Máte
otázku?

Nútené vymáhanie pohľadávky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Nitra

Otázka: Nútené vymáhanie pohľadávky

Dobrý deň. Mám problém s exekúciou, konkrétne s nezaplatenými faktúrami za roky 2012, 2013 a 2014. Nemohla som uhradiť faktúry za tovar, ktorý mi nebolo zaplatený. Teraz splácam, čo môžem exekútorovi. Aktuálne sa mi však hlási vymáhačská spoločnosť a vymáhajú ten istý dlh. Každý druhý deň ma navštívia u mnôžstva doma a vyhrážajú sa mi. Napriek tým, že ich informujem o splácaní exekútreovi, to nepomáha. Chcela by som sa opýtať, či majú na to právu a ako ich môžem zastaviť? Situácia sa zhoršila natoľko, že sa dokonca vyhrážajú aj mojim deťom, keď nezastihnú mňa. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Nútené vymáhanie pohľadávky

Dobrý deň. Exekúcia je v zásade jediný legálny spôsob núteného výkonu rozhodnutia. Pritom nie je prípustné, aby od Vás niekto žiadal dvakrát tú istú pohľadávku. Rovnako nie je prípustné, aby sa Vám vymáhačská firma vyhrážala, a už vôbec nie Vašim deťom, ktoré nie sú v pozícii dlžníka a ani v pozícii povinného z exekúcie. Ak sa bude daná vymáhačská firma vyhrážať Vám alebo Vašim deťom, je na mieste kontaktovať políciu.

Trápi vás "Nútené vymáhanie pohľadávky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nútené vymáhanie pohľadávky (Vymáhanie pohľadávok)

Ďakujem za odpoveď. Prosím, existuje nejaký zákon alebo paragraf, ktorý by stanovoval, že nemôžu vymáhať duplicitné pohľadávky a vyhrážať sa mi? Aj dnes tu boli a správali sa ako nenormálni. Obávala som sa, že ma fyzicky napadnú.

Odpoveď: Nútené vymáhanie pohľadávky

(odpoveď odoslaná: 26.06.2017)

Dobrý deň. To, že ten istý dlh nemožno vymáhať dvakrát, vyplýva zo samotnej podstaty veci. Ako som však už uviedol v prvej odpovedi, pokiaľ Vás bude dotyčná vymáhačská firma opätovne kontaktovať a navštevovať osobne, pričom to bude sprevádzané vyhrážaním sa a pod., je na mieste privolanie polície. Polícia by následne mala vec riešiť v zmysle priestupkového zákona alebo, v najkrajnejšom prípade, aj prostriedkami trestného práva.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nútené vymáhanie pohľadávky (Vymáhanie pohľadávok)

Dal som priateľke peniaze na kúpu auta. Keďže sme sa rozišli, môžem od nej dostať späť svoje peniaze?

Odpoveď: Nútené vymáhanie pohľadávky

(odpoveď odoslaná: 12.12.2016)

Dobrý deň,

ak ste svojej bývalej priateľke na kúpu auta peniaze darovali, v takom prípade by ste sa mohli svojich peňazí domáhať len v prípade, ak sa správa voči Vám alebo členom Vašej rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Taká situácia ale z Vami opísaného skutkového stavu nevyplýva. Ak ste jej peniaze darovali a Vaša bývalá priateľka sa nespráva uvedeným spôsobom, nemožno sa domáhať vrátenia daru.

V prípade, ak ste jej peniaze poskytli bez toho, že by ste sa dohodli, že išlo o dar (a v súdnom konaní by nebolo preukázané inak) išlo by z právneho hľadiska o poskytnutie peňažných prostriedkov bez právneho dôvodu a v takomto prípade by ste mali právo domáhať sa vrátenia poskytnutých peňazí (bezdôvodného obohatenia) s tým, že Vaše právo sa premlčí po dvoch rokoch odo dňa, keď k bezdôvodnému obohateniu (poskytnutiu peňazí Vašej bývalej priateľke bez toho, že by išlo o darovanie, pôžičku a pod.) došlo.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nútené vymáhanie pohľadávky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.