Máte
otázku?

Dedičské konanie v neprítomnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Dedičské konanie v neprítomnosti

Dobrý deň, nedávno mi zomrel otec, s ktorým som od detstva nemala žiadny kontakt. Je mi nepríjemné stretávať sa s ostatnými dedičmi. Od vzdialených príbuzných viem, že predmetom dedičstva má byť nehnuteľnosť, kde mám vlastniť šestinový podiel. Nemám potuchy, či ostatní dediči chcú daný byt predávať alebo nie. Taktiež nemám osobu, ktorú by som mohla v tejto veci splnomocniť. Chcem sa opýtať, či je možné požiadať o vyplatenie môjho podielu, napríklad prostredníctvom listu notárovi. V prípade, že byt nebudú chcieť predávať, aká by mohla byť časová lehota na jeho vyplatenie? Taktiež by ma zaujímalo, ako by som mala postupovať, ak sa rozhodnem vzdať sa svojho podielu v prospech nejakej charitatívnej organizácie? Vopred ďakujem za radu!

Odpoveď: Dedičské konanie v neprítomnosti

Dobrý deň, určite neodporúčam vo Vašom prípade konanie vo Vašej neprítomnosti. Neviete, čo tam bude povedané a či Vám nebudú chcieť započítať niečo, čo v skutočnosti nebola pravda. 

Odporúčam Vám nechať sa zastúpiť advokátom, ktorý tam pôjde namiesto Vás. Môžete si objednať zastupovanie len na jednom pojednávaní. Advokát za Vás zistí, čo chcú robiť s podielom a či ho chcú od Vás kúpiť, prípadne vie zariadiť všetko potrebné, aby to prebehlo bez problémov. Ak Vás nebudú chcieť vyplatiť, svoj podiel si nechajte a potom je možné spoluvlastníctvo žiadať vysporiadať.

Podielu nie je možné sa vzdať v prospech charitatívnej organizácie priamo v dedičskom konaní.

 

Trápi vás "Dedičské konanie v neprítomnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedičské konanie v neprítomnosti (Dedičské právo)

Dobrý deň. Prosím o radu. Pred približne dvoma mesiacmi mi zomrela mama. Momentálne už 10 rokov žijem v Amerike. Môj brat a ja sme jediní dediči. Môj brat, ktorý žije na Slovensku, bol na dedičskom konaní, ktoré prebehlo bez môjho vedomia. Nikto ma nekontaktoval a brat nemal splnomocnenie ma zastupovať. Povedal mi, že ma niekto bude kontaktovať. Je možné, že dedičské konanie prebehlo bez mojej účasti? Mohol povedať, že nemá kontakt so mnou? Ako by som mala postupovať? Koho by som mala kontaktovať? Bratovi neverím.

Odpoveď: Dedičské konanie v neprítomnosti

(odpoveď odoslaná: 12.10.2022)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku uvádzame, že pokiaľ vaša mama zomrela pred cca 2 mesiacmi je skôr nepravdepodobné, aby bolo dedičské konanie.

Kontaktujte informačné centrum príslušného okresného súdu podľa miesta trvalého bydliska matky a zistíte, ktorému notárovi bol spis pridelený. Následne môžete kontaktovať notára, ktorému oznámite kde sa v USA nachádzate. Zoznam súdov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Keďže ste v zahraničí, na dedičské konanie môžete splnomocniť síce aj brata, čo však nepredpokladáme vzhľadom na text otázky, môžete sa nechať zastupovať aj advokátom.

V prípade záujmu nás kontaktujte.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedičské konanie v neprítomnosti (Dedičské právo)

Dobrý deň. Dedičské konanie po mojom otcovi prebehlo pred štyrmi rokmi. Na dedičskom konaní som nebola prítomná a neviem, prečo. Mám jednu sestru a bolo mi iba povedané, že rodinný dom mojich rodičov, na ktorom bol otec zapísaný, po jeho smrti prešiel na matku. Nemám o tom žiadny doklad. Ako zistím, čo vlastne prebehlo na dedičskom konaní? Rodinný dom moji rodičia dali založiť pred siedmimi rokmi mojej sestre, lebo ju o to požiadali. Teraz je situácia taká, že úver na túto nehnuteľnosť moja sestra už neplatí a banka čoskoro vysťahuje moju matku pre nezaplatený úver. Znamená to, že som prišla o svoj podiel po otcovi?

