktorý viem dokázať, že nie je môj. Môžem žiadať aj o náhradu sumy, ktorú som platila navyše? Ďakujem.

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 14.04.2021)

Dobrý deň,
v takom prípade, ak ste zmluvu nechceli predĺžiť, ani ste jej na to nedali pokyn, tak je dodatok neplatný. Podľa môjho právneho názoru sa mohla dopustiť trestného činu poškodzovania cudzích práv, nakoľko uvádza spoločnosť do omylu, ktorý Vám spôsobil ujmu spočívajúcu v tom, že musíte platiť, i keď nechcete. Mohli by ste ich žalovať o daný rozdiel, ako aj o neplatnosť daného dodatku a v súdnom konaní by sa robil znalecký posudok ohľadom podpisu. Ak by sa zistili, že nie je Váš, súd by mal žalobe vyhovieť.

 

Trápi vás "Falšovanie podpisu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Kuriérka mi priniesla zmluvu o dohode splátok a chcela, aby som ju podpísal. Nechcel som to urobiť, pretože som nemal naštudované, čo vlastne podpisujem a ani som nemal kópiu. Neposkytla mi ju a povedala, že mi ju pošle. Napriek tomu som zmluvu nepodpísal a dnes mi prišla už podpísaná. Čo mám robiť? Ďakujem.

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 19.03.2021)

Dobrý deň, škoda, že ste nenapísali o predmete veci viac. Usudzujeme, že ide o pôžičku z nebankovej spoločnosti, kde ste neplatili splátky pôžičky v lehote splatnosti.

Uvádzame, že ak od splatnosti neuhradenej splátky uplynuli viac ako tri roky, potom je nárok veriteľa premlčaný (par.101 Obč. zákonníka).

Zrejme Váš dlh je premlčaný a z uvedeného dôvodu došlo k sfalšovaniu Vášho podpisu zo strany veriteľa za nepochybne horších podmienok a zvýšených úrokoch. Na základe sfalšovanej dohody nič neuhradzujte!

Postupnosť ďalšîch krokov z Vašej strany bude závisieť od obsahu dohody (podanie trestného oznámenia, podanie na Slov. obchodnú inšpekciu a pod.).

 


Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň, Rád by som sa opýtal ohľadom falšovania podpisu. Môj vedúci za mňa a bez môjho vedomia podpísal v knihe o "vyhadzovaní materiálu" údaje o vyhodení medi, pričom upravil množstvo o 40 kilogramov viac, ako bolo skutočne vyhodené. Ako by som mal postupovať?

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 15.03.2021)

Dobrý deň,
v súlade s ust. par. 178 ods. 2 Zákonníka práce odporúčame v rámci splnenia povinnosti na predcházdzanie vzniku škôd na majetku zamestnávateľa upozorniť resp. oznámiť uvedenú skutočnosť priamo zamestnávateľovi a to písomne s predložením kópie Vami spomenutého dokladu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal, aký trest hrozí v prípade, keď sa dokáže, že podpis bol sfalšovaný.

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 20.09.2019)

Dobrý deň prajem,

zákon samotné sfalšovanie podpisu nesankcionuje, avšak záleží na čom mal byť podpis sfalšovaný, teda na akej listine. Ak to bola napr. verejná listina, prípadne listina, ktorá bola neskôr predložená ako dôkaz v súdnom konaní, či trestnom konaní, pričom cieľom bolo ju vydávať za pravú, v takom prípade by to mohol byť považované za trestný čin. Podľa § 344 ods. 1 Trestného zákona 

Kto v konaní pred súdom alebo v trestnom konaní

a) predloží dôkaz, o ktorom vie, že je sfalšovaný alebo pozmenený, na účel použiť ho ako pravý,

b) falšuje, pozmení alebo marí dôkaz, alebo bráni v získaní dôkazu,

c) marí alebo bráni prítomnosti alebo výpovedi strany trestného konania, účastníka súdneho konania, alebo ich zástupcov v konaní, svedka, znalca, tlmočníka alebo prekladateľa alebo

d) použije násilie, hrozbu násilia alebo hrozbu inej ťažkej ujmy, aby pôsobil na sudcu, stranu trestného konania, účastníka súdneho konania, svedka, znalca, tlmočníka, prekladateľa alebo na orgán činný v trestnom konaní,

potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až šesť rokov.

Záleží teda celkovo na okolnostiach. Podľa toho je možné posúdiť, či dané konanie by mohlo byť trestné. 


