Máte
otázku?

Dokedy nám dajú vyrozumenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Nitra

Otázka: Dokedy nám dajú vyrozumenie?

Po konaní o rozvod na Okresnom súde v Komárne sme v termíne právoplatnosti podali odvolanie - žiadosť o späťvzatie žiadosti o rozvod dňa 6.9.2016. Doposiaľ sme nedostali žiadnu odpoveď. Môžete mi, prosím, informovať o termínoch vyrozumenia?

Odpoveď: Dokedy nám dajú vyrozumenie?

Dobrý deň, neviem čo máte na mysli pod pojmom "v termíne právoplatnosti". Na základe toho Vám uvediem postup všeobecne pri späťvzatí návrhu na rozvod manželstva v rámci lehoty na podanie odvolania. V prípade, ak je po vydaní rozhodnutia okresného súdu v rámci lehoty na podanie odvolania vzatý návrh na rozvod manželstva späť, o tomto späťvzatí návrhu rozhoduje krajský súd. Tzn. že vo Vašom prípade bude o pripustení späťvzatia návrhu rozhodovať Krajský súd v Nitre. Súdy nemajú zákonom stanovenú žiadnu lehotu na vydanie rozhodnutia. Všeobecne je možné povedať, že rozhodovanie na krajských súdoch trvá aspoň 9-12 mesiacov. Vzhľadom na to, že vo Vašom prípade ide o špecifický prípad, môže sa stať, že súd rozhodne aj skôr. Rozhodnutie krajského súdu Vám bude doručené do vlastných rúk. Po právoplatnosti rozhodnutia o pripustení späťvzatia konania a zastavení súdneho konania bude rozvodové konanie na súde zastavené a ukončené.

Trápi vás "Dokedy nám dajú vyrozumenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dokedy nám dajú vyrozumenie? (Rozvod)

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať na nasledovnú záležitosť. Napriek tomu, že som spor vyhrala a ubehlo už viac ako 15 dní, stále nemám žiadne vyrozumenie týkajúce sa ďalšieho postupu. Nie som si istá, či sa druhá strana odvolala, alebo nie. Môžete mi, prosím, poradiť, ako by som to mohla zistiť? Ak sa neodvolali, kedy by mi malo prísť vyjadrenie zo súdu? Ďakujem.

Odpoveď: Dokedy nám dajú vyrozumenie?

(odpoveď odoslaná: 28.11.2019)

Dobrý deň, 

pokiaľ Vám bol doručený rozsudok, súd Vás vyrozumie iba o podaní prípadného odvolania proti rozsudku. 

Po uplynutí odvolacej doby odporúčame kontaktovať informačné centrum príslušného súdu a zistiť, či vo veci bolo podané odvolanie; ak odvolanie podané nebolo, je treba požiadať o vyznačenie doložky právoplatnosti a vykonateľnosti rozsudku.

Ak bola rozsudkom súdu uložená povinnosť na plnenie, odporúčame Vám poslať žalovanému doporučenú výzvu k úhrade a ak k úhrade nedôjde, budete musieť podať návrh na exekučné konanie. Exekučný návrh Vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor.

V prípade problémov nás kontaktujte. Mnohokrát výzva cestou advokátskej kancelárie je účinným prostriedkom v tom smere, aby dlžná suma Vám bola uhradená.

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dokedy nám dajú vyrozumenie? (Rozvod)

Vážený pán advokát, myslel som termínom "právoplatnosti" obdobie na možnosť odvolania, t.j. do 15 dní po vynesení rozsudku Okresného súdu v Komárne.

Odpoveď: Dokedy nám dajú vyrozumenie?

(odpoveď odoslaná: 14.10.2016)

Dobrý deň, v takom prípade platí to čo je uvedené v predošlej odpovedi na Vašu pôvodnú otázku. O pripustení späťvzatia návrhu na rozvod manželstva bude rozhodovať krajský súd. Súdy nemajú zákonom určené lehoty na rozhodnutie. Vzhľadom na nastavenie našej právnej úpravy (zákonom a ústavou poskytnutá ochrana manželstvu) je však možné skonštatovať, že ak bolo späťvzatie návrhu doručené súdu včas, nemal by byť problém s pripustením späťvzatia návrhu a zastavením konania. V súčasnosti Vám nezostáva nič iné, len čakať na doručenie rozhodnutia o pripustení späťvzatia návrhu a zastavení konania.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dokedy nám dajú vyrozumenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.