POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Dedičské konanie a jeho platnosť


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Dedičské konanie a jeho platnosť

Dobrý deň. Je možné napadnúť dedičské konanie po uplynutí 16 rokov alebo ho dokonca znovu otvoriť? Čo keď ide o dedičstvo po otcovi, pri ktorom by dedičmi mali byť manželka zosnulého a syn? Všetok hnuteľný a nehnuteľný majetok, vrátane bytov, chaty, garáží, pozemkov, cenných papierov, dlhopisov, prevzala zosnulého manželka. Poručiteľov syn súhlasil s tým, že v dedičskom konaní celý majetok podpíše svojej matke, veriac, že vlastná matka ho nepodvedie. Dedička, manželka zosnulého, však predala väčšinu získaného majetku a jej syn o tom ani nevedel. Z odpredaného majetku teda nič nezískal. Je možné túto situáciu právne riešiť? Možno podať trestné oznámenie? Alebo dobrota a viera v matku pripravila jediného syna o celý majetok zdedený po jeho otcovi? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Dedičské konanie a jeho platnosť

Dobrý deň, z opisu uvedeného vo Vašej otázke mi vyplýva, že v rámci dedičského konania bola uzatvorená dohoda dedičov o spôsobe nadobudnutia dedičstva. Nakoľko táto dohoda neodporovala zákonu, ani ho neobchádzala, bola notárom ako súdnym komisárom schválená v osvedčení o dedičstve. Právoplatnosťou tohto osvedčenia sa stala manželka poručiteľa výlučným vlastníkom všetkých v osvedčení uvedených hnuteľných aj nehnuteľných vecí. Tým je v tomto prípade dedičské konanie ukončené. Kvôli následnému spôsobu naloženia majetku manželkou poručiteľa nie je možné toto dedičské konanie "znovu otvoriť". Dedičské konanie bolo v súlade s príslušnými právnymi predpismi ukončené a následný spôsob naloženia s majetkom je výlučne v právomoci vlastníka jednotlivých vecí. Ďalšie dedičské konanie by mohlo prebehnúť po poručiteľovi iba v prípade, ak by sa objavil nový majetok, ktorý nebol predmetom pôvodného dedičského konania. Bohužiaľ ukončené dedičské konanie nie je možné napadnúť z dôvodu, že manželka poručiteľa rozpredala všetok majetok a tým ukrátila svojho syna o dedičstvo. Rovnako je potrebné si uvedomiť, že tento syn bude jediným dedičom po manželke poručiteľa a zdedí všetok jej majetok (ktorý bude vlastniť v čase jej smrti).

Trápi vás "Dedičské konanie a jeho platnosť" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedičské konanie a jeho platnosť (Dedičské právo)

Dobrý deň, zajtra nás čaká dedičné konanie po svokrovi. Pre rýchle zhoršenie stavu a bezvládnosť nebol schopný napísať závet. Manžel sa o svojho otca staral sám do posledných dní. Podľa zákona je však na dedenie oprávnená aj dcéra mužovho zosnulého brata, ktorá o dedka neprejavila v posledných 10 rokov žiadny záujem. Je možné, ak sa pri dedičnom konaní nedohodneme (s mužom sme sa bavili a nechceme byť kráti a hotovosť by sme si podelili, no chceme celý byt), získať niečo súdnou cestou? Bolo by počas súdneho procesu možné získať byt, alebo sa máme už podriadiť zákonu pri dedičnom konaní u notára?

Odpoveď: Dedičské konanie a jeho platnosť

(odpoveď odoslaná: 28.06.2021)

Dobrý deň,
musíme uviesť, že dedičské konanie nie je založené na zásadách zásluhovosti v prejavovaní záujmu a v starostlivosti o poručiteľa.

Z otázky predpokladáme, že dcéra po zosnulom synovi býva niekde inde, má zabezpečené svoje vlastné bývanie. Nevieme, kto a či vôbec niekto býval spolu s poručiteľom v byte.

V dedičskom konaní odporúčame, ak sa dcéra syna poručiteľa nevzdá dedičstva v prospech syna poručiteľa, prípadne dedičstvo neodmietne, uzavrieť dohodu, s tým, že byt nadobudne Váš manžel ako syn poručiteľa s povinnosťou výplaty v prospech dcéry syna poručiteľa v dohodnutej lehote.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedičské konanie a jeho platnosť" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.