Máte
otázku?

Dedičstvo maloletého dieťaťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Dedičstvo maloletého dieťaťa

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Žijem sama s dcérkou, nemáme žiadnu rodinu a s partnerom, ktorý nemá u mňa trvalý pobyt. Ak by sa mi niečo stalo a moja dcéra, ktorá má 10 rokov, nie je plnoletá, kto by dedil môj majetok? Alebo čo by sa stalo s majetkom? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedičstvo maloletého dieťaťa

Dobrý deň, celý Váš majetok by zdedila Vaša dcéra, aj keď nie je plnoletá. To, že nie je plnoletá ju nerobí nespôsobilou na dedenie. Kým by nadobudla plnoletosť, tak by jej majetok spravoval jej zákonný zástupca. V súčasnosti ste jej zákonným zástupcom Vy. V prípade, že by sa Vám niečo stalo a zároveň ak nemáte už vôbec žiadnu ďalšiu rodinu (ani starých rodičov, súrodencov...) súd by rozhodoval o jej zverení do náhradnej osobnej starostlivosti. Vzhľadom na to, že súd má povinnosť zo zákona pri náhradnej osobnej starostlivosti dieťa zveriť do osobnej starostlivosti príbuznému maloletého dieťaťa, súd by v prvom rade zisťoval, či žije nejaký príbuzný Vašej maloletej dcéry. V prípade, že by súd zistil, že už žiadny príbuzný nežije, tak by ju mohol zveriť do náhradnej osobnej starostlivosti Vášmu partnerovi. Súdy v týchto konaniach vždy rozhodujú v záujme maloletého dieťaťa, a preto by aj vo Vašom prípade skúmal, či je zverenie Vašej dcéry do osobnej starostlivosti Vášmu partnerovi v jej najlepšom záujme.

Trápi vás "Dedičstvo maloletého dieťaťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedičstvo maloletého dieťaťa (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či mám nejaké právo na podiel z majetku, ktorý získal môj brat od nášho otca. Ja som v tom čase nemal dedičské právo, pretože som bol neplnoletý. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičstvo maloletého dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 15.01.2024)

Dobrý deň,
vo vašej otázke miešate dva inštitúty. A to inštitút darovania a inštitút dedenia. Vzhľadom na to vám objasním oba. 

Ak dostal váš brat podiel na majetku od otca za jeho života darom, potom na tento nemáte žiadny nárok. Jediné, čo môžete žiadať po smrti otca je, že na dedičskom konaní budete navrhovať notárovi, aby započítal na dedičský podiel vášho brata, to čo tento dostal od otca za života. O túto časť sa potom dedičský podiel vášho brata poníži. Jedná sa o koláciu v rámci dedenia. Pokiaľ ide o darovanie, je vždy na vlastníkovi veci, komu čo daruje, jedine on je oprávnený rozhodnúť o tom, ako naloží so svojím majetkom. V tomto smere mu zákon neukladá žiadne podmienky alebo prekážky. 

Ak váš otec zomrel a prebehlo dedičské konanie, ktorého ste vy neboli účastný z dôvodu vašej neplnoletosti, takýto postup by bol v rozpore so zákonom. Notár nemôže vynechať žiadne z detí poručiteľa, jedine že by poručiteľ zanechal závet, avšak aj v takomto prípade by ste vy ako neopomenuteľný dedič (deti poručiteľa sú v zmysle zákona neopomenuteľnými dedičmi) mali nárok domáhať sa dedičstva, pritom, nakoľko ste boli neplnoletý, musel by vám byť priznaný zákonný dedičský podiel z majetku vášho otca (t.j. taký istý podiel, na aký by ste mali nárok, ak by váš otec nezanechal závet). Ak by však váš otec závet nezanechal a dedilo sa podľa zákona, mali ste byť rovnako ako váš brat povolaný dediť. Ak ste neboli, môžete sa ako opomenutý dedič domáhať vydania dedičstva do troch rokov od právoplatnosti uznesenia o dedičstve, a to žalobou podanou na súde. Po uplynutí tejto doby sa vaše právo premlčí. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedičstvo maloletého dieťaťa (Dedičské právo)

Dobrý deň, prosím o radu. Moja svokra odkázala dedičstvo môjmu manželovi. Dedičom bude môj neplnoletý 8-ročný syn. Otázka znie: Môže môj manžel, napriek tomu, že bol odkázaný od matky, disponovať s peniazmi? Prípadne môžem ja? Alebo nemáme žiadne práva a môže nimi disponovať len syn, keď dosiahne plnoletosť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedičstvo maloletého dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 25.03.2023)

