Máte
otázku?

Doklady k dedičskému konaniu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Doklady k dedičskému konaniu

Dobrý deň, chcel som sa informovať. Na predbežnom stretnutí k dedičskému konaniu nás notárka požiadala o potvrdenie o pohrebe, ktoré však nevieme nájsť. Na základe toho nám oznámila, že nebude možné odpočítať si z dedičského konania celoživotnú sumu za pohreb. Je skutočne potrebné tento doklad predkladať? Pri dedičskom konaní po otcovi sme tento doklad predkladať nemuseli. Ďakujem.

Odpoveď: Doklady k dedičskému konaniu

Dobrý deň, pokiaľ ste platili náklady na pohreb v určitej výške, je potrebné to preukázať. Pokiaľ sa všetci zhodnú na tom, aké boli náklady na pohreb, potom to nemusíte preukazovať.

Pri dedičskom konaní po otcovi ste to pravdepodobne nemuseli prekladať z dôvodu, že ste sa na tejto sume zhodli s ostatnými dedičmi.

Trápi vás "Doklady k dedičskému konaniu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Doklady k dedičskému konaniu (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj brat, ktorý je už bohužiaľ zosnulý, pôsobil ako predseda Lesného pozemkového spoločenstva. Po jeho smrti chce bývalý podpredseda spoločenstva uviesť sumu približne 6000 eur ako pohľadávku v rámci dedičského konania. No doteraz mi nepredložil žiadne dokumenty, ktoré by jeho nároky na pohľadávku odôvodňovali. Ako by som mal(a) postupovať ďalej? Domnievam sa, že táto pohľadávka je neopodstatnená a vymyslená.

Odpoveď: Doklady k dedičskému konaniu

(odpoveď odoslaná: 15.07.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že tomu, aby veriteľ neprihlásil pohľadávku do dedičského konania. Samotné prihlásenie pohľadávky do dedičského konania ešte v zmysle práva neznamená, že vy ako dedičia s pohľadávkou súhlasíte a túto uznávate. Veriteľ musí svoju pohľadávku riadne preukázať, vrátane skutočnosti, že táto vznikla pred úmrtím poručiteľa a vyslovene za túto zodpovedá poručiteľ. Keďže nevieme o akú pohľadávku ide, potom napriek skutočnosti, že veriteľ by v dedičskom konaní doložil aj nejaké doklady, pohľadávku ako dedičia neuznávajte.
Uvádzame súčasne, že prihlásením pohľadávky do dedičského konania neprestáva plynúť premlčacia doba. Všeobecná premlčacia doba je 3 roky roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo uplatniť po prvý raz.

V dedičskom konaní jednoducho uvediete, že pohľadávku veriteľa neuznávate v celom rozsahu.

Bude následne vecou veriteľa /lesného hospodárstva/ ako sa k veci postaví a či podá žalobu na súd. V prípade, že by k tomu došlo, kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Doklady k dedičskému konaniu (Dedičské právo)

Dobrý deň, je v rámci dedičského konania pas považovaný za doklad totožnosti? Momentálne mám neplatný občiansky preukaz.

Odpoveď: Doklady k dedičskému konaniu

(odpoveď odoslaná: 11.05.2023)

Dobrý deň, na dedičskom konaní sa môžete samozrejme preukázať aj pasom. Tam ide predovšetkým o overenie totožnosti dediča. Je v podstate jedno, či sa preukážete občianskym preukazom alebo pasom. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Doklady k dedičskému konaniu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.