Máte
otázku?

Doživotné užívanie nehnuteľnosti - pojem ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Doživotné užívanie nehnuteľnosti - pojem ?

Dobrý deň, prosil by som Vás o vysvetlenie pojmu, ktorý je uvedený v darovacej zmluve. Doslovne ide o "bezplatné doživotné užívanie nehnuteľnosti". Mohli by ste mi teda objasniť, čo presne to znamená a aké dôsledky to má pre darcu a obdarovaného? Ďakujem.

Odpoveď: Doživotné užívanie nehnuteľnosti - pojem ?

 

 

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Pojem "doživotné bezplatné užívanie nehnuteľnosti" znamená doslovne to, čo je v tomto pojme uvedené, teda oprávnenie darcu bezplatne doživotne užívať nehnuteľnosť a povinnosť obdarovaného toto oprávnenie darcu strpieť. Podľa ust. § 151n/ Obč. zákonníka platí, že vecné bremená spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti prechádzajú s vlastníctvom veci na nadobúdateľa. Ak právo zodpovedajúce vecnému bremenu patrí určitej osobe, vecné bremeno zanikne najneskôr jej smrťou alebo zánikom.

2./ Treba poukázať aj na ust. §  151o/   Obč. zákonníka, podľa ktorého "pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania."  Pokiaľ sa jedná o tieto náklady vychádza sa zo stavu nehnuteľnosti v čase jej darovania  a je dobré  v darovacej zmluve  sa tejto povinnosti venovať, čo v konečnom dôsledku vyplýva z ust. § 630 Obč. zákonníka :  "Darca je povinný pri ponuke daru upozorniť na vady, o ktorých vie. Ak má vec vady, na ktoré darca neupozornil, je obdarovaný oprávnený vec vrátiť."  K darovacej zmluve je dobré vyhotoviť aj znalecký posudok, kde bude zdokumentovaný stav  nehnuteľnosti v čase darovania,  na daňové účely v budúcnosti, pre dedičské konanie /započítanie daru/.

3./ Sú prípady, keď darca sa domáha toho, aby obdarovaný mu poskytoval servis v podobe starostlivosti o jeho osobu  24 hodín denne. Ale pojem bezplatné doživotné užívanie nehnuteľnosti túto službu nezhrňuje a nie je to povinnosť obdarovaného, ktorému by táto povinnosť  vyplývala z jeho povinnosti strpieť doživotné bezplatné užívanie nehnuteľnosti. Tu už by sa jednalo o zaopatrovaciu zmluvu.

4./ Podľa ust.  §  151p/ Obč. zákonníka ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie.

Trápi vás "Doživotné užívanie nehnuteľnosti - pojem ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Doživotné užívanie nehnuteľnosti - pojem ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.