Máte
otázku?

Dlžník v omeškaní veriteľ v omeškaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Dlžník v omeškaní veriteľ v omeškaní

14 apríla 2014 som si požičala od fyzickej osoby finančnú hotovosť vo výške 12. 000 eur. Uzavreli sme záložnú zmluvu zo zápisom do katastra, kde bol veriteľ zapísaný ako vecné bremeno v zmluve je uvedené že :----- Dlžník berie na vedomie, že ak nesplní svoju povinnosť zaplatenia pôžičky vo výške 15.000,- EUR do 14. 4. 2016 spôsobom uloženia do zálohy u právnika R. veriteľ ma právo žiadať zápis kúpy nehnuteľnosti na katastrálnom úrade vo svoj prospech, ak splní uloženie hotovosti u toho istého právnika v sume 30.000, - EUR. Právnik prevezme od veriteľa 30.000, - EUR na základe potvrdenia o prevzatí čiastky a zápise vyhlásenie dlžníka, že pôžička v sume 15.000, - bude započítaná do kúpnej ceny nehnuteľnosti. Ja som sa dostala do vážnych finančných ťažkosti a preto som nemohla svoj dlh splatiť. Veriteľ ma kontaktoval s tým že on momentálne tiež nemá peniaze na to aby prevzal nehnuteľnosť a tak som mala čakať po nejakom čase sa opäť ozval s tým, že našiel tretiu osobu ktorá kúpi môj dom ale mne bude vyplatené iba 20 000 nakoľko viacej tá jeho známa nemá. Odmietla som a. Tento týždeň mi poslal mail s týmto návrhom ---keby si išla zatiaľ do podnájmu niekam, na ten ti dám peniaze. Potom, keď predáš dom mi to vrátiš. Lacný podnájom na cca pol roka. Ten Cífer za 150 mesačne znie rozumne. Ja zabezpečím zatiaľ kompletnú opravu tvojho domu - okná, dvere, 2500 strecha, 2500 omietky, 1500 podlahy, 1500 zateplenie, fasáda, 5000  plyn, elektrina, kúrenie 5000 dajme tomu, že cca 20.000 e do toho budem musieť vložiť,  nemám peniaze nato, aby som teba vyplatil a dom prerobil, ale keď sa dohodneme, tak prerábku budem vedieť vybaviť. Myslíš, že dom sa za 80.000 bude dať predať? Ja myslím, že áno. 79900 e bude pekná cena ja si z predaja vezmem 40.000 e a tebe ostane tiež 40.000 e ak sa predá lepšie, zisk ide mne, a ty dostaneš stále len tých 40000 e  TOTO JE PRE TEBA NAJVÝHODNEJŠIE RIEŠENIE a stratíš najmenej. Pre mňa je to riziko, …. Prosím vás … je toto čo mi veriteľ ponúka v poriadku o oboch prípadoch ostanem bez strechy nad hlavou aj dcérou, keďže za 30 000 čo mi ostane nekúpim vôbec nič … pretože daň z predaja budem musieť zaplatiť ja a neviem, čo mám robiť, pomôžte mi prosím ďakujem.

Odpoveď: Dlžník v omeškaní veriteľ v omeškaní

Dobrý deň, požiadajte veriteľa o dohodu o ukončení zmluvy. Pokiaľ s tým nebude súhlasiť, nemusíte akceptovať jeho návrh, ktorý Vám písal.

Vo Vašom prípade je potrebné pozrieť, ako presne máte uzatvorenú uvedenú zmluvu, či náhodou tam nebudú chyby, ktoré by sa dali využiť vo Váš prospech a následne by bolo možné od zmluvy odstúpiť.

Trápi vás "Dlžník v omeškaní veriteľ v omeškaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dlžník v omeškaní veriteľ v omeškaní (Vymáhanie pohľadávok)

V prípade, že lehota splatnosti je do konca roka, je pri nedodržaní tejto lehoty dostatočné poslať výzvu a potom to môžem podať na súd? Eventuálne by som sa obrátil na vašu kanceláriu, ak máte zastúpenie po celej Slovenskej republike.

Odpoveď: Dlžník v omeškaní veriteľ v omeškaní

(odpoveď odoslaná: 21.10.2016)

Dobrý deň, dlžník sa dostane do omeškania s plnením peňažného záväzku uplynutím lehoty splatnosti. Pre podanie súdnej žaloby nie je nutná písomná výzva. V praxi sa však písomné výzvy s pripomenutím záväzku adresované dlžníkom mnohokrát osvedčili a došlo k splneniu povinnosti ešte pred začatím súdneho konania. Preto Vám vyhotovenie a následne odoslanie písomnej výzvy odporúčam. Na jej vypracovanie a ďalšie zastupovanie pri vymáhaní vašej pohľadávky môžete splnomocniť aj advokátsku kanceláriu. V prípade záujmu ju preto neváhajte kontaktovať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dlžník v omeškaní veriteľ v omeškaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.