Máte
otázku?

Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako je možné spísať dohodu medzi rodičmi maloletého dieťaťa, ktorí nie sú manželia, nežijú v spoločnej domácnosti a ani nie sú rozvedení. Otec dieťaťa nie je zapísaný v rodnom liste. Chceme sa dohodnúť mimosúdne. Prosím o radu.

Odpoveď: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste

Dobrý deň,

v prvom rade je potrebné zdôrazniť skutočnosť, že pokiaľ dotyčný muž (aj keď je otcom) nie je zapísaný v rodnom liste, nehľadí sa na neho, z právneho hľadiska, ako na otca. Preto ani nemá vyživovaciu povinnosť a nemohli by ste ju súdne vynútiť. Odporúčam teda najprv určiť otcovstvo na matrike a následne uzavrieť dohodu o výživnom, ktorú si nechajte schváliť súdom. Tým, že ju súd scvháli bude exekučným titulom a bude možné plnenie výživného vynútiť aj súdne.

Trápi vás "Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či ma súd môže prikázať zapísať ako otca do rodného listu dieťaťa, na ktoré platím výživné, hoci nie som v ňom uvedený. Dieťa má tri roky. Ďakujem.

Odpoveď: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste

(odpoveď odoslaná: 12.03.2024)

Dobrý deň, na určenie otcovstva a následný zápis do rodného listu existujú rôzne právne mechanizmy, závisiace od konkrétnej situácie a súhlasu zúčastnených strán. Pokiaľ sa otázka otcovstva rieši na súde a otcovstvo nebolo dosiaľ určené ani zákonnou domnienkou svedčiacou manželovi matky, ani súhlasným vyhlásením rodičov pred matričným úradom, aplikujú sa ustanovenia týkajúce sa predbežného konania nazvaného konaním o určenie otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov. 

Ak nie je súhlas rodičov, postup môže byť komplexnejší a môže podliehať ďalším právnym krokom a dôkazom. Otec môže podať návrh na súd na určenie otcovstva. Ak budete popierať, že je otcom, súd nariadi znalecké dokazovanie. Takže otec sa môže cez súd dostať k určeniu otcovstva. Trvá to však minimálne rok. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.