Odpoveď: Dedičské konanie v neprítomnosti

(odpoveď odoslaná: 16.11.2020)

Dobrý deň,
ak bolo dedičské konanie ukončené bez Vašej prítomnosti, zrejme ste museli na zastupovanie Vašej osoby splnomocniť matku alebo sestru. V opačnom prípade by mal notár povinnosť Vám doručovať všetky písomnosti z dedičského konania.

Ak sa celá nehnuteľnosť napísala na Vašu mamu, nie je možné hovoriť, že by ste o svoj podiel prišli, pretože v prípade smrti Vašej mamy by ste dedili spolu so sestrou 1/2 nehnuteľnosti. Akurát s tým rozdielom, že v súčasnosti je celý dom písaný na Vašu mamu.


Podotázka: Dedičské konanie v neprítomnosti (Dedičské právo)

Dobrý deň, po smrti otca bol dom spolu s pozemkom prepísaný na brata a jeho manželku. Ja a môj druhý brat sme o ničom nevedeli, nedošlo nám, že sa niečo takéto stalo. Minulý týždeň nám zomrela aj mamka. Plánuje sa uskutočniť dedičské konanie alebo je všetko stratené? Máme s bratom právo na nejaký podiel z dedičstva? Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské konanie v neprítomnosti

(odpoveď odoslaná: 09.11.2020)

Dobrý deň,

hneď úvodom poznamenávame, že pre posúdenie veci by sme potrebovali vedieť všetky okolnosti prípadu, ako aj vidieť doklady.

Základom odpovede je to, či RD a pozemok boli v podielovom spoluvlastníctve alebo v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, alebo išlo o výlučný majetok jedného z manželov.

Z otázky vyplýva, že otec zomrel a následne boli dom s pozemkom prepísané na brata s jeho manželkou. Ak bol otec vlastníkom RD a pozemku, brat mohol RD s pozemkom nadobudnúť len v dedičskom konaní, prípadne darom pred úmrtím otca.

Ak bol RD a pozemok v bezpodielovom spoluvlastníctve, potom v dedičskom konaní po otcovi bol RD a pozemok predmetom vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctve a to len 1/2 RD a pozemku. Tu v otázke preto vidíme nezrovnalosti.

Ak mama zomrela a dom a pozemok boli v bezpodielovom spoluvlastníctve, bude predmetom dedenia.

Do dedičského konania je potrebné sa samozrejme prihlásiť. Ktorý notár bude dedičstvo prejednávať, zistite v rozvrhu práce prísl. okresného súdu podľa miesta trvalého bydliska matky v čase úmrtia a dátumu úmrtia. Treba hľadať v rozvrhu práce prísl. okresného. súdu. Zoznam súdov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Ohľadom predchádzajúceho dedičského konania nás kontaktujte aj s dokladmi - link : https://ficek.sk/kontakt-judr.ficek.html.


Podotázka: Dedičské konanie v neprítomnosti (Dedičské právo)



ak doplnim...rd aj pozemok bol prepisany este za zivota otca, z. z. ze nemame ziadny narok na cast majetku rodicov ?


Odpoveď: Dedičské konanie v neprítomnosti

(odpoveď odoslaná: 09.11.2020)

Dobrý deň,
treba sa samozrejme prihlásiť do dedič. konania ako sme už uviedli v odpovedi.

Základom je či aj Vaša mama bola vlastníčkou RD a pozemku; ak je odpoveď áno, potom platí ust. § 484 Obč. zákonníka :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

 

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že Vášmu bratovi na jeho dedič. podiel sa započítava už darovaný RD a pozemok a o toľko bude menej dediť, avšak len za podmienky, že predmetom dedenia teraz po Vašej mame bude majetok - aktíva.


Trápi vás "Dedičské konanie v neprítomnosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedičské konanie v neprítomnosti (Dedičské právo)

Dobrý deň, rada by som sa dozvedela, či môže na dedičskom konaní iný dedič zastupovať ma aj bez úradne overeného podpisu - nakoľko to nevyžadovala ani notárka. Môže sa tak stať aj v prípade, že na konaní nebudem prítomná? Pokiaľ sa nezúčastním, ale splnomocním túto osobu, môže ma notárka pokutovať? Ďakujem za odpovede.

Odpoveď: Dedičské konanie v neprítomnosti

(odpoveď odoslaná: 01.10.2020)

Dobrý deň,

áno, samozrejme, že Vás môže zastupovať bez Vašej prítomnosti, veď práve z tohto dôvodu ste mu udelili splnomocnenie.

V otázke uvádzate, že ide o ďalšieho dediča. Tu odporúčame obozretnosť pri udelení splnomocnenia a to v tom, aby v splnomocnení bolo uvedené, že splnomocnenec nie je oprávnený dedičstvo odmietnúť, ani sa vzdať Vášho zákonného podielu v prospech iného dediča, a žiadate v dedičskom konaní, aby Vám bol priznaný zákonný dedičský podiel v súlade s ust. Obč. zákonníka.

Ak máte pochybnosti o prípadnom správnom a právnom postupe splnomocnenca, potom je lepšie nechať sa zastupovať advokátom, prípadne sa radšej dedičského konania zúčastniť osobne.


Podotázka: Dedičské konanie v neprítomnosti (Dedičské právo)

Dobrý deň, píšem Vám v mene svojej kamarátky, ktorá žije v zahraničí (vo Francúzsku). Ide o dedičské konanie. Jej mama umrela a ona sa z dôvodu zdravotných problémov, ale aj vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu a obmedzenia cestovania nemôže konania zúčastniť. Požiadala svoju dcéru, aby ju zastupovala. Notár vydal splnomocnenie v jej prospech, ktoré jej dcéra poslala opätovne poštou. V splnomocnení sú uvedené mnohé body, pričom nie je jasné, či je možné určité body preskrtnúť a zaznačiť tak nesúhlas s nimi. Kamarátka nesúhlasí s viacerými body z obavy pred zneužitím splnomocnenia v jej neprospech. Kontaktovala taktiež notárovu kanceláriu. Pravdepodobne sa jej dostalo odpovede od sekretárky, ktorá jej poradila, aby splnomocnenie podpísala a poslala, že všetko je v poriadku. Kancelária odmieta overiť jej podpis vo Francúzsku a tvrdí, že si ho overí sama, pritom nepožaduje ani kópiu občianskeho preukazu. Tiež odmietajú posielať záverečné vyrozumenie dedičského konania poštou do Francúzska, tvrdia, že ho pošlú jej dcére. Ďalej má uviesť svoju trvalú pobytovú adresu na Slovensku, aj keď v súčasnosti žije v zahraničí (trvalý pobyt má na Slovensku, prechodný vo Francúzsku). Chcem sa Vás opýtať, či musí súhlasiť so všetkými bodmi v splnomocnení alebo môže preskrtnúť tie, s ktorými nesúhlasí. Ako by mala postupovať v tejto situácii? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Dedičské konanie v neprítomnosti

(odpoveď odoslaná: 14.08.2020)

Dobrý deň,

poznamenávame, že otázkam zastupovania v dedičskom konaní sa v našej poradni venujeme pomerne často.

Zrejme Vaša kamarátka má obavy, aby nedošlo k nedorozumeniam resp. zneužitiu splnomocnenia v dedičskom konaní zo strany jej dcéry resp. ostatných dedičov. Uvádzame, že nemusí súhlasiť so všetkými bodmi splnomocnenia, ktoré zaslal notár. Rozsah splnomocnenia je dobré konkretizovať v tom smere, že dcéra je oprávnená  len nadobudnúť dedičský podiel, ktorý na matku pripadá zo zákona a to bez toho, aby sa dcéra vzdala dedičského podielu alebo uzatvorila dohodu v dedičskom konaní, ktorými by sa znižoval rozsah nadobudnutého dedičstva v prospech jej matky.

Podpis na splnomocnení zo strany matky byť overený nemusí a keďže bude mať jej dcéra splnomocnenie na zastupovanie v dedič. konaní, notár uznesenie nebude zasielať do Francúzska, ale obdrží ho len jej dcéra.

Uvádzame súčasne, že na dedičské konanie nemusí splnomocniť dcéru, ale sa môže nechať zastupovať aj advokátom, kde bude mať právnu istotu, že bude konať výlučne v jej prospech.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedičské konanie v neprítomnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.