Máte
otázku?

Dedenie domu- jeden z dedičov zadlžený


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Dedenie domu- jeden z dedičov zadlžený

Dobrý deň, rada by som sa informovala o možnostiach dedenia v prípade, keď matka po svojej smrti zanechá dlh. Má dva synov, z ktorých jeden má dlhy (alebo by bol zadlžený aj v čase dedenia). Po matke dedia dom. Môže exekútor siahnuť na tento dom, ak jeden z jej synov má dlhy? Čo sa stane s dlhom zosnulej matky? Môžu synovia odmietnuť dedičstvo? Ako môžu postupovať? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie domu- jeden z dedičov zadlžený

Dobrý deň, v prípade, že by dlhy poručiteľky boli vyššie ako hodnota celého jej majetku, budú môcť dedičia v lehote 1 mesiaca odo dňa upovedomenia o dedičskom práve dedičstvo odmietnuť. Odmietnutím dedičstva odmietajú dedičstvo ako celok, t.j. dlhy i aktíva (nehnuteľnosť, úspory...). Ak by sa rozhodli dedičstvo napriek dlhom nadobudnúť, zodpovedali by podľa ustanovenia § 470 Občianskeho zákonníka do výšky ceny nadobudnutého dedičstva. Po nadobudnutí dedičstva môže exekútor siahnuť na spoluvlastnícky podiel zadlženého dediča. Ako prvé pristupujú exekútori k zriadeniu exekučného záložného práva. Ak by nevedeli žiadnym iným spôsobom vymôcť dlh dediča, môže dôjsť aj k dražbe spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti, pričom v tomto prípade má druhý spoluvlastník zo zákona predkupné právo na tento spoluvlastnícky podiel. Tzn. že môže vyplatiť súdnemu exekútorovi príslušnú čiastku a stať sa výlučným vlastníkom nehnuteľnosti.

Trápi vás "Dedenie domu- jeden z dedičov zadlžený" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie domu- jeden z dedičov zadlžený (Dedičské právo)

Dobrý deň, prosím Vás. Moja mama je momentálne v kóme. Celý život opatrovala svojho syna, ktorý je bez jednej nohy. Môj brat je rozvedený a teraz, keď sa našej mame niečo stalo, sme spolu s bratom dedičmi. Mama vždy hovorila, že brat by mal podpísať svoj podiel na mňa, pretože už od našich rodičov dostal dom. Čelí však zadlženosti a ak by zdedil byt, ten by zostal zadlžený. Existuje možnosť, že by mi podpísal plnú moc, aby sa vzdal všetkého v môj prospech, a to pokiaľ je naša mama nažive?

Odpoveď: Dedenie domu- jeden z dedičov zadlžený

(odpoveď odoslaná: 14.10.2020)

Dobrý deň,
kým niekomu nevzniklo právo dediť určitý majetok (to vzniká okamihom smrti poručiteľa), nemôže sa tohto práva vopred vzdať. Tzn. nemôžete s ním teraz podpísať dohodu, že všetok majetok zdedíte Vy.

Takú dohodu, resp. vzdať sa svojho podielu v prospech Vás, bude môcť až v dedičskom konaní. Rovnako v dedičskom konaní bude môcť odmietnuť dedičstvo a potom by ste dedili iba Vy.

Vzhľadom na to, že Vaša mama je kóme, nie je možné vec vyriešiť ani tak, že by Vám byt darovala. Išlo by o najjednoduchšie riešenie, ako ochrániť byt pred jeho veriteľmi. Byt by sa následne nededil, ale patril by iba Vám.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie domu- jeden z dedičov zadlžený" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.