Máte
otázku?

Dieťa samé doma


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Dieťa samé doma

Som momentálne nezamestnaná a úrad práce mi ponúka miesto v trojsmennej prevádzke. Mám však deti vo veku 12 a 10 rokov. Manžel má každý tretí deň 24-hodinovú službu, čím deti by niekedy museli zostať samé doma celé popoludnie alebo v noci. Rada by som vedela, či existuje zákon, ktorý upravuje, či môžem ponechať moje deti doma samé. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Dieťa samé doma

Dobrý deň, žiadny zákon Vám nepredpisuje presný spôsob starostlivosti o maloleté deti. Ako rodičia ste v zmysle zákona o rodine povinní obaja zabezpečovať sústavnú a dôslednú starostlivosť o výchovu, zdravie... Je na Vás akým spôsobom zabezpečujete starostlivosť o Vaše maloleté deti. Túto starostlivosť však musíte zabezpečovať najlepšie ako viete a v najlepšom záujme Vašich maloletých detí v zmysle článku 5 zákona o rodine. Tzn. že v prípade, ak neviete v určitý čas zabezpečiť sama osobnú starostlivosť musíte sa zariadiť tak, aby bola osobná starostlivosť o maloleté deti zabezpečená (napr. pomocou starých rodičov). Je dôležité si uvedomiť, že Vy zodpovedáte za riadny výkon starostlivosti o maloleté deti.

Trápi vás "Dieťa samé doma" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dieťa samé doma (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Môžem nechať svojho syna (17 rokov) samého doma na 7 dní, za predpokladu, že sa bude každý druhý deň ukazovať starej mame, aby sa uistila, že je v poriadku? Plánujem tiež s ním každý deň volať. Potraviny má nakúpené a má aj hotovosť.

Odpoveď: Dieťa samé doma

(odpoveď odoslaná: 12.08.2023)

Dobrý deň, podľa slovenského práva sa na otázku, či môže byť 17-ročné dieťa samé doma chápe v kontexte zákonného dozoru. S touto otázkou sa stretávame pomerne často. Napriek tomu, že u dieťaťa vo veku 17 rokov je sebestačné, je stále potrebné dbať na jeho dohľad. Z rovnakých dôvodov pri dĺžke absencie siedmich dní odporúčame aspoň periodickejší dozor dospelého – nie iba telefonické hovory a prítomnosť staršej osoby. Táto situácia ale závisí od konkrétnej situácie a konkrétnych okolností. Záleží na zrelosti dieťaťa, jeho schopnosti postarať sa o seba a na množstve rôznych faktorov. Bez dlhšieho rozhodovania však platí, že by mal byť zabezpečený adekvátny dozor. Ak sa mu niečo stane, nesie dozor zodpovednosť, lebo stále je maloletý. Rodičia to ale takto robia bežne.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dieťa samé doma (Rodinné právo)

Dobrý večer, chcem poprosiť o pomocnú radu. Nedávno som zistila, že ma môj manžel podvádza s inou ženou (viem, kto to je). Problém je takýto: keďže pracujem aj v noci, zodpovednosť za deti nesie môj muž. Deti sú vo veku 6 a 9 rokov. Sedmého júla mi dcéra volala o jednej v noci s tým, že otec nie je doma. Zanechal ich teda samé doma od 22:55 a vrátil sa až o 01:20. Podľa výpisu z telefónu som zistila, že tam sú hovory s milenkou, ktorá ho zavolala k sebe v nočných hodinách, hoci vedela, že on má doma deti a ja som na nočnej. Všetko bolo naplánované prakticky počas celého dňa. Vyplýva to z hovorov a SMS správ, ktoré si vymenili. Je možné tieto dve osoby nejakým spôsobom potrestať za ich nezodpovednosť? Veľmi by ma to potešilo, hlavne kvôli mojej dcére, ktorá bola vystrašená. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dieťa samé doma

(odpoveď odoslaná: 04.08.2020)

Dobrý deň,
v takom prípade by ste mohli žiadať napr. to, aby súd zveril deti len Vám, s tým, že by ste si zabezpečili inú osobu na stráženie v čase Vašej neprítomnosti. Na trestný čin to však nevidím. Až keby sa dieťaťu napr. niečo stalo, nejaké poškodenie zdravia a preukázalo sa, že v danom čase bolo na starosti otca, mohol by byť trestne stíhaný.


Podotázka: Dieťa samé doma (Rodinné právo)

Dobrý deň. Mám prácu na úrade práce a smerujú ma do trojsmennej prevádzky. Máme desaťročné dieťa. Manžel pracuje v zahraničí - tri týždne je mimo domova a jeden týždeň je doma. Žijeme sami. Je zbytočné vysvetľovať tej pani, že nemôžem nechať dcéru doma celú noc. Tvrdí, že to nemôžem robiť, kým dcéra nepovstane deväť rokov, a keďže má už desať rokov, tak môžem. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dieťa samé doma

(odpoveď odoslaná: 19.09.2018)

Dobrý deň,
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Podľa ust. § 36 zákona o službách zamestnanosti platí, že za nespoluprácu uchádzača o zamestnanie s úradom práce sa okrem iných považuje aj odmietnutie ponuky vhodného zamestnania sprostredkovaného úradom bez vážnych dôvodov alebo odmietnutie nástupu do vhodného zamestnania sprostredkovaného úradom bez vážnych dôvodov.

Za vážny dôvod podľa cit. zákona sa považuje okrem iných aj "ak miesto výkonu zamestnania a povaha zamestnania manžela alebo ak miesto výkonu zamestnania a povaha zamestnania neumožňujú zabezpečiť sprevádzanie dieťaťa do desiatich rokov veku do predškolského zariadenia alebo do školy." 


Zákon hovorí o  sprevádzaní maloletého dieťaťa do 10 rokov veku do školy. Zákon nehovorí o tom, že  dieťa vzhľadom na tento vek 10 rokov môže byť samé doma aj v nočných hodinách resp. celú noc. Tu nesie v celom rozsahu zodpovednosť za dieťa jeho rodič so všetkými trestnoprávnymi následkami. 
Máme ten názor, že zamestnankyňa UP Vám podala nepravdivú a aj nesprávnu informáciu.                    

Sme názoru, že odmietnutie ponúkaného zamestnania do 3 zmennej prevádzky sa nemôže vo Vašom prípade považovať za nespoluprácu s úradom.

 

Ďalej poukazujeme na ust. § 2016 Trestného zákona platí /citujeme/ : 
Opustenie dieťaťa 
(1) Kto opustí dieťa, o ktoré má povinnosť starať sa a ktoré si nemôže zadovážiť pomoc, a vystaví ho tým nebezpečenstvu smrti alebo ublíženia na zdraví, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov. 
(2) Odňatím slobody na tri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 
a) závažnejším spôsobom konania, alebo 
b) na dieťati mladšom ako šesť rokov. 
(3) Odňatím slobody na sedem rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, alebo 
b) za krízovej situácie.
 

Zodpovednosť je teda na Vašich pleciach, legislatívne nie je možné nechať maloleté deti doma osamote počas vašej neprítomnosti dlhší čas, jedine pod dozorom osoby staršej ako 18 rokov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dieťa samé doma" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.