Máte
otázku?

Dedenie po rozvedenom manželovi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Trenčín

Otázka: Dedenie po rozvedenom manželovi

Dobrý deň. Potrebujem poradiť. Pred uzatvorením môjho druhého manželstva som získala dom po rodičoch darovacou zmluvou. Tento dom sme s manželom rekonštruovali z peňazí zo spoločného úveru a chcela by som jeho polovicu prepísať na neho. Tu však nastáva problém. Manžel má zo svojho prvého manželstva dve deti, zatiaľ čo ja z prvého manželstva nemám žiadne deti. Z nášho súčasného manželstva máme spolu dve deti. Chcem zaistiť ešte za jeho života, aby z nášho spoločne nadobudnutého majetku a z môjho rodičovského domu dedili len naše spoločné deti. S jeho deťmi z prvého manželstva totiž nehovoríme, stretávame sa veľmi zriedka a nemáme takmer žiaden vzťah. Nemajú ani záujem sa stretávať so svojimi mladšími súrodencami. Je možné toto nejak právne riešiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie po rozvedenom manželovi

Dobrý deň,

uvedené viete zabezpečiť len takým spôsobom, že majetok prevediete priamo na Vaše spoločné deti. Pokiaľ sú deti maloleté, takýto úkon však musí schváliť súd. Ide o konanie, v ktorom súd skúma, či je daný úkon pre maloleté dieťa vhodný a je v jeho záujme. Keď súd takýto úkon schváli, je možné spolu so zmluvou podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Pokiaľ by majetok bol vo vlastníctve manžela, pre prípad jeho smrti by dedili všetky jeho deti a Vy ako manželka, každý rovnakým dielom. Deti sú neopomenuteľnými dedičmi, je možné ich vydediť, avšak to len zo závažných dôvodov stanovených súdom. 

 

Trápi vás "Dedenie po rozvedenom manželovi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie po rozvedenom manželovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o právnu radu. Po rozvode s bývalým manželom vlastníme rodinný dom ako bezpodielové spoluvlastníctvo v pomere 1/1, ale ešte sme ho nevyrovnali. Máme spoločnú dospelú dcéru. Znovu som sa vydala a tu vznikol problém. Môj bývalý manžel a dcéra sú veľmi znepokojení, že v prípade môjho úmrtia by po mne dedil súčasný manžel. Prosím o radu a ďakujem.

Odpoveď: Dedenie po rozvedenom manželovi

(odpoveď odoslaná: 14.02.2024)

Dobrý deň, vo veci vami položenej otázky uvádzame, že ak bol dom v bezpodielovom spoluvlastíctve manželov, je potrebné toto vyporiadať v lehote do 3 rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva, prípadne v uvedenej lehote podať návrh na súd o vyporiadanie BSM.

Aj keď ste sa druhý krát vydali, potom ak by došlo k vyporiadaniu predchádzajúceho už zaniknutého BSM, váš podiel na dome bude 1/2 k celku ak sa s manželom nedohodnete inak. Ak by ste sa v lehote do 3 rokov nedohodli s bývalým manželom, prípadne v uvedenej lehote by ani nebol podaný návrh na súd, potom zo zákona vznikne podielové spoluvlastníctvo v pomere 1/2 k celku.

Ak by došlo k vášmu úmrtiu pred vyporiadaním BSM dohodu alebo podaním návrhu na súd, toto zaniknuté BSM sa vyporiada v dedičskom konaní a dedičmi budú váš súčasný manžel a vaša dcéra.

Vy tomu mpžete predísť /nevieme čo chcete vy sama dosiahnúť/, že spíšete závet výlučne v prospech vašej dcéra, lebo len ona je neopomenuteľným dedičom a súhlas súčasného manžela na žiadnu dispozíciu s vašim podielom na dome nepotrebujete, teda ani na jeho predaj ako ani na spísanie závetu. Súčasný manžel by závet napadnúť nemohol, lebo on nie je neopomenuteľným dedičom

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie po rozvedenom manželovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, bývalá družka brata, ktorá pred jeho smrťou s ním znovu žila viac ako dva roky, avšak neboli znovu zosobášení, bude môcť dediť po bratovi, alebo budú dedičmi len jeho deti?