Trápi vás "Falšovanie podpisu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať: Bola na moje meno vybavená pôžička 1000 eur, ktorá mi prišla na účet. Pritom som o žiadnu pôžičku nepožiadal. Keď som volal do príslušnej nebankovej spoločnosti, tvrdili, že môj podpis bol notársky potvrdený. V tom čase som bol však úplne inde. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 13.03.2018)

Dobrý deň. Pokiaľ ste zmluvu o pôžičke neuzavreli a Váš podpis bol sfalšovaný, tak by Vás táto pôžička nemala zaväzovať. Nakoľko ste však aj reálne obdržali finančné prostriedky, je potrebné tieto vrátiť nebankovke späť. Išlo totiž o plnenie bez právneho dôvodu, čo na Vašej strane zakladá bezdôvodné obohatenie.

Vo vzťahu k notárskemu osvedčeniu pravosti podpisov, požiadajte nebankovku, aby Vám zaslala kópiu zmluvy aj s osvedčovacou doložkou. Pri osvedčení podpisu sa predkladá odklad totožnosti (občiansky preukaz) a osvedčenie sa zaznamenáva aj do knihy osvedčení. Taktiež by malo byť zrejmé, na ktorom notárskom úrade a pred ktorým pracovníkom údajne došlo k osvedčeniu pravosti podpisu. Následne môžete všetky tieto skutočnosti preveriť a v prípade pochybenia sa obrátiť na Notársku komoru Slovenskej republiky, príp. na orgány činné v trestnom konaní.


Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň. Pri kúpe auta a následnom vrátení pôvodnému majiteľovi si kupujúci dovolil sfalšovať môj podpis na novej kúpno-predajnej zmluve, kde upravil sumu tak, aby mi nemusel vrátiť rozdiel sumy, ktorý mi nebol schopný na mieste vyplatiť. Môže mať za toto nejaký postih? Ďakujem.

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 13.03.2018)

Dobrý deň, áno, sfalšovanie podpisu môže mať až trestnoprávny postih. Ak niekto sfalšuje podpis v úmysle privodiť inému škodu alebo sa na úkor iného obohatiť a škoda je vyššia ako 266,- €, môže ísť o trestný čin podvodu.


Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň. Počas manželstva som uzavrel zmluvu o dodávkach elektrickej energie na trojizbový byt, pričom zmluva bola len na moje meno. Po rozvode moja bývalá manželka sfalšovala môj podpis na zmluve a prehlásila ju na seba. Rád by som podotkol, že ešte nemáme vysporiadané majetkové pomery. Ako mám postupovať? Mám podať trestné oznámenie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 08.01.2018)

Dobrý deň, áno, môžete podať oznámenie na políciu. Na polícii sa Vás tiež budú pýtať, aká škoda vám vznikla. Samotná skutočnosť, že platí elektrinu neznamená, že má právo na vyšší podiel z nehnuteľnosti. Veľa ľudí si to myslí. Ak v byte býva a vy elektrinu nemíňate, potom je lepšie, ak si ju platí ona. Dôležité je vedieť, prečo chcete platiť elektrinu, ktorú pravdepodobne ona míňa. 


Trápi vás "Falšovanie podpisu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Falšovanie podpisu (Trestné právo)

Dobrý deň. Synovec mojej svokry si nechal prepísať pozemky a falšoval si darovaciu zmluvu. Svokra tvrdí, že nikomu pozemky nedarovala, keďže má vlastné deti. Rád by som vedel, či je možné túto zmluvu zrušiť a ak áno, ako sa to dá urobiť. Ďakujem.

Odpoveď: Falšovanie podpisu

(odpoveď odoslaná: 08.03.2017)

Dobrý deň. 

V prípade, že darovacia zmluva nebola podpísaná Vašim svokrom, ide o absolútne neplatný právny úkon, ktorý nemá žiadne právne účinky a hľadí sa naň akoby neexistoval. Ak však Váš svokor darovaciu zmluvu podpísal v omyle, ide o relatívnu neplatnosť právneho úkonu v zmysle § 49a Občianskeho zákonníka, ktorej neplatnosti sa môžete dovolať do 3 rokov odo dňa podpísania darovacej zmluvy.

Predpokladám, že pozemky sú už prepísané na synovca a na liste vlastníctva je už napísaný synovec. Zrušenia darovacej zmluvy, t.j. aj zmeny vlastníka uvedeného na liste vlastníctva, sa môžete domáhať súdnou cestou a to podaním žaloby o neplatnosť právneho úkonu, t.j. neplatnosť darovacej zmluvy. 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Falšovanie podpisu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.