Dobrý deň,
v zmysle ust. § 28 Zákona o rodine:

(1) Súčasťou rodičovských práv a povinností sú najmä a) sústavná a dôsledná starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývin maloletého dieťaťa, b) zastupovanie maloletého dieťaťa, c) správa majetku maloletého dieťaťa.   Dokiaľ Váš syn nedosiahne plnoletosť, tak budete tento majetok spravovať Vy a on - obaja rodičia čo sa týka bežných úkonov. V prípade, že nepôjde o bežný úkon, tak nato budete potrebovať schválenie súdu, ktorý sa rozhodne či úkon schváli alebo nie na základe toho či takýto úkon je v záujme dieťaťa alebo nie. Tým, že ho vydedila, nedošlo k tomu, že by nemohol spravovať peniaze syna ako zákonný zástupca maloletého. 

Podotázka: Dedičstvo maloletého dieťaťa (Dedičské právo)

Dobrý deň, dnes sme mali prvé pojednávanie k dedičskému konaniu po mojom bývalom manželovi, s ktorým mám dve maloleté deti, 12 a 10-ročné. Notárka ma dopredu upozornila, že ich nemôžem zastupovať ako ich zákonný zástupca, tak sme prizvali aj moju mamu, aby bola v tejto veci zástupkyňou jedného z mojich detí. Môj bývalý manžel mal zo svojho prvého manželstva 27-ročného syna, ktorý má aj trvalý pobyt v dome môjho bývalého manžela a tam si teda pokojne žije, pričom komplikuje všetko, čo súvisí s dokladaním dokumentov k dedičskému konaniu. Dnes však nakoniec sa to konalo a jeho zastupovala advokátka, ktorá podala námietku voči tomu, aby som ja zastupovala svoje deti a žiadala, aby bol určený kolízny opatrovník. Majú na to pravo? Len by som chcela, aby sa to už konečne skončilo.

Odpoveď: Dedičstvo maloletého dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 10.12.2022)

Dobrý deň, v prípade, ak hrozí stret záujmov vo vzťahu rodič a dieťa alebo medzi súrodencami zastúpenými tým istým rodičom, súd mu je povinný ustanoviť dieťaťu kolízneho opatrovníka, ktorý ho bude pri konkrétnom právnom úkone zastupovať.  Vzhľadom na to, ak by hrozil stret záujmov, vy by ste deti v tomto konaní vôbec nemali zastupovať,  resp. ani jedno z detí. Vzhľadom na to, námietka advokátky môže byť vyhodnotená notárkou ako súdnou komisárkou ako relevantná a deťom ustanoví namiesto vás kolízneho opatrovníka, ktorý ich v bude v celom konaní zastupovať. 


Trápi vás "Dedičstvo maloletého dieťaťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedičstvo maloletého dieťaťa (Dedičské právo)

Dobrý deň, dedičské konanie po mojom otcovi už prebehlo a mama zdedila 3/4 domu a sestra 1/4, keďže sa nechcela vzdať svojho podielu. Chcel by som sa opýtať, ako by vyzeralo dedičské konanie v prípade, že by zomrela mama, a či je možné prostredníctvom závetu odkázať celý jej majetok mne a môjmu bratovi tak, aby naša sestra už nič nededila. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedičstvo maloletého dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 26.10.2018)

Dobrý deň,

Po smrti Vašej matky budete dediť jej časť, t.j. 3/4 domu všetci súrodenci (jej potomkovia) rovnakým dielom ako dedičia prvej skupiny.

Vzhľadom na to, že Vaša sestra ako jej dcéra je neopomenuteľný dedič, muselo by dôjsť k jej vydedeniu zo strany Vašej matky. K vydedeniu v môže dôjsť iba zo zákonných dôvodov.

Podľa ustanovení § 469a, ods. 1 Občianskeho zákonníka : Poručiteľ môže vydediť potomka, ak

a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,

b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,

c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,

d) trvalo vedie neusporiadaný život.

Za predpokladu, že Vaša matka vydedí Vašu sestru a ustanoví v závete Vás a Vášho brata ako jediných dedičov, celý jej podiel (t.j. 3/4 domu) pripadne Vám a Vášmu bratovi.