Odpoveď: Dedenie po rozvedenom manželovi

(odpoveď odoslaná: 30.12.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak váš brat má vlastné deti a nemá zákonitú manželku, potom výlučným dedičom po ňom v zmysle ust. § 473 č. zákonníka budú jeho deti, nie aj bývalá švagriná.

Otázkou však v súvislosti s bývalou manželkou je to, kedy došlo k rozvodu manželstva a či boli zaniknutú BSM vyporiadané cestou súdu na základe podanej žaloby v lehote do 3 rokov, prípadne či došlo k vyporiadaniu dohodou bývalých manželov. /§ 149 a nasl. Obč. zákonníka/. 

Otázkou je aj to či predmetom BSM bola aj nehnuteľnosť, ktorá v prípade, že od rozvodu uplynuli viac ako 3 roky, je už v podielovom spoluvlastníctve bývalých manželov a predmetom dedenia po bratovi bude len jedna polovica nehnuteľnosti s tým, že zákonnými dedičmi budú len deti brata.


Podotázka: Dedenie po rozvedenom manželovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, priateľka začas manželstva zakúpila byt za svoje financie, ktoré získala pred uzavretím manželského zväzku. Jej manžel má dieťa z prvého manželstva. Má toto dieťa z prvého manželstva právo na dedenie? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie po rozvedenom manželovi

(odpoveď odoslaná: 08.12.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že v prípade, že by došlo k úmrtiu vašej priateľky, ktorá je rozvedená a jej bývalý manžel mal dieťa z predchádzajúceho manželstva, potom toto dieťa nie je zákonným dedičom po vašej priateľke, lebo ona nie je jeho matkou a predpokladáme, že si toto dieťa ani neosvojila. Dieťa jej bývalého manžela by mohlo byť dedičom ale len na základe závetu.


Trápi vás "Dedenie po rozvedenom manželovi" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie po rozvedenom manželovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, v januári 2023 mi zomrela mama. Mama bola približne od roku 2006 rozvedená a majetok spoločného manželstva nebolo ani po troch rokoch ani doteraz vysporiadané. V liste vlastníctva sú ako vlastníci jej bytu uvedení ona a jej exmanžel, čo je označené ako "1/1". V čase, keď bola uplatnená právna domienka vysporiadania (keďže k vyporiadaniu majetku spoločného manželstva do troch rokov nedošlo), zosnulá mama užívala byt výlučne pre svoju potrebu - resp. potrebu svojej rodiny a domácnosti ako vlastník nehnuteľnosti. Ako je to s vlastníckymi nárokmi jej exmanžela v tomto prípade? Má nárok na polovicu bytu a do dedičského konania pôjde len polovica bytu, ktorá patrila zosnulej? Alebo, keďže exmanžel nehnuteľnosť nevyužíval a zároveň nebolo vysporiadané majetok spoločného manželstva, zatiaľ čo zosnulá byt užívala a znášala všetky náklady, pripadá celé vlastníctvo bytu jej? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie po rozvedenom manželovi

(odpoveď odoslaná: 02.02.2023)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí, že nakoľko uplynula lehota 3 rokov od rozvodu a bezpodielové spoluvlastníctvo nebolo vyporiadané dohodou a ani nebol podaný návrh na súd o vyporiadanie BSM,  následne platí, že nehnuteľnosť je v podielovom spoluvlastníctve bývalých manželov v podiele po 1/2 k celku. Bývalý manžel Vašej matky je teda podiel. spoluvlastníkom bytu a predmetom dedenia po Vašej matke bude len jedna polovica bytu a to aj v prípade, že užívala celý byt. Uvedené vyplýva z ust. § 149 ods. 4 Obč. zákonníka :

"Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie po rozvedenom manželovi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.