POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Dedenie financií po predaji nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Trenčín

Otázka: Dedenie financií po predaji nehnuteľnosti

Prosím o informáciu: Sú financie získané predajom nehnuteľnosti, ktorá bola zdedená v rámci predchádzajúceho dedičstva, predmetom dedičstva? Konkrétne, moja manželka zdedila po smrti svojich rodičov nehnuteľnosť, ktorú neskôr predala. Financie z tohto predaja si uložila na svoj účet ako prostriedky "na horšie časy". Každý z nás má svoj vlastný účet, ale máme bezpodielové vlastníctvo ako manželé. V prípade môjho úmrtia viem, že zdedená nehnuteľnosť by nebola súčasťou dedičstva - je to jej vlastníctvo. Ale ako to je s sumou získanou predajom tejto nehnuteľnosti? Ako doplnková informácia, som ženatý po druhýkrát a mám dve deti z prvého manželstva. Chceli by sme vedieť, či by po mojej smrti tieto financie boli zahrnuté do dedičstva pre moje deti z prvého manželstva. Mohli by byť potom považované za súčasť bezpodielového vlastníctva manželov, alebo ako jej samostatné vlastníctvo - dedičstvo po jej rodičoch? Bude brán do úvahy jej bankový účet na jej meno?

Odpoveď: Dedenie financií po predaji nehnuteľnosti

Dobrý deň,

do bezpodielového spoluvlastníctva manželov zo zákona nepatrí majetok, ktorý síce získa jeden z manželov počas manželstva do vlastníctva, avšak je to vec získaná dedením.

Teda tak ako uvádzate, zdedené nehnuteľnosti boli vo výlučnom vlastníctve Vašej manželky. Ich predajom došlo len k transformácii jej majetku vo výlučnom vlastníctve - z vlastníctva nehnuteľností na vlastníctvo finančných prostriedkov získaných ich predajom. Teda aj tieto finančné prostriedky sú vo vlastníctve Vašej manželky. 

To, na koho účte sú vedené, je však z tohto hľadiska úplne nevýznamné, pretože ostatné získané príjmy - napr. mzda manželky - hoci by aj boli prijaté na účet len jedného z Vás, sú v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.

Smrťou jedného z manželov dochádza aj k zániku ich bezpodielového spoluvlastníctva, ktoré sa následne vyporiadava v rámci konania o dedičstve.

Teda, po Vašej smrti by sa v dedičskom konaní najskôr vyporiadalo Vaše BSM - v rámci tohto vyporiadania by sa nevyporiadavali Vami uvedené finančné prostriedky. V prípade sporu bude ale potrebné preukázať že ide o finančné prostriedky získané predajom nehnuteľností, ktoré Vaša manželka nadobudla darom. Z dôvodu právnej istoty môžete spísať ešte teraz za života prehlásenie, resp. potvrdenie o tom, že suma do vo výšky kúpnej ceny za predané nehnuteľnosti, ktoré boli vo výlučnom vlastníctve Vašej manželky, sú uložené na predmetnom účte.

Trápi vás "Dedenie financií po predaji nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie financií po predaji nehnuteľnosti (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o odpovedanie na moju otázku. Na vkladnej knižke, kde figurujem ako spoludisponent, má moja matka nasporenú určitú sumu financií. Ak by došlo k úmrtiu, podliehajú tieto financie dedičskému konaniu? Ak áno, koľko percent z danej hodnoty by som musela odviesť štátu ako daň?

Odpoveď: Dedenie financií po predaji nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 05.06.2017)

Dobrý deň,

áno, finančné prostriedky na danej vkladnej knižke budú po smrti Vašej matky súčasťou dedičstva, ktoré sa bude prejednávať v dedičskom konaní. Skutočnosť, že ste spoludisponentom na danom účte nie je z hľadiska dedičského práva významná, nakoľko vlastníkom týchto finančných prostriedkov je len majiteľ účtu - Vaša matka. Právo disponovať s finančnými prostriedkami na danom účte nemožno zamieňať s právom spoluvlastníctva daných finančných prostriedkov.

Čo sa týka dane, v Slovenskej republike bola daň z dedičstva zrušená. Rovnako podľa § 3 ods. 2 písm. a) príjem získaný dedením nie je ani predmetom dane z príjmu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie financií po predaji nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.