Máte
otázku?

DNA testy v konaní o určenie otcovstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: DNA testy v konaní o určenie otcovstva

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na DNA testy. Moja kamarátka má dieťa a žije sama. Podala na otca dieťaťa súd o výživné. No na súde jej bolo povedané, že je najprv potrebné urobiť testy na otcovstvo. Lenže tento muž sa odvolal a ona nevie, ako postupovať ďalej. Môžete mi prosím poradiť, čo by mala robiť, aby sa jej situácia posunula ďalej? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: DNA testy v konaní o určenie otcovstva

Dobrý deň, v každom konaní o určenie otcovstva súd zároveň rozhoduje aj o určení výživného. V prípade Vašej kamarátky je otázne, či bolo začaté konanie o určenie otcovstva. Ak je doteraz vedené iba konanie o určenie výživného, bude potrebné zo strany Vašej kamarátky podať návrh na určenie otcovstva. V tomto návrhu musí určiť domnelého otca a uviesť skutočnosti svedčiace v prospech jej tvrdení (tzn. skutočnosti svedčiace tomu, že práve táto osoba je otcom dieťaťa). V takýchto konaniach je bežné, že sa za účelom preukázania otcovstva vykonávajú testy DNA. Rovnako je však bežné aj to, že ak sa otec bráni svojmu otcovstvo odmieta sa dobrovoľne podrobiť týmto testom. V takom prípade bude musieť Vaša kamarátka navrhnúť, aby tento dôkaz znaleckým posudkom nariadil priamo súd, ktorý zároveň uloží povinnosť domnelému otcovi zúčastniť sa znaleckého posudzovania jeho otcovstva. 

Trápi vás "DNA testy v konaní o určenie otcovstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: DNA testy v konaní o určenie otcovstva (Rodinné právo)

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala na niekoľko otázok. Som šestnásťročná a porodila som dieťa, ktoré som zverila mojej matke do starostlivosti, aby som mohla dokončiť školu.

V rodnom liste som neuviedla otca dieťaťa.

Má biologický otec nejaké právo požiadať o DNA test? Ďakujem.

Odpoveď: DNA testy v konaní o určenie otcovstva

(odpoveď odoslaná: 27.09.2016)

Dobrý deň

podľa § 94 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine:

 

“1) Ak nedošlo k určeniu otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov, môže dieťa, matka alebo muž, ktorý tvrdí, že je otcom, navrhnúť, aby otcovstvo určil súd.

 

2) Za otca sa považuje muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako stoosemdesiat a viac ako tristo dní, ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti.”

 

Muž, ktorý tvrdí, že je otcom dieťaťa sa môže obrátiť sa súd s návrhom na určenie otcovstva, pokiaľ s uznaním jeho otcovstva matka nesúhlasí. 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "DNA testy v konaní o určenie otcovstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.