Máte
otázku?

Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako je možné spísať dohodu medzi rodičmi maloletého dieťaťa, ktorí nie sú manželia, nežijú v spoločnej domácnosti a ani nie sú rozvedení. Otec dieťaťa nie je zapísaný v rodnom liste. Chceme sa dohodnúť mimosúdne. Prosím o radu.

Odpoveď: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste

Dobrý deň,

v prvom rade je potrebné zdôrazniť skutočnosť, že pokiaľ dotyčný muž (aj keď je otcom) nie je zapísaný v rodnom liste, nehľadí sa na neho, z právneho hľadiska, ako na otca. Preto ani nemá vyživovaciu povinnosť a nemohli by ste ju súdne vynútiť. Odporúčam teda najprv určiť otcovstvo na matrike a následne uzavrieť dohodu o výživnom, ktorú si nechajte schváliť súdom. Tým, že ju súd scvháli bude exekučným titulom a bude možné plnenie výživného vynútiť aj súdne.

Trápi vás "Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať, ak chcem podať na súd otca mojej dcéry žiadosť o výživné, pokiaľ nie je uvedený v rodnom liste.

Odpoveď: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste

(odpoveď odoslaná: 11.04.2024)

Dobrý deň,

pokiaľ sa pýtate na postup súdu, v takomto prípade by o návrhu nemohol konať skôr než by sa určilo otcovstvo k mal. dieťaťu, nakoľko vyživovaciu povinnosť vo vzťahu k dieťaťu majú rodičia matka a otec zapísaní v rodnom liste dieťaťa. Totiž pri podaní návrhu na určenie výživného proti otcovi je potrebné preukázať otcovstvo, a to rodným listom.  Ak daný muž nie je v rodnom liste dieťaťa zapísaný ako jeho otec, je nevyhnutné najprv určiť jeho otcovstvo. Toto je možné súdnou cestou podaním návrhu na určenie otcovstva alebo ak muž, ktorého označujete za biologického otca dieťaťa s určenním otcovstva súhlasí tak aj súhlasným vyhlásením rodičov na súde alebo matričnom úrade. Až po určení otcovstva súd bude konať o návrhu na určenie výživného vo vzťahu k mal. dieťaťu za predpokladu, že otec si nebude dobrovoľne plniť vyživovaciu povinnosť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či ma súd môže prikázať zapísať ako otca do rodného listu dieťaťa, na ktoré platím výživné, hoci nie som v ňom uvedený. Dieťa má tri roky. Ďakujem.

Odpoveď: Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste

(odpoveď odoslaná: 12.03.2024)

Dobrý deň, na určenie otcovstva a následný zápis do rodného listu existujú rôzne právne mechanizmy, závisiace od konkrétnej situácie a súhlasu zúčastnených strán. Pokiaľ sa otázka otcovstva rieši na súde a otcovstvo nebolo dosiaľ určené ani zákonnou domnienkou svedčiacou manželovi matky, ani súhlasným vyhlásením rodičov pred matričným úradom, aplikujú sa ustanovenia týkajúce sa predbežného konania nazvaného konaním o určenie otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov. 

Ak nie je súhlas rodičov, postup môže byť komplexnejší a môže podliehať ďalším právnym krokom a dôkazom. Otec môže podať návrh na súd na určenie otcovstva. Ak budete popierať, že je otcom, súd nariadi znalecké dokazovanie. Takže otec sa môže cez súd dostať k určeniu otcovstva. Trvá to však minimálne rok. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dohoda o platení výživného, ak otec nie je v rodnom liste" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.