POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Dedenie po bezdetnom ujovi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Dedenie po bezdetnom ujovi

Kto bude dediť po bezdetnom ujovi, ktorý mal viac súrodencov a niektorí už nežijú, keďže závet nie je napísaný? Spolu s mamou - jeho sestrou, žijeme v jednom dome už viac ako 20 rokov a dom a majetok mu patria. Nechce napísať závet, tvrdí, že nie je treba, pretože vraj bude všetko naše, čo pravdepodobne nie je pravda. Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie po bezdetnom ujovi

Dobrý deň,

v prípade, ak Váš bezdetný ujo nespíše závet, bude sa jeho majetok dediť zo zákona. Dedičské skupiny dedičov sú upravené primárne v § 473 až 475a Občianskeho zákonníka. 

Ak Váš bezdetný ujo nemá žiadnych potomkov (nielen deti ale ani vnúčatá, pravnúčatá atď.) a ani manželku (či už preto, že v súčasnosti nežije alebo preto, že nikdy ani nebol ženatý) a už nežije ani žaden z rodičov Vášho uja, budú dediť dedičia v tretej dedičskej skupine.

V tretej dedičskej skupine dedia majetok poručiteľa rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Ak by v čase smrti Vášho uja už nežil niektorý z jeho súrodencov, tak ten diel, ktorý by pripadol danému súrodencovi, by dedili deti tohto súrodenca.

Ak preto mal Váš ujo len jednu sestru - Vašu matku, jeho majetok v celom rozsahu zdedí jeho sestra - Vaša matka. Ak by v čase smrti Vášho ujo už nežila Vaša matka, jej podiel by sa rovným dielom rozdelil medzi všetky jej deti - teda Vás a Vašich prípadných súrodencov.

 

Trápi vás "Dedenie po bezdetnom ujovi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie po bezdetnom ujovi (Dedičské právo)

Dobrý deň, náš ujo, ktorý bol slobodný a bezdetný, nanešťastie zomrel. Mal dvoch nevlastných a troch vlastných súrodencov. Z celkového počtu súrodencov už žije len jedna sestra, ktorá sa celý jeho život starala o neho, pretože bol chorý (psychiatrický pacient). Zo strany vlastných súrodencov mal jedného synovca, ktorý doteraz o neho neprejavil žiadny záujem. Zo strany nevlastných súrodencov mal približne troch synovcov, o ktorých, ale nemáme žiadnu vedomosť - nevieme, či sú ešte nažive, ani kde bývajú. Ujo závet nepísal. Ako je to v takomto prípade s dedením?

Odpoveď: Dedenie po bezdetnom ujovi

(odpoveď odoslaná: 02.08.2022)

Dobrý deň,
keďže závet spísaný nebol, dediť sa bude podľa zákona a dedičských skupín. Podľa Vami uvádzaných skutočností sa nebude dediť v prvej dedičskej skupine nakoľko tam patria iba poručiteľovi deti a manžel. V druhej skupine dedia okrem manžela aj poručiteľovi rodičia a tzv. spolužijúce osoby, ktoré zákon definuje nasledovne: "...tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa."  Ak by nebolo možné dedenie vrámci prvých dvoch skupín, nastupuje tretia dedičská skupina, kam patria už aj poručiteľovi súrodenci, a teda Vami uvádzaná sestra. Ak nemôžu dediť súrodenci poručiteľa prichádzajú do úvahy aj ich deti, ktoré delia rovnakým dielom, to znamená, že ak by aj niektorý z vlastných súrodencov nededil, ale mal by potomokov, tak dedia aj oni. Dedí sa nasledovným systémom. Ak by mal poručiteľ napríklad troch súrodencov, každí z nich má nárok na 1/3 z dedičstva. Ak by povedzme nededil jeden zo súrodencov a mal by dve deti, tak by si jeho deti rozdelili jemu pripadajúci podiel 1/3 z dedičstva, a teda každý z nich by dedil 1/6. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie po bezdetnom ujovi (Dedičské právo)

Chcela by som vás poprosiť o radu. Môj ujo a teta nemali deti a vlastnili dvojizbový byt. Teta ešte za svojho života dala prepísať polovicu bytu na svoju sestru. Po ujovej smrti bude polovica bytu moja. Teta zomrela v roku 2013 a jej sestra prispievala na nájomné ujovi polovicou sumy. Sestra tety chce, aby som jej po predaji bytu vrátila nájomné, ktoré platila od roku 2013. Má na to právo?

Odpoveď: Dedenie po bezdetnom ujovi

(odpoveď odoslaná: 26.07.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že polovica bytu je vo vlastníctve sestry Vašej tety, ktorá zomrela v roku 2913 a teraz zomrel ujo, pričom druhú polovicu byty máte zdediť Vy.

Z otázky nevyplýva, že by ste boli užívateľkou bytu v čase, keď teta prispievala ujovi na nájomné.

Nie je právny dôvod, aby ste tete platili resp. vracali nejaký príspevok na nájomné, keďže Vám samej hradené nebolo.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie po bezdetnom ujovi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.