Podotázka: Dedičstvo maloletého dieťaťa (Dedičské právo)

Ako môže manželka získať nehnuteľnosť do výlučného vlastníctva, ak ju kupuje z finančných prostriedkov získaných z predaja bytu, ktorý zdedila? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Dedičstvo maloletého dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 25.10.2018)

Dobrý deň,

V prípade, že kupuje predmetnú nehnuteľnosť výlučne z prostriedkov získaných z predaja bytu, ktorý ste zdedili, nebude táto nehnuteľnosť patriť do BSM. Podľa judikatúry pôjde o tzv. transformáciu majetku.

Ak sa však na kúpu predmetnej nehnuteľnosti použije čo i len časť prostriedkov z BSM, bude táto nehnuteľnosť tiež patriť do BSM.

Ak však manželka chce mať istotu, že to nebude ani v budúcnosti napádané, tak môže urobiť zúženie BSM formou notárskej zápisnice. V zápisnici bude uvedené, že sa zužuje BSM ku konkrétnemu bytu. Už sme sa stretli aj s notárskymi zápisnicami k vopred neurčitým nehnuteľnostiam.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Dedičstvo maloletého dieťaťa (Dedičské právo)

Dobrý deň. Potrebujem radu týkajúcu sa právneho poistenia. Vlastníme dom, ktorý bol nedávno zrekonštruovaný. Jeho jediným vlastníkom je môj manžel, ktorý ho získal darovacou zmluvou od svojich rodičov. Na rekonštrukciu sme si vzali úver na dobu tridsať rokov. Keby sme sa rozviedli, nemala by som na dom nárok. Môžete mi poradiť, ako sa právne poistiť, aby v prípade rozvodu dom pripadol iba našim dvom deťom? Existuje nejaká právna úprava, ktorá by zabezpečila, že majetok bude vlastniť výlučne naše deti a nie ďalší potomkovia v prípade, že by si manžel založil novú rodinu?

Odpoveď: Dedičstvo maloletého dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 04.10.2016)

Dobrý deň, výlučným vlastníkom rodinného domu je Váš manžel, preto on je jedinou osobou, ktorá môže s nehnuteľnosťou ľubovoľne nakladať a to bez Vás. Aby Váš manžel predišiel dedeniu rodinného domu v prospech iných potomkov, okrem Vašich dvoch synov, môže túto za života darovať. V takom prípade nebude v čase smrti jej vlastníkom a predmetná nehnuteľnosť nebude patriť do dedičstva. Nakladať s nehnuteľnosťou pre prípad smrti možno závetom. Zákon však obmedzuje poručiteľa nakladať s majetkom vo vzťahu k svojim potomkom ako neopomenuteľným dedičom. Aj týchto však možno vylúčiť z dedenia za splnenie podmienok vydedenia. Tento právny úkon však možno urobiť len vo vzťahu k určitým osobám, teda nie v čase, keď ešte nežijú.


Trápi vás "Dedičstvo maloletého dieťaťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedičstvo maloletého dieťaťa (Dedičské právo)

So svojím manželom žijeme už 40 rokov. Máme spolu dve deti. Celý náš majetok je zapísaný na manžela, pretože dom, ktorý sme zdobili od jeho rodičov, sme predali. S tými peniazmi sme si kúpili auto a trojizbový byt, ktorý sme aj kompletné zariadili. Manželovi je približne 60 rokov, mne o rok menej. Naše deti si nadohromadili veľké dlhy a v prípade smrti môjho manžela by mohli zdediť časť nášho majetku. Keby sa to stalo, exekútor by mohol vstúpiť a vyplývali by z toho problémy. Chcela by som sa tejto situácii vyhnúť. Prosím, poraďte, ako zabezpečiť, aby som bola ja výhradnou dedičkou v prípade manželovej smrti a naše deti by zdedili majetok až po mojej smrti. Aj keby manžel zostavil závet, deti by stále mohli dostávať svoj nárokový podiel už za môjho života.

Odpoveď: Dedičstvo maloletého dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 23.11.2013)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o odpoveď na otázku ako sa vyhnúť tomu, aby deti dedili, možnosti sú dve:

 

- prvá je vydedenie detí (na to však musia byť splnené zákonné podmienky a to by deti mohli po smrti otca napadnúť)

- druhá možnosť je previesť všetok jeho majetok na Vás a tým zabrániť tomu, aby dedili deti (nejde o vydedenie, ale o dispozíciu vlastníka s majetkom), túto možnosť by deti napadnúť nemohli.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedičstvo maloletého dieťaťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.