POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Vážne ohrozenie a vážne narušenie výchovy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo,

Otázka: Vážne ohrozenie a vážne narušenie výchovy

Môj neplnoletý syn bol po rozvode zverený do osobnej starostlivosti mojej manželky. Podľa môjho názoru však nezvláda jeho výchovu. Manželka má slabosť pre alkohol, doma organizuje rôzne večierky, ktoré sa tiahnu do skorých ranných hodín a nedbá o syna tak, ako by mala. Syn pritom nechodí pravidelne do školy. Preto mám podozrenie na vážne ohrozenie a narušenie výchovy maloletého. Môžete mi povedať, čo by som presne pred súdom musel dokázať, aby sa tieto dve skutkové podstaty naplnili?

Odpoveď: Vážne ohrozenie a vážne narušenie výchovy

R 21/1990

Za vážne ohrozenie výchovy maloletého dieťaťa možno považovať taký stav, keď jeho výchova síce ešte nie je narušená, je však reálna možnosť jej narušenia spočívajúca najmä v nevyhovujúcom rodinnom prostredí, v nedostatku mravnej a výchovnej spôsobilosti rodičov (napr. rodičia sa dopúšťajú trestnej činnosti, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, sú psychicky narušení a pod.)

 

Za vážne narušenie výchovy maloletého dieťaťa súdy považujú jeho sústavné záškoláctvo, častejšie dopúšťanie sa drobných krádeží a poškodzovanie cudzej veci, predčasný pohlavný život, úteky z domu, požívanie alkoholických nápojov a pod.

Trápi vás "Vážne ohrozenie a vážne narušenie výchovy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vážne ohrozenie a vážne narušenie výchovy (Rodinné právo)

Dobrý deň, dozvolím si opísať našu situáciu. S manželkou sa už dlhší čas nerozumieme, preto sme sa rozhodli žiť oddelene. Máme spolu dve deti, ktoré majú 6 rokov. Manželka sa vyjadrila, že o deti sa starať nechce a že ich mám vziať do svojej opatery. S týmto návrhom som súhlasil, ale ràd by som mal od nej písomné potvrdenie o zverení detí do mojej opatery. Chcel by som vedieť, aký dokument potrebujem k tomu, aby mi ho mohla podpísať, a kde ho môžem získať resp. vybaviť. To isté platí aj o spoločne nadobudnutých veciach (TV, PC, auto atď.). Rád by som upozornil, že obaja pracujeme na Slovensku. Budem vám vďačný, ak mi odpoviete na môj e-mail, prípadne mi poskytnete viac podrobností. Ďakujem.

Odpoveď: Vážne ohrozenie a vážne narušenie výchovy

(odpoveď odoslaná: 09.03.2017)

Dobrý deň. 

 

Z dôvodu toho, že ako manželia spolu nežijete, máte právo uzavrieť s manželkou dohodu o úprave výkonu rodičovských práv a povinností k maloletým deťom, v ktorej uvediete podmienky, na ktorých ste sa dohodli. Táto dohoda musí byť podpísaná oboma rodičmi a na to, aby bola aj vykonateľná, musí byť schválená súdom. S prípravou tejto dohody ako aj s podaním návrhu na súd Vám vieme pomôcť. 

Veci, ktoré ste nadobudli počas manželstva, patria do BSM, ktoré zaniká právoplatnosťou rozhodnutia o rozvode. Až do tohto momentu majú právo užívať všetky veci, či už hnuteľné alebo nehnuteľné, obidvaja manželia.  Aj o užívaní týchto vecí môžete s manželkou uzavrieť písomnú dohodu, s prípravou ktorej Vám vieme pomôcť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vážne ohrozenie a vážne narušenie výchovy (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať, či môže napríklad súd zasiahnuť do výchovy dieťaťa nejakým spôsobom. Čo sa stane, ak je dieťa problémové a nerešpektuje svojich rodičov? Ako je to so zásahom súdu do výchovy zo strany rodičov?

Odpoveď: Vážne ohrozenie a vážne narušenie výchovy

(odpoveď odoslaná: 26.01.2014)

Dobrý deň, 

v súlade s platnou legislatívnou úpravou je zásah súdu možný. Konkrétne podľa § 37 ods. 1 Zákona o rodine "Nevhodné správanie sa detí, ako aj porušovanie povinností rodičov, vyplývajúcich z ich rodičovských práv a povinností, alebo zneužívanie ich práv môže každý oznámiť orgánu sociálnoprávnej ochrany detí, obci alebo súdu. Rovnako môže každý oznámiť tomuto orgánu, obci alebo súdu skutočnosť, že rodičia nemôžu plniť povinnosti vyplývajúce z rodičovských práv a povinností."

 

Súd má podľa § 37 ods. 2 Zákona o rodine  k dispozícii tieto inštitúty:

  1. napomenutie,
  2. určenie dohľadu nad výchovou,
  3. uloženie určitému obmedzeniu dieťaťu, ktorého dodržiavanie sleduje obec
  4. povinnosť dieťaťa alebo rodičov  podrobiť sa sociálnemu poradenstvu.

 

Veľmi frekventovaným opatrením je práve napomenutie, ktorého podstatu bližšie opisuje nasledujúce rozhodnutie súdu:

 

R 21/1990

"Napomenutie ako opatrenie jednorazovej povahy sa ukladá v prípade, ak u maloletého ide o ojedinelé vybočenie alebo poruchy menšieho charakteru a možno predpokladať, že napomenutie povedie k náprave maloletého. Podobne sa toto opatrenie ukladá rodičom alebo iným osobám, ktoré narušujú výchovu dieťaťa, ak sú toho názoru, že sa tým odstráni ich rušivé pôsobenie na maloletého."



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vážne ohrozenie a vážne narušenie výchovy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.