POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Dohoda o vyporiadaní BSM a rozvod


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Žilina

Otázka: Dohoda o vyporiadaní BSM a rozvod

Dobrý deň, existuje nejaký vzor tlačiva pre dohodu manželov, ktorý môže byť priložený k žiadosti o rozvod? Ako manželia nemáme spoločný majetok. Žijeme v zahraničí a spoločne vlastníme len auto, ktoré si manžel chce ponechať po rozvode. Preto potrebujeme vhodne spísať, že mi vyplatí peniaze, ktoré som investovala do jeho kúpy. Po vyplatení týchto peňazí si ponechá auto a doplatí lízing. Žiadosť o rozvod podávam ja, ako manželka, a našim zámerom je pomôcť procesu prebehnúť čo najrýchlejšie a na základe dohody. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Dohoda o vyporiadaní BSM a rozvod

Dobrý deň. 

V návrhu na rozvod sa uvádzajú len dôvody rozvrátenosti manželstva, nevyporiadava sa v ňom majetok. Návrh po jeho podaní na súde je následne súdom poslaný na vyjadrenie druhému manželovi, ktorý zašle k návrhu vyjadrenie. Následne bude po jeho vyjadrení stanovený termín pojednávania, na ktorom, ak obidve strany súhlasia, bude manželstvo rozvedené.

Až po právoplatnosti rozhodnutia o rozvode môžete spísať dohodu o vyporiadaní BSM. Vzor tlačiva dohody o vyporiadaní BSM neexistuje, pretože každý prípad je iný.

Ak sa chcete rozviesť čo najskôr a žijete v zahraničí, odporúčam obrátiť sa na advokáta, ktorý Vás bude v konaní zastupovať.  

Trápi vás "Dohoda o vyporiadaní BSM a rozvod" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dohoda o vyporiadaní BSM a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať na zmluvu o budúcej dohode vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Je táto zmluva právne záväzná, alebo ide len o formálny dokument? Potrebujem ju mať pri rozvodovom konaní? Je odporúčané ju vypracovať?

Odpoveď: Dohoda o vyporiadaní BSM a rozvod

(odpoveď odoslaná: 18.10.2023)

Dobrý deň, z otázky usudzujeme, že nateraz ste žiadnu dohodu o budúcej zmluve o vyporiadaní BSM po rozvode nepodpísali. Dohoda je právne záväzná ak ju jej účastníci aj podpísali. Predmetná dohoda sa uzatvára podľa § 50a/ Občianskeho zákonníka :

"(1) Účastníci sa môžu písomne zaviazať, že do dohodnutej doby uzavrú zmluvu; musia sa však pritom dohodnúť o jej podstatných náležitostiach. (2) Ak do dohodnutej doby nedôjde k uzavretiu zmluvy, možno sa do jedného roka domáhať na súde, aby vyhlásenie vôle bolo nahradené súdnym rozhodnutím. Právo na náhradu škody tým nie je dotknuté. (3) Tento záväzok zaniká, pokiaľ okolnosti, z ktorých účastníci pri vzniku záväzku vychádzali, sa do tej miery zmenili, že nemožno spravodlivo požadovať, aby sa zmluva uzavrela."

Uvádzame, že súčasťou konania o rozvod manželstva nie je vyporiadanie bezdpodielového spoluvlastníctva manželov, keďže k samotnému rozvodu ani nemusí dôjsť.

Otázka vhodnosti podpísania predmetnej dohody je otázka, závisí to od konkrétnych okolností prípadu.

Odporúčam konzultáciu u advokáta.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dohoda o vyporiadaní BSM a rozvod (Rozvod)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom platby poplatkov. Existuje nejaký kolok? Ak to posielam zo zahraničia, ako mám uhradiť tieto poplatky? Je povinné, aby ich niekto za mňa uhradil na Slovensku? Alebo je potrebné, aby som poveril niekoho na Slovensku, aby moju žiadosť odniesol na súd a tam uhradil príslušné poplatky? Ďakujem Vám za informácie.

Odpoveď: Dohoda o vyporiadaní BSM a rozvod

(odpoveď odoslaná: 16.05.2017)

Dobrý deň. 

Poplatok je možné uhradiť rôznymi spôsobmi a to:

1) prostredníctvom samoobslužných platobných terminálov, tzv. kioskov (tie sa nachádzajú priamo na súde),

2) prostredníctvom ekolku, ktorý sa zakúpi na pošte,

3) prostredníctvom mobilnej aplikácie eKolok, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť z GooglePlay, 

4) prostredníctvom Platobného predpisu, ktorý vystaví súd po podaní návrhu na súd. Tento platobný predpis je možné uhradiť aj prevodom z účtu. 

Ak budete podávať na súd návrh zo zahraničia, tak buď uhradíte kolok hneď (vo Vašom prípade cez mobilnú aplikáciu) alebo počkáte na vystavenie platobného predpisu zo strany súdu, ktorý potom uhradíte prevodom z účtu. Ak splnomocníte advokáta na konanie, tak on vybaví aj úhradu súdneho poplatku. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dohoda o vyporiadaní BSM a rozvod" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.