Máte
otázku?

Dedičské konanie - novoobjavený majetok


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Dedičské konanie - novoobjavený majetok

Dobrý deň, rád by som Vás poprosil o radu týkajúcu sa toho, ktorý notársky úrad by mal prejednať dedičské konanie o novoobjavenom majetku po zosnulej matke môjho otca. Narodila sa v roku 1902 v obci Uhliská na Slovensku, kde sa tiež nachádzajú pozemky - predmet novoobjaveného dedičstva. Zomrela v roku 1930 vo Francii. Môj otec zomrel v roku 1997. Doposiaľ je v liste vlastníctva uvedená matka môjho otca ako vlastníčka daných pozemkov. Účastníkom právneho vzťahu je aj správca vyznačený na príslušnom liste vlastníctva, konkrétne Slovenský pozemkový fond Bratislava. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské konanie - novoobjavený majetok

Dobrý deň, pokiaľ nežila na území Slovenskej republiky, podajte návrh na prejednanie dedičstva na súde, v ktorého obvode sa nachádzajú nehnuteľnosti.

Trápi vás "Dedičské konanie - novoobjavený majetok" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedičské konanie - novoobjavený majetok (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné dediť pôdu po prapradedovi. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské konanie - novoobjavený majetok

(odpoveď odoslaná: 22.11.2023)

Dobrý deň, vo vašom prípade je potrebné podať návrh na súd v zmysle ust. § 211 Civilného mimosporpvého poriadku a to o dodatočné konanie o dedičstve :

"Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná."

 

Návrh podajte na súd, kde sa pôvodné konanie o dedičstve po poručiteľovi skončilo.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedičské konanie - novoobjavený majetok (Dedičské právo)

Dobrý deň, prosím, ako sa dá zistiť, ktorý súd má na starosti vec novoobjaveného dedičstva, ak sa jedná o pôvodné dedičstvo z roku 1981? Spisové číslo mám. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské konanie - novoobjavený majetok

(odpoveď odoslaná: 05.01.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že pôvodné číslo konania nie je podstatné. Vo Vašom prípade predpokladáme, že ste už podali návrh na dodatočné dedičské konanie novoobjaveného majetku v zmysle ust. Civilného mimosporového poriadku a to na okresný súd, ktorý pôvodne prejednával dedičstvo po poručiteľovi. Ak je to tak, potom treba kontaktovať informačné centrum tohto súdu a zistiť, ktorému notárovi bol spis pridelený.
Zoznam súdov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.


Podotázka: Dedičské konanie - novoobjavený majetok (Dedičské právo)

Dobrý deň. Rada by som Vás požiadala o radu. Pred piatimi rokmi zomrel môj starý otec. Notár, ktorý bol zodpovedný za dedičské konanie, urovnal všetky majetkovo-právne vzťahy. Aspoň sme si to mysleli. Včera nám však po piatich rokoch prišiel výpis zo sporiaceho účtu starého otca, o ktorom nikto nevedel a na ktorom je suma 1500 €. Pracovníčka v banke nám oznámila, že musíme znova otvoriť dedičské konanie, pretože pravdepodobne došlo k neúplnému vyčísleniu zo strany banky pri oznámení úmrtia klienta. Chcem sa opýtať, ako by sme mali teraz postupovať, aby sme sa vyhli opätovným poplatkom, keďže chybu sme nespôsobili my. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské konanie - novoobjavený majetok

(odpoveď odoslaná: 07.10.2020)

Dobrý deň,
vo veci je potrebné podať návrh podľa ust. § 211 Civil. mimosporového poriadku :

"(1) Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná."

T.j.  vo veci musíte podať návrh na dodatočné konanie o dedičstve na prísl. súd /miesto posledného trval. bydliska dedka v čase úmrtia/.

Nepoznáme okolnosti, či notár napísal dožiadania do bánk, či poručiteľ mal u nich vedené účty a ich zostatok. Ak konkrétna banka odpísala, že účet v banke je, ale neuviedla tento sporiaci účet,  resp. uviedla, že žiadny účet na meno poručiteľa nevedie, sme názoru, že chybu urobila banka. Následne po skončení dedič. konania by ste mohli žiadať od banky úhradu prísl. poplatkov, ktoré Vám v súvislosti s dodatočným konaním o dedičstve vzniknú.

Ak notár nedal dožiadania do bánk, nepredpokladáme, že budete úspešný v tom smere, že by tieto poplatky mal uhradiť notár.

 


Trápi vás "Dedičské konanie - novoobjavený majetok" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedičské konanie - novoobjavený majetok (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom zatajeného dedičstva.
zomrel nám otec, sme traja súrodenci. Jediná sestra mala dispozičné právo k otcovmu účtu. Po smrti otca neoznámila banke otcovo úmrtie a po otcovej smrti celý účet vybielila. Následne ako vybavovateľ pohrebu bola predvolaná na predbežné vypočutie u notára, kde uviedla, že otec žiaden účet nevlastnil. Mne a bratovi povedala, že otec účet stihol zrušiť pred smrťou. Jednoducho nás oklamala.
následne sme s bratom zistili, že účet bol po smrti otca stále aktívny. Podali sme na okresný súd návrh na prededenie novoobjaveného majetku (zatajeného účtu). Pridelený notár zistil, že ku dňu smrti bolo na účte 41 tisíc eur. Banka nám vydala potvrdenie a výpis z účtu, že ku dnešnému dňu je účet prázdny, a peniaze vybrala sestra po otcovej smrti. My s bratom sme každý zdedili tretinu finančných prostriedkov z tohto účtu. Keďže je účet prázdny, môžeme vymáhať tieto finančne prostriedky od banky ? Keďže sestra uviedla do omylu aj banku (tvárila sa pri výbere peňazí, že otec žije), uviedla do omylu aj notára (keď mu tvrdila, že otec účet nevlastní) a vlastne sa obohatila na úkor mňa s bratom. Môj brat podal trestné oznámenie na sestru, nič sa však nedeje, pridelený vyšetrovateľ už pol roka vo veci nerobí takmer nič. Aby som zopakoval otázku, na ktorú neviem nájsť odpoveď: môžem si vymáhať svoj zdedený podiel od banky s tým, nech si podvedená banka vymáha svoju škodu od sestry sama ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. S prianím príjemného dňa Ivan

Odpoveď: Dedičské konanie - novoobjavený majetok

(odpoveď odoslaná: 03.08.2020)

Dobrý deň,

pokiaľ máte právoplatné uznesenie o dedičstve, z ktorého vyplýva skutočnosť, že ste sa stali dedičom prísl. podielu fin. prostriedkov na bankovom účte, a toto uznesenie je právoplatné a vykonateľné, odporúčame sestre poslať výzvu k úhrade fin. prostriedkov vo Vami uvedenej lehote. Ak k úhrade z jej strany nedôjde,pričom sestru môžete upozorniť na to, že ak k úhrade € nedôjde, podáte návrh na vykonanie exekúcie, musíte kontaktovať súdneho exekútora so žiadosťou o spísanie návrhu na vykonanie exekúcie. Návrh na vykonanie exekúcie Vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor, keďže návrh musí byť podaný elektronicky.

Uvedené vyplýva z ust. § 45 ods. 2 písm. e/exek. poriadku, podľa ktorého platí, že exekučným titulom je aj rozhodnutie o dedičstve.

Sme názoru, že ak banka postupovala v súlade so zmluvou o vkladovom účte a aj za podmienky, že disponent disponoval s účtom v súlade s jeho dispozočným oprávnením, teda nebolo napr. obmedzené dispozičné oprávnenie len na určitú sumu alebo určité úkony, peniaze od banky nevymôžete. V tomto smere musíte poslať výzvu priamo banke. Banka sa o úmrtí majiteľa účtu môže dozvedieť len na základe dopytu notára resp. od disponenta a dedičov.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedičské konanie - novoobjavený majetok" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.