Máte
otázku?

Doručenie písomného rozhodnutia a právoplatnosť


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Nitra

Otázka: Doručenie písomného rozhodnutia a právoplatnosť

Dobrý deň, viete mi odpovedať, za aký čas približne príde v Bratislave rozhodnutie o dedičskom konaní? Dedičské konanie prebehlo ešte v máji 2016. Ďakujem.

Odpoveď: Doručenie písomného rozhodnutia a právoplatnosť

Dobrý deň, v príslušných ustanovení vtedy platného Občiansko-súdneho poriadku mali súdy lehotu 30 dní na odoslanie písomného vyhotovenia rozhodnutia jednotlivým účastníkom konania. Súdy síce nie vždy túto lehotu dodržiavajú, avšak 6 mesiacov od ukončenia dedičského konania je dlhá doba. Odporúčam Vám informovať sa na príslušnom súde alebo u povereného notára k Vašej spisovej značke konania a zistiť, prečo Vám do dnešného dňa nebolo doručené písomné vyhotovenie rozhodnutia. Je možné, že súd má problém s jeho doručením Vašej osobe alebo ho doručil na zlú adresu a prevzal ho niekto iný (aj poštárky niekedy pochybia). Následne budete môcť zistiť aj to, či rozhodnutie náhodou nenadobudlo právoplatnosť (aj keď nemalo, nakoľko Vám ešte nebolo doručené). Súdy o právoplatnosti nevydávajú žiadne rozhodnutie. Právoplatnosť a prípadne vykonateľnosť sa iba vyznačia na originály súdneho rozhodnutia. O právoplatnosti sa môžete informovať na infocentre príslušného súdu.

Trápi vás "Doručenie písomného rozhodnutia a právoplatnosť" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Doručenie písomného rozhodnutia a právoplatnosť (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň. V decembri minulého roku som sa rozviedla, avšak pretože som zmenila bydlisko, rozhodnutie mi nebolo doručené. Je možné žiadať o toto rozhodnutie písomne na príslušnom okresnom súde? Momentálne bývam pomerne ďaleko a nemám sa ako dostať na súd, aby som vybavila papiere. Existuje takáto možnosť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Doručenie písomného rozhodnutia a právoplatnosť

(odpoveď odoslaná: 19.10.2015)

Dobrý deň, v takomto prípade je možné požiadať súd o vydanie originálu rozhodnutia. Žiadosť adresujte súdu, ktorý rozhodoval o rozvode, pričom v žiadosti uveďte i všetky podstatné skutočnosti (boli ste rozvedení, odsťahovali ste sa, nebolo Vám dodnes doručené rozhodnutie...). V takýchto prípadoch je potrebné doložiť priamo so žiadosťou kolkové známky v hodnote 1,50 € (za každých aj začatých 10 strán rozhodnutia) na úhradu súdneho poplatku spojeného s vyhotovením rovnopisu súdneho rozhodnutia. Ak by ste kolkové známky nepriložili k žiadosti (najlepšie je ich nalepiť priamo na návrh) súd by Vás vyzval na jej úhradu, čo však môže chvíľu trvať a tým sa celý proces predlžuje. V žiadosti uveďte i Vašu adresu, na ktorú Vám má súd doručiť rovnopis rozhodnutia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Doručenie písomného rozhodnutia a právoplatnosť" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.