Máte
otázku?

Doručenie trestného rozkazu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Nitra

Otázka: Doručenie trestného rozkazu

Dobrý večer, chcel by som sa opýtať: 2. januára ma zastavila policajná hliadka a bol som obmedzený na osobnej slobode. Po dvoch dňoch som mal súd a bol som odsúdený. Dostal som 8 dní na rozmyslenie, či sa odvolám alebo nie. Avšak, už sú to takmer tri mesiace a ja by som rád, keby mi už prišiel trestný rozkaz, nech to mám čím skôr za sebou. Bolo by mi milé, keby ste mi vedeli poradiť, či sa proces dá nejako urýchliť. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Doručenie trestného rozkazu

Dobrý deň, v prípade, že Vám nebol trestný rozkaz odovzdaný (doručený) priamo na prejednaní Vašej veci, doručuje ho súd prostredníctvom pošty na Vami zadanú adresu alebo posledne známu adresu. Súd nemá zákonom stanovenú lehotu na písomné vyhotovenie trestného rozkazu, avšak tri mesiace sú dostatočná doba na to, aby Vám bol predmetný trestný rozkaz už doručený. Vo Vašom prípade ako prvé Vám odporúčam informovať sa telefonicky prostredníctvom infocentra príslušného súdu. Na infocentre je potrebné uviesť spisovú značku Vášho konania, ak ju nepoznáte identifikovať sa menom a dátumom narodenia. V systéme preveria, v akom štádiu je Vaša trestná vec. Ak zistíte, že vo Vašej trestnej veci do dnešného dňa nebol trestný rozkaz vydaný je možné súdu zaslať žiadosť o vyhotovenie a doručenie trestného rozkazu. V žiadosti je potrebné identifikovať súd, ktorému je žiadosť určená, seba, uviesť spisovú značku konania, popísať stav veci a následne uviesť čoho sa dožadujete (t.j. vyhotovenie a doručenie trestného rozkazu).

Trápi vás "Doručenie trestného rozkazu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Doručenie trestného rozkazu (Trestné právo)

Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, povedať, či nadobúda trestný rozkaz platnosť, aj keď nebol prevzatý?

Odpoveď: Doručenie trestného rozkazu

(odpoveď odoslaná: 01.07.2022)

Dobrý deň,
iba na základe Vašej otázky je to nemožné povedať, lebo to závisí od mnohých skutočností. Ak ste zásielku neprevzali v odbernej lehote alebo ste ju odmietli prevziať, považuje sa za doručenú. Ak však z dôvodu neznámej adresy nie je možné zásielku doručiť, bude súd zisťovať iné možnosti ako doručiť zásielku.

§ 65 ods. 3 a 4 Trestného poriadku

(3) Ak nebol adresát zásielky zastihnutý na adrese, ktorú na tieto účely uviedol, doručí sa inej dospelej osobe bývajúcej v tom istom byte alebo v tom istom dome, alebo zamestnanej na tom istom pracovisku, ak je ochotná písomnosť prevziať a jej odovzdanie obstarať. Ak niet takej osoby, písomnosť sa uloží u orgánu, ktorý zásielku doručuje, a adresát sa vhodným spôsobom vyrozumie, kde a kedy si ju môže vyzdvihnúť. Písomnosť sa považuje za doručenú dňom, keď bola uložená, aj keď sa adresát o uložení nedozvedel.

(4) Písomnosť sa považuje za doručenú adresátovi aj vtedy, ak sa zásielka vráti z adresy, ktorú na tieto účely uviedol, s tým, že adresát je neznámy, a to dňom, keď bola zásielka vrátená orgánu činnému v trestnom konaní alebo súdu, aj keď sa adresát o tom nedozvedel.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Doručenie trestného rozkazu (Trestné právo)

Dnes môj syn a jeho kamarát dostali trestný rozkaz, v ktorom majú vyplatiť určitú sumu. Môžem sa opýtať, aká je na to lehota? Teda, koľko dní na to majú? Ďakujem.

Odpoveď: Doručenie trestného rozkazu

(odpoveď odoslaná: 25.07.2018)

Dobrý deň,

ak boli odsúdení trestným rozkazom a tento bol doručený, treba vychádzať z jeho znenia, to znamená, ako súd špecifikoval splnenie tejto povinnosti. Po nadobudnutí právoplatnosti a vykonateľnosti trestného rozkazu, majú odsúdení povinnosť zaplatiť trest. Na splnenie tejto povinnosti vyzve predseda senátu odsúdených, aby ho zaplatili do pätnástich dní, a upozorní ich, že inak bude nariadený výkon náhradného trestu odňatia slobody. Súd by Vás mal poučiť,akým spôsobom ho treba zaplatiť (najmä uviesť platobné údaje).


Podotázka: Doručenie trestného rozkazu (Trestné právo)

Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať, či je možné, že nemôžem nájsť na stránke www.justice.gov.sk trestný rozkaz podľa spisovej značky ani identifikačného čísla spisu. Tento dokument je z roku 2014 a zdá sa, že nie je zaznamenaný, napriek tomu, že uvedený okresný súd a samosudca majú zaznamenané iné pojednávania v tom istom období, ako mám ja uvedené na papieroch. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Doručenie trestného rozkazu

(odpoveď odoslaná: 07.03.2017)

Dobrý deň,

súdy sú síce povinné podľa § 82a zákona č. 757/2004 Z. z. o súdoch v účinnom znení zverejňovať právoplatné rozhodnutia vo veci samej ako aj rozhodnutia, ktorými sa končí konanie do 15 pracovných dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti týchto rozhodnutí (a v rovnakej lehote aj všetky rozhodnutia vydané počas tohto konania, ktoré boli zrušené, potvrdené alebo zmenené súdom vyššieho stupňa a rozhodnutia, ktoré zrušujú rozhodnutia súdu nižšieho stupňa), no napriek tomu ide len o informačný systém, v ktorom sa môžu vyskytnúť aj chyby.

Ak sa teda dané konanie už právoplatne skončilo a nenachádza sa v danej databáze, môžete adresovať predsedovi súdu (ktorý zodpovedá podľa § 74 ods. 1 písm. j) zákona o súdoch) podnet v danej veci.

Ak ste boli stranou v uvedenom trestnom konaní, môžete si na danom súde vyžiadať za súdny poplatok aj odpis rozhodnutia. Odpis narozdiel od rozhodnutie zverejneného v centrálnom informačnom systéme nebude anonymizované.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Doručenie trestného rozkazu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.