Máte
otázku?

Dedenie v priamom rade a dane


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Dedenie v priamom rade a dane

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu týkajúcu sa dedičstva v priamom rade. Situácia je taká, že nehnuteľnosť, ktorú vlastnila moja babička po dobu 30 rokov, sa bude dediť. Jej syn, a teda môj otec, je stále nažive a chce tento majetok odkázať mne, svojmu synovi a vnukovi zosnulej. Keďže sme otec a syn, patríme do priamej dedičskej línie a dedičstvo by teoreticky mohlo preskočiť jeden notársky úkon, konkrétne dedičstvo syna po matke. Mám aj otázku ohľadom možných daňových a notárskych poplatkov, ktoré by z tohto mohli vyplývať. Alebo sa toto považuje za bežné priame dedenie syna po matke? Za vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v priamom rade a dane

Dobrý deň, pokiaľ ide o platenie daní v tomto prípade, tak žiadne dane sa platiť nebudú.

Čo sa týka notárskych poplatkov, tak tieto závisia od hodnoty dedičstva. Čím je hodnota dedičstva vyššie, tým je aj vyššia odmena notára.

Trápi vás "Dedenie v priamom rade a dane" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie v priamom rade a dane (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či po smrti mojej mamy má na jej byt nárok moja švagriná a neter. Po smrti môjho brata, ktorý bol synom mojej mamy, sa o ňu už dva roky nezaujímajú a ani jej nevolajú. Mama žije v byte sama a potrebuje dve opatrovateľky, pričom o ňu sa starajú ešte traja ľudia – ja, môj manžel a jedna pani. Som spolumajiteľkou tohto bytu.

Odpoveď: Dedenie v priamom rade a dane

(odpoveď odoslaná: 01.03.2024)

Dobrý deň,
z otázky predpokladáme, že vaša mama žije a vy ako jej dcéra ste spoluvlastníkom bytu.
Uvádzame, že v prípade, že by došlo k úmrtou vašej matky, potom dedičmi po nej budú jej deti, teda vy a aj vnučka vašej matky, ktorá je zákonným dedičom po úmrtí jej otca - syna vašej matky. Teda vaša švagriná ako manželka vášho nebohého brata nie je zákonným dedičom v prípade úmrtia všej matky.

Riešením veci je spísať darovaciu zmluvu vo váš prospech ešte za života matky. Následne v prípade úmrtia matky podiel na byte, ktorého je teraz vlastníkom vaša mama, nebude predmetom dedenia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie v priamom rade a dane (Dedičské právo)

Dobrý deň, ešte počas svojho života mi mama darovala svoj podiel (4/6) na rodinnom dome, a to bez vedomia môjho brata. V súčasnosti vlastním 5/6 domu, zatiaľ čo brat vlastní zvyšnú šestinu. Po nedávnom úmrtí našej mamy sa chystá dedičské konanie. Rád by som vedel, či existuje možnosť, že by brat mohol tento dar napadnúť? Okrem toho by ma zaujímalo, ako bude postupované v prípade, že predmetom dedičského konania budú aj ďalšie pozemky. Zaujíma ma, či sa hodnota domu započíta do celkového dedičstva a či sa bratovi môžu prideliť pozemky ako kompenzácia jeho podielu na dome. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Dedenie v priamom rade a dane

(odpoveď odoslaná: 23.02.2024)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že dom je v podielovom spoluvlastníctve vás a brata, a teda paltí, že predemtná nehnuteľnosť nebude predmetom dedenia po vašej mame, lebo nie je jej vlastníkom. Mama je vlastníkom ešte nejakých pozemkov, ktoré budú predmetom dedenia.

Pre dedičské konanie platí, že predmetný dom bude zappočítaný na vaše dedičské podiely v hodnote, aká bola hodnota domu v čase darovania vám a bratovi a teda prirovnajúc túto hodnotu k hodnote pozemkov je možné, že vy ako dcéra už z pozemkov nezdedíte nič, lebo váš dedičský podiel je vyčerpaný darovaným podielom na dome, ktorý podeil je určite vyšší ako hodnota pozemkov. Vášho brata však z darovaného podielu na dome nie ste povinná vyplácať a on od vás nemôže žiadať uhradiť prípadný rozdiel a to ani cestou súdu bez ohľadu na to ako skončí dedičské konanie ohľadom pozemkov. Vy mu nie ste povinnánič vyplácať.

Záver : Váš predpoklad uvedneý v otázke v tom smere, že brat zdedí pozemky, je v zásade správny. V zásade uvádzame preto, lebo ak by išlo o o napr. stavebné pozemky v centre kraj. mesta ich hodnota môže byť značná a tu je predpoklad, že by ste zdedili aspoň časť.


Podotázka: Dedenie v priamom rade a dane (Dedičské právo)

Dobrý deň, prosím o radu. Môj manžel zakúpil rodinný dom predtým, ako sme sa vzali, a preto je jeho výlučným vlastníkom. Počas nášho manželstva sme dom spoločne rekonštruovali a bývame v ňom. Môj manžel má z prvého manželstva dieťa a spolu máme tiež jedno. Rada by som vedela, ako to bude s dedením v prípade manželovej smrti. Je nevyhnutné, aby manžel napísal závet? Obávam sa, že by sme so synom mohli zostať bez domova, keďže matka manželovej dcéry z prvého manželstva je dosť nepredvídateľná a neviem, čo od nej môžem očakávať. Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie v priamom rade a dane

(odpoveď odoslaná: 05.01.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že písanie závetu ohľadom nehnuteľnosti, ktorej výlučným vlastníkom je váš manžel, považujeme za zbytočný krok a to z dôvodu, že v prípade, že by došlo k úmrtiu manžela a manžel by závetom odkázal dom výlučne vám a vášmu spoločnému synovi, bol by závet v tejto časti neplatný. Ide o to, že maloletým potomkom sa musí dostať v prípadne závetného dedenia celý zákonný podiel na dedičstve a plnoletým potomkom minimálne jedna polovica ich zákonného podielu na dedičstve, pokiaľ nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.

Vzhľadom na vyššie uvedené najjednoduchším riešením riešením by bolo, aby ste spísali darovaciu zmluvu s manželom, na základe ktorej by vám daroval podiel na predmetnom dome, na ktorom podiele sa dohodnete. Nemusí to byť nevyhnutne 1/2 nehnuteľnosti. Následne v prípade úmrtia manžela by predmetom dedenia bol len podiel manžela na nehnuteľnosti, ktorého vlastníkom by bol manžel ku dňu úmrtia. Podiel na dome môže samozrejme darovať aj napr. vášmu spoločnému synovi.


Trápi vás "Dedenie v priamom rade a dane" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie v priamom rade a dane (Dedičské právo)

Dobrý deň, som vdova a mám dve dospelé deti. Vlastním nehnuteľnosť a rada by som sa dozvedela, či je vhodnejšie darovať tuto nehnuteľnosť mojim deťom s rovnakým podielom ešte za môjho života z hľadiska platenia daní, alebo je lepšie nechať nehnuteľnosť na dedičské konanie po mojom úmrtí. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie v priamom rade a dane

(odpoveď odoslaná: 02.01.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že je na vašom výlučnom rozhodnutí, či nehnuteľnosť darujete za svojho života vašim deťom alebo nie. Vaše deti za vášho života nemajú právny nárok na to, aby ste im nehnuteľnosť darovali. Ak by ste sa rozhodli pre darovanie, potom odporúčam nechať spísať darovaciu zmluvu advokátovi. Netreba zabudnúť, aby darovacia zmluva obsahovala aj dohodu o zriadení vecného bremena vo váš prospech, ktoré by spočívalo v práve doživotného bývania v nehnuteľnosti /predpokladáme totiž že ide o byt alebo rodinný dom/.

Na spísanie darovacej zmluvy  v súlade s ust. § 630 a nasl. odporúčam kontaktovať advokáta, ktorý samozrejme zabezpečí aj návrh na vklad nehnuteľnosti do katastra elektronickou formou.

Z hľadiska daňového platí, že ak by ste nehnuteľnosť darovali deťom, potom vy a ani deti neplatia žiadnu daň z darovania, lebo táto bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

Uvádzame, že v prípade vášho úmrtia ak nehnuteľnosť darujete deťom, nehnuteľnosť nebude predmetom dedenia a deti sa vyhnú plateniu odmeny notára za prejednanie dedičstva v rozsahu už darovanej nehnuteľnosti.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Dedenie v priamom rade a dane (Dedičské právo)

Prosím vás, kto dedí v priamej línii? Patrí sem iba manžel/manželka a deti, alebo sem patria aj vnúčatá?

Odpoveď: Dedenie v priamom rade a dane

(odpoveď odoslaná: 16.01.2019)

Dobrý deň, zákon v tomto prípade prvotne predpokladá, že bude dediť manžel/manželka a deti, ako správne uvádzate vo Vašej otázke. Ak však nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel v rovnakom pomere jeho deti. Ak však nededia ani jeho deti, tak nadobúdajú podiel potomkovia týchto detí opäť rovnakým dielom. Teda sa môžeme cez vnúčatá dostať až k pravnúčatám, avšak za predpokladu, že nebudú dediť poručiteľove deti ani ich deti (vnúčatá).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie v priamom rade a dane